Gemeente Almelo . Klanten van de Gemeente Almelo profiteren van de migratie naar Windows 7

"Een migratie naar Windows 7 kost slechts 45 minuten per pc. In de XP-situatie was dat ruim 2,5 uur per machine."

Kenmerken

Bedrijf:
Gemeente Almelo
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
inovativ
Branche:
Overheid
Producten:
System Center
Windows 7
Thema's:
Applicatieplatform
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • eenvoudige uitrol met SCCM en WDS
   
 • eenvoudig applicatiebeheer via App-V
   
 • uitrol in eigen beheer
   
 • tijdwinst voor gebruiker
   
 • tijdwinst voor IT-beheer tijdens updates en patches

Voordelen

 • eenvoudige uitrol met SCCM en WDS
   
 • eenvoudig applicatiebeheer via App-V
   
 • uitrol in eigen beheer
   
 • tijdwinst voor gebruiker
   
 • tijdwinst voor IT-beheer tijdens updates en patches 
 

Situatie
Lokale en regionale overheden lopen sterk achter met de uitrol van Windows 7 en Office 2010. De gemeente Almelo is een uitzondering op deze regel. De voordelen van Windows 7 waren de directe aanleiding om over te stappen van Windows XP naar Windows 7. Daarnaast wil de gemeente Almelo een goed voorbeeld zijn voor de omliggende gemeenten.

Binnen de organisatie was men ervan bewust dat er een risico bestond wanneer men niet mee zou gaan met de nieuwe stand der techniek.  Peter Eerhard, manager ICT Infrastructuur bij de gemeente: “De hele buitenwereld zit al lang op Windows 7 dus kunnen we niet achterblijven. Windows XP loopt op zijn eind en je merkt nu al dat er door sommige partijen geen support meer op dit verouderde besturingssysteem gegeven wordt.

Door over te stappen naar Windows 7 voorkom je dat je computeromgeving op een gegeven moment niet meer aansluit bij wat leveranciers van hardware en software te bieden hebben. Denk bijvoorbeeld aan een stuurprogramma voor een nieuw aangeschafte printer, dat voor oude besturingssystemen niet meer ontwikkeld wordt. Bij aanschaf van nieuwe pc’s wordt Windows XP sowieso al niet meer meegeleverd."
De licentieovereenkomst die de gemeente met Microsoft heeft biedt de mogelijkheid om zonder meer over te stappen op nieuwe clientsoftware. "De kosten voor de gemeente bleven daardoor beperkt tot de manuren die in het migratietraject gingen zitten.”
 
Almelo werkt al jaren met Microsoft technologie. "We hebben gekozen voor Microsoft omdat een 'open source' alternatief misschien wel goedkoper lijkt, maar uiteindelijk toch heel duur is. Met Microsoft ben je eenvoudigweg beter uit. Met Microsoft technologie hebben we een betrouwbare en stabiele IT-omgeving draaien voor al onze processen.”
De gemeente Almelo heeft een twintigtal hardwareservers in bedrijf, met daarop circa 130 gevirtualiseerde servers. Binnen de gehele organisatie maken bijna 1000 medewerkers actief gebruik van de IT-omgeving. Peter Eerhard: “De bedoeling is dat ruim 950 pc's onder Windows 7 Professional gaan draaien.

Een vereiste was wel dat de overstap een laagdrempelig proces moest worden dat we zelf zonder al te veel kopzorgen konden uitvoeren. Onze interne klanten, de gebruikers dus, mochten beslist geen hinder van de migratie ondervinden." Inmiddels zit de uitrol er al voor een groot deel op.

Oplossing
Om de uitrol goed te organiseren heeft Almelo samengewerkt met een Microsoft Certified Partner. “De partner heeft ons geholpen met het opstellen van een draaiboek voor de uitrol en de nodige assistentie verleend gedurende het migratieproces.
Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen was een belangrijke rol weggelegd voor een aantal slimme hulpmiddelen van Microsoft, waaronder App-V, System Center Configuration Manager (SCCM), Microsoft Deployment Toolkit (MDT) en Windows Deployment Services (WDS).
 
Een uitdaging bij de migratie was het grote aantal applicaties dat bij de gemeente Almelo in gebruik was. ”In de loop der tijd zijn er steeds meer applicaties bijgekomen, we hadden er maar liefst 450."

Volgens Peter Eerhard heeft SCCM enorm geholpen om dit aantal te reduceren. “Met SCCM kunnen we van elke applicatie precies zien door wie die wordt gebruikt. Gelukkig bleken sommige applicaties niet meer in gebruik te zijn, zodat we dat aantal hebben kunnen terugbrengen naar 350. Voor elk van die applicaties hebben we vervolgens de compatibiliteit met Windows 7 vastgesteld. Ook daarvoor heeft Microsoft speciale (test)programma's beschikbaar."
 
