Helvoet. Dynamics AX geeft Helvoet Rubber & Plastic Technologies de ruimte om te groeien

“Met Dynamics AX verwachten we een omzetgroei van 50 procent te realiseren.”

Kenmerken

Bedrijf:
Helvoet
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
Pulse Business Solutions
Branche:
Productie
Product:
Dynamics AX
Thema:
ERP
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • centraal overzicht creëren
   
 • real-time inzicht in voorraadstatus
   
 • werkprocessen standaardiseren via ICT
   
 • één geïntegreerd systeem

Voordelen

 • centraal overzicht
   
 • optimale benutting van de voorraad en productiecapaciteit
   
 • voldoen aan klantwensen
   
 • groei naar 50% meer omzet

Situatie
Helvoet Rubber & Plastic Technologies heeft vestigingen in Hellevoetsluis, Tilburg, Lommel (B) en India. Elke locatie had een andere IT-omgeving: BAAN IV, JD Edwards en Mandis waren de softwarepakketten die in gebruik waren.
 
"Van enige integratie tussen de verschillende platforms was geen sprake. Een situatie die verre van ideaal was,” aldus directeur Erik-Jan Verdegaal van Helvoet. "Door de financieel en operationeel gebrekkig geïntegreerde ERP-omgeving hadden we maar beperkt inzicht in de financiële resultaten en de operationele trends in de markt. Analyses van de resultaten waren slechts in beperkte mate mogelijk.”

Verdegaal geeft een voorbeeld. “Als de toegevoegde waarde van een product op het totale bedrijfsresultaat afneemt, wil je weten wat de oorzaak is. Door de versnipperde informatiesystemen kostte het heel veel moeite om daar achter te komen. Evenzo hadden we met het oude systeem geen actueel zicht op de voorraden, waardoor we de productie niet optimaal konden afstemmen op de klantbehoefte. Het was dan ook hard nodig, dat we alle informatie via een geïntegreerd systeem, één platform, beschikbaar hebben."

Tegelijkertijd maakte Helvoet Rubber & Plastic Technologies een ingrijpende herstructurerings- en investeringsperiode door. Mede omdat het bedrijf zich wilde focussen op de automotive industrie, nam het aantal werknemers af van 1.100 naar 600. Investeringen in productieprocessen en ICT-ondersteuning moesten leiden tot groei.
Om de ERP-omgeving te vernieuwen, werd een business case opgesteld die drie doelen stelde: een beter inzicht en daardoor mogelijkheden tot een betere besluitvorming, een betere afstemming van voorraad en productie op de klantbehoefte en eenduidigheid van de business als geheel door standaardisatie van de werkprocessen op alle vestigingen. Met deze argumenten was het management snel overtuigd en kon het project, dat inmiddels ‘Helvoet United’ was gedoopt, van start.

Oplossing
Na de procesbeschrijvingen viel de keuze snel op Microsoft Dynamics AX. “Dynamics AX past goed bij de omvang van onze business”, zegt Verdegaal. “Het is een gebruiksvriendelijk pakket en de drempel is laag, omdat veel van onze gebruikers al bekend zijn met de Microsoft producten. Dynamics AX is gebouwd op een modern, up-to-date en doorontwikkeld platform met prima ondersteuning.” Verdegaal noemt nog een andere reden waarom voor Microsoft Dynamics AX is gekozen. “We willen in de toekomst ERP integreren met e-mail, Office en financiën. Met Dynamics AX is dat te realiseren.”
 
Als IT-partner koos Helvoet voor Pulse Business Solutions. “Een stabiele organisatie met veel ervaring in productieomgevingen, getuige ook de lange referentielijst," aldus Verdegaal. Hij vervolgt: "Het management van Helvoet en de gebruikersgroep hadden een grote voorkeur voor Pulse.”
Verdegaal: “We hebben met meerdere partijen gesproken, met allemaal ook even lang, maar wat vooral opviel was dat Pulse sterk 'to the point' was. Er was snel een klik, ook omdat ze onze taal spreken. Ze hebben kennis van onze industrie, de kunststofverwerkende bedrijven, en daardoor staken ze met kop en schouders boven alle kandidaten uit."

Dynamics AX is eerst uitgerold in Hellevoetsluis, daarna waren Lommel (B), Pune (India) en Tilburg aan de beurt. Het nieuwe platform telt circa 400 werkstations. Verdegaal: “Het implementatietraject werd gedragen door 'best practices'. Zo bleken medewerkers - die al jaren hetzelfde werk doen - in staat om positief bij te dragen aan de verandering en verbetering.”
 
