Gemeente Zeist. Hyper-V en System Center zorgen voor flexibiliteit én besparingen

In de basis presteert Hyper-V net zo goed als VMware, maar tegen een fractie van de kosten. Dat is zeker in deze economische recessie voor ons een belangrijke overweging geweest.

Gemeentes leven in een onzekere tijd. Ze moeten fors besparen. Bovendien verlangt het rijk dat ze intensiever met elkaar gaan samenwerken. De vorm waarin moet nog uitkristalliseren. Om op termijn makkelijk met andere ICT-omgevingen te kunnen integreren en tegelijkertijd nu al besparingen te boeken, bouwde de gemeente Zeist een private cloud. Ze kozen voor technologie van Microsoft.

Situatie

“Over twee jaar kunnen we onze intrek nemen in een nieuw gemeentehuis. Dat is kleiner dan de huidige twee locaties, we houden er al rekening mee dat straks veel meer medewerkers één of twee dagen per week thuiswerken. Zijn ze op kantoor, dan maken ze gebruik van een flexplek”, steekt Ralf Hermsen, Coördinator Systeembeheer bij de gemeente Zeist, van wal. Vooruitlopend op die verhuizing naar het nieuwe pand worden deze zomer al twee locaties samengevoegd. Dat is het moment waarop het Nieuwe Werken volledig vorm krijgt.

Hermsen: “Vorig jaar zomer werden de plannen concreet. We zijn toen als ICT-afdeling meteen gaan kijken wat dat zou betekenen voor de manier waarop wij applicaties aan medewerkers moeten gaan aanbieden. Hoe kunnen we het Nieuwe Werken het best gaan ondersteunen? Maar ook: wat kunnen we nu al doen om ervoor te zorgen dat we op termijn beter kunnen samenwerken met ketenpartners?”

Een private cloud komt aan beide wensen tegemoet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

Om de private cloud te bouwen, koos de gemeente Zeist voor de System Center Suite van Microsoft. Hermsen: “Tweeëneenhalf jaar geleden hebben we onze Novell-omgeving al uitgefaseerd en zijn we overgestapt naar Microsoft Active Directory. Sindsdien hanteren we voor alle kantoorautomatisering een Microsoft-tenzij-beleid. De licentie-opbouw van Microsoft is namelijk zo dat je een steeds groter rendement haalt naarmate je meer producten afneemt. Door te standaardiseren op Microsoft-technologie behalen we forse besparingen op licentiekosten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordelen en toekomst

In augustus wordt ook Microsoft Lync in gebruik genomen en krijgen alle medewerkers in plaats van een vaste telefoon een smartphone met Windows besturingssysteem. “We hebben de verschillende opties voor telefonie en presence bekeken en zijn het goedkoopst uit als we de vaste toestellen vervangen door mobiele. Alle onderlinge verkeer – en dat is bij ons toch het gros van de gesprekken – is dan gratis. Bovendien zijn medewerkers dan ook thuis via hun doorkiesnummer bereikbaar en heeft iedereen inzicht in elkaars presence”, zegt hij. De stap naar Bring You Own Device is op dit moment nog te groot. “Ik denk dat we die op termijn wel gaan maken, maar nu komt dat nog te vroeg.”

 

Hermsen verwacht straks ongeveer 50 procent tijdwinst te boeken in het testen en beschikbaar stellen van applicaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde referenties

 • Eshgro In 7 jaar naar het grootste Hyper-V platform van alle service providers in Nederland
  Lees verder »

 • Nederlandse Rode Kruis Met één centraal beheer over ruim 350 decentrale afdelingen kan het Nederlandse Rode Kruis slagvaardiger, efficiënter en transparanter opereren.
  Lees verder »

 • Innovativiteit en durf: de drijvende krachten achter XS4ALL
  Lees verder »

 • Windows 7 Enterprise Windows 7 Enterprise is het nieuwe besturingssysteem dat werken voor bedrijveneen voudiger maakt.

  Meer informatie »

 • KPN over System Center »

 • Innovatief bedrijf VEBO Beton & Staal implementeert nieuwe IT-omgeving en bespaart daarmee 15.000 euro

  Lees verder »