Gemeente Almelo werkt al ruim 5 jaar met App-V. Hiermee werd het mogelijk om op de 950 PC ‘s van de medewerkers applicaties te laten draaien, zonder die applicaties lokaal op elke pc te moeten installeren. "In plaats daarvan wordt alleen de App-V client op de pc’s geïnstalleerd, terwijl alle applicatiesoftware permanent opgeslagen ligt op een server. De App-V client start de applicatiesoftware, alsof deze lokaal op de pc is geïnstalleerd. Dit heeft ons met de migratie enorm veel tijdwinst opgeleverd."
 
"We hebben nog wel desktopvirtualisatie op de werkplek overwogen, maar daar hebben we uiteindelijk vanaf gezien. Enerzijds omdat we te maken hebben met een aantal 'fat clients' met een zeer rijke functionaliteit, anderzijds omdat dan de hele centrale omgeving op de schop moet. Dat zou in dit stadium te ver gaan en   vergeleken met App-V - weinig extra voordelen bieden. We zijn dik tevreden met de virtualisatie die App-V ons biedt."
Net als App-V maakt gemeente Almelo ook al jaren gebruik van SCCM. Peter Eerhard laat zich positief uit over SCCM, volgens hem hét hulpmiddel om een groot aantal pc’s tijdens de uitrol optimaal te 'managen':  “Met SCCM kun je centraal de softwaredistributie regelen, tot en met het toewijzen van het nieuwe Windows 7 besturingssysteem toe. Door middel van 'Group Policies' of beleidsregels hebben we bepaalde groepen gebruikers en computers gedefinieerd om het beheer te vereenvoudigen en in één keer grote groepen tegelijk uit te rollen.”
 
Voordelen
Door het inzetten van Microsoft System Center Configuration Manager is handmatige installatie van werkstations voortaan verleden tijd. Voor Almelo is dat een enorme winst. "Met Windows XP was het omslachtig om de 'images' of startkopieën up to date te houden v.w.b. de patches en service packs”, legt Eerhard uit. ”Nu kunnen we met Windows Deployment Services van SCCM gemakkelijk één actuele image aanmaken waarmee we niet alleen een initiële installatie en de basissoftware zoals Office 2010, maar ook updates en patches snel installeren. Het is nu ook gemakkelijker geworden om (nieuwe) drivers te importeren en over onze pc's te distribueren.”
 
Overigens betekent de centrale uitrol niet dat de inrichting en de gebruikers-instellingen nu allemaal over één kam worden geschoren. Peter Eerhard: "Met de User Migration Tool worden namelijk alle persoonlijke instellingen van een pc, zoals de bureaubladinstellingen en de favorieten in de webbrowser, automatisch overgenomen in Windows 7, waardoor onze klanten geen last hebben van naweeën van het migratieproces."
 
De actie van de klant wordt beperkt van  'Zero Touch'  tot het zelf starten van de migratie wanneer het de klant zelf uitkomt. Peter Eerhard: "Zodra er een nieuw image voor hem of haar klaar staat, licht er een ballonnetje op op het scherm. Door vervolgens de migratie te activeren wordt de volledige installatie van Windows7 met toebehoren binnen circa 45 minuten gerealiseerd en kan de klant weer verder met zijn of haar werkzaamheden. In de XP-situatie nam het installeren van updates en patches ruim 2,5 uur per machine in beslag, dus dat is een enorme tijdwinst, zowel voor IT-beheer als voor de gebruikers."
 
Eerhard wijst erop dat een uitrol van XP ook heel veel bandbreedte van het netwerk vergde, waardoor altijd maar een klein aantal pc’s tegelijk gemigreerd kon worden. "Nu worden er om vier uur 's middags zo’n 40 pc's tegelijk van het nieuwe besturings¬systeem voorzien. En de applicatie-omgeving gaat meteen mee, door de inzet van App-V.”
 
De winst voor zijn klanten gaat verder dan alleen tijd. Peter Eerhard: "Ik krijg van hen leuke reacties zoals 'dat is snel, veel sneller dan de vorige keer!' en 'hé, zit dit ook in Windows 7?'. Veel reacties krijg ik ook tijdens de presentaties over Windows 7 die we intern geven, zoals 'ik heb thuis ook Windows 7, maar dat dit ook kon wist ik niet'. Veel van onze klanten hebben thuis Windows 7 draaien, maar op het werk en tijdens de presentaties leren ze er nog meer uit te halen."

Gerelateerde referenties

 • Getronics stapt over op Windows 7: kostenreductie, veiliger en productiever
  Lees verder »

 • Universitair Medisch Centrum Utrecht Medisch centrum verbetert zorgproces met real-time toegang tot patiëntinformatie
  Lees verder »

 • Schiphol Airport Retail Microsoft Windows 7 Touch helpt Schiphol-reizigers bij hun See-Buy-Fly aankopen
  Lees verder »