Croon Elektrotechniek. Elektrotechnisch bedrijf virtualiseert datacenter met Hyper-V

Microsoft werkt zo hard en klantgericht aan zowel Hyper-V als System Center dat we het gevoel hebben dat we nu in een hogesnelheidstrein zitten.

Kenmerken

Bedrijf:
Croon Elektrotechniek
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Branche:
Bouw & installatie
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
Beheer
Cloud computing
IT-infrastructuur
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • snelle time-to-market voor applicaties
 • flexibele ICT omgeving voor beheer 20.000 applicaties
 • storage uitbreiding
 • lagere kosten

Voordelen

 • hybride omgeving van public en private cloud
 • hogere flexibiliteit
 • kortere time-to-market

Uit kostenoverwegingen migreerde Croon, het grootste in elektrotechniek gespecialiseerde bedrijf van ons land, naar Hyper-V. Inmiddels blijkt die keus een enorme sprong voorwaarts te zijn. “Vanuit ons volledig gevirtualiseerde datacenter bouwen we nu aan een private cloud.”

Croon Elektrotechniek heeft een indrukwekkende klantenkring: van de Coentunnel en de Westerscheldetunnel tot en met fabriekshallen, kantoren, ziekenhuizen en zelfs het koningshuis. Het bedrijf bouwt allerhande elektrotechnische installaties, van toegangscontrole en beveiligingssystemen tot en met windmolens in zee. “De elektrotechnische installaties op een OK zijn van een iets andere orde dan die op een baggerschip”, lacht ICT-manager Jhon Megens. “Een ziekenhuis verlangt van ons dan ook een heel andere dienstverlening dan Rijkswaterstaat, niet alleen in de offertefase en tijdens de installatie, maar ook in de periode van onderhoud.”

ICT speelt in de meeste projecten een cruciale rol. “Bij complexe offertetrajecten worden wij daarom aan de voorkant al betrokken om een inschatting te maken wat er systeemtechnisch nodig is om aan de vraag van de klant te voldoen, hoe snel we dat in de lucht kunnen krijgen en wat dat kost”, schetst Megens. Time-to-market is daarbij een sleutelwoord. Croon levert maatwerk. Dat betekent dat ook de ICT-dienstverlening maatwerk moet zijn.

“Klanten dragen ons soms op met welke software we moeten werken, denk bijvoorbeeld aan het projectmanagementpakket. En het hangt ook af van de onderaannemers waar we mee moeten samenwerken”, illustreert systeembeheerder Richard Meeuwisse. “We hebben daarom zo’n 20.000 verschillende applicaties in gebruik, waarvan zo’n 250 tot 300 als bedrijfskritisch beschouwd kunnen worden.”

Dit alles vraagt om een flexibele ICT- omgeving die snel kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Croon had daarom zijn datacenter jaren geleden al gevirtualiseerd. Toen vorig jaar door een grote groei van de organisatie de storage moest worden uitgebreid, is de hele datacenter-omgeving opnieuw onder de loep genomen. De keus voor storage viel op HP 3PAR. Op het gebied van virtualisatie kon Croon een behoorlijke kostenbesparing realiseren door VMware te vervangen door Hyper-V. 

De keus viel op Microsoft Hyper-V vanwege de naadloze integratie met System Center Operations Manager en Configuration Manager. Daardoor is de virtualisatie-omgeving voor ons veel eenvoudiger te beheren. In plaats van allemaal losse stukjes hebben we nu één geïntegreerde omgeving”, zegt Meeuwisse. Megens vult aan: “We hebben het idee dat we weliswaar tijdelijk een klein stapje terug hebben gezet door op nice-to-have functionaliteit in boeten, maar Microsoft werkt zo hard en klantgericht aan zowel Hyper-V als System Center dat we het gevoel hebben dat we nu in een hogesnelheidstrein zitten. De functionaliteit die wij nu missen is in de nieuwe versie van Hyper-V al meegenomen.” 

Gerelateerde referenties

 • Achmea Interpolis Achmea kiest voor Microsoft platform om gebruikers, ontwikkelaars en beheerders effectiever en efficiĆ«nter samen te laten werken
  Lees verder »

 • Oasen maximaliseert prestaties van haar gevirtualiseerde serveromgeving met 800%
  Lees verder »

 • de Architekten Cie. Met virtualisatie met Hyper-V boekt de Architekten Cie. betere prestaties tegen lagere kosten
  Lees verder »