Tijdens de implementatie is Helvoet dicht bij het standaardpakket van Dynamics AX gebleven. “Elke euro die je spendeert aan maatwerk, leidt tot vertraging en moet je later nog zeker tien keer uitgeven. Aan de andere kant is Dynamics AX een generiek ERP-pakket, dat niet speciaal voor een productiebedrijf ontworpen is. Maar je kunt het wel als zodanig instellen en inrichten.”
 
Dat bleek een hele uitdaging. Verdegaal: "Het gaat bij ons wel om wat meer dan alleen wat data, tabellen en interfaces. Zo raakte het projectteam gedurende het project diep onder de indruk van de complexiteit van onze bedrijfsprocessen.

Dynamics AX kan die complexiteit zonder meer aan, maar dat vergde zoveel afstemming en instellingen, dat het systeem er aanvankelijk traag door werd. Dat probleem heeft Pulse Business Solutions met grote toewijding en betrokkenheid aangepakt en goed opgelost, maar we liepen daardoor wel uit het tijdpad."
Gevraagd naar één specifiek punt, dat met name voor vertraging zorgde, antwoordt Verdegaal: "Tracking en tracing voor de productie. Daarmee kunnen we onze eindproducten terugtraceren naar de grondstoffen, die erin verwerkt zijn. Onze implementatiepartner Pulse bouwde daarvoor in Dynamics AX een aparte module, en dat kostte extra tijd."
 
Verdegaal toont zich tevreden: "Terugkijkend is het project een enorme prestatie van alle betrokkenen. Bovendien heeft het huidige implementatieteam, de werkgroep en de gebruikersgroep – die het systeem inmiddels ook van binnen en buiten kent – tijdens de eerste uitrol zoveel ervaring en kennis opgedaan, dat de uitrol van onze andere drie vestigingen zeer soepel is verlopen.”

Voordelen
“Dynamics AX helpt ons om de productie, de voorraad en de planning te optimaliseren. Zo zijn we nu in staat om de productie van de vestigingen via uitgekiende 'forecasting' af te stemmen op de klantbehoefte. Voordeel is ook dat de klant vanuit meerdere vestigingen beleverd kan worden, want Dynamics AX maakt inzichtelijk hoeveel we waar op voorraad hebben liggen. Kortom, we hebben nu centraal overzicht, met als resultaat een optimale benutting van onze voorraad, planning en productiecapaciteit, waardoor we volledig kunnen voldoen aan de wensen van onze klant."
Bijkomend voordeel van de overstap van verouderde technologie naar het Microsoft platform is volgens Verdegaal "dat onze medewerkers gemotiveerder zijn. Ze waarderen het dat we investeren in 'state of the art' software."
 
Verdegaal: “Helvoet heeft nu één geïntegreerde ERP-omgeving, waarin ook de buitenlandse vestigingen zijn opgenomend. Streef je naar 'lean production' dan is zo'n integrale omgeving een eerste vereiste. Nu we het proces achteraf kunnen overzien, zijn we ervan overtuigd dat we met Pulse Business Solutions de juiste partner hebben gekozen.”
In de toekomst wil Helvoet SharePoint Server implementeren voor Enterprise Content Management (ECM). Verdegaal: "Met ECM voegen we documentbeheer met versiebeheer toe aan de Microsoft Dynamics AX omgeving. Ook kunnen we op basis van SharePoint onze interne informatie- en communicatievoorziening faciliteren. Ik denk aan een smoelenboek, nieuws en aankondigingen.”
Financieel gezien werpt de investering in Dynamics AX ook zijn vruchten af. Verdegaal: "Met één geïntegreerde oplossing is het beheer veel eenvoudiger en boek je besparingen. Bovendien hebben we met Dynamics AX ruimte gecreëerd om met de bestaande bezetting verder te groeien.” De financieel directeur gaat uit van een omzetgroei van vijftig procent. “Omdat we nu kunnen handelen vanuit Dynamics AX moet 50% haalbaar zijn, zonder extra inkopers aan te trekken. Zo hebben we nu al een betere vastlegging van alle transacties. Voor mij is Dynamics AX echt een super product.”
 

Gerelateerde referenties

 • Innovatief bedrijf VEBO Beton & Staal implementeert nieuwe IT-omgeving en bespaart daarmee 15.000 euro
  Lees verder »

 • The Always be Mobile Company The Alwaysbemobile Company realiseert complete ketenintegratie met Microsoft Dynamics AX
  Lees verder »

 • Eiffel weet met de nieuwe SharePoint samenwerkomgeving in te spelen op de behoefte van haar klanten
  Lees verder »

 • System Center Operations Manager Voor het vergroten van de beheerfuncties van Windows Server-producten.

  Meer informatie »

 • Rabobank over Office system »

 • Business Intelligence oplossing geeft Philips Healthcare nauwkeurig en betrouwbaar inzicht in de status van duizenden medische apparaten

  Lees verder »