Unilever. Baanbrekende private cloud voor Unilever met Hyper-V en System Center

Avanade biedt Unilever op ervaring gebaseerde second opinion over de implementatie van Microsoft-technologie.

Kenmerken

Bedrijf:
Unilever
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Avanade
Branche:
Retail
Producten:
System Center
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
Beheer
Cloud computing
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Verhoogde consolidatie van datacenters
 • Virtualisatie in remote office locaties
 • Kostenreductie in het beheer door migratie naar Hyper-V ™

Voordelen

 • Besparing op licentiekosten en ondersteuning

 • Stroomlijning van middelen voor het beheer
 • Besparing op stroom en koeling

Het succes van Unilever wordt bevestigd door vijf kwartalen ononderbroken omzetgroei,  met als mijlpaal in de geschiedenis van Unilever  het jaar 2010 waarin 53% van de omzet werd gerealiseerd door activiteiten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Het bestuur van Unilever verwacht dat dit aandeel  in de omzet groeit tot 75% op de lange termijn.

De kansen in deze markten en het veranderende consumentenvertrouwen hebben geleid tot een top down focus van Unilever op de ontwikkeling van nieuwe manieren om zaken te doen. Doel hiervan is verdubbeling van de bedrijfsomvang in 10 jaar en een gelijktijdige verkleining van de impact van Unilever op het milieu.

Het doorvoeren van kleine dagelijkse verbeteringen en optimalisatie van de keten stellen Unilever in staat om te versnellen, de kwaliteit te verbeteren en de schaalgrootte te verhogen. Een continu verbeterprogramma creëert een bedrijfsbrede voedingsbodem voor groei.

Situatie
Binnen de IT-organisatie van Unilever is een aantal belangrijke initiatieven geïimplementeerd ter ondersteuning van de bedrijfsbrede verbeterdoelstellingen. Een groot deel hiervan valt samen met het zogenaamde “SOLAR-programma”. Door de transformatie en transitie van diensten naar een centraal support-model levert dit pan-Europese initiatief een belangrijke bijdrage aan:
• Verbetering van efficiency
• Kostenreductie
• Ondersteuning van Green IT-initiatieven en het Sustainability Living Plan van Unilever
• Het voorbereiden van Unilever op een robuuste en veilige Private Cloud omgeving met alle flexibiliteit die cloudtechnologie mogelijk maakt.

SOLAR-programma
Het SOLAR-programma wil dit bereiken door het efficiënter maken van het regionale werkplekbeheer, virtualisatie van de infrastructuur en het effectiever beheren van leveranciers en contracten in de regio. Binnen de context van SOLAR heeft Microsoft haar partner Avanade geïntroduceerd bij Unilever. Microsoft wist dat de unieke ervaring van Avanade met projecten van mondiale omvang SOLAR de juiste mix van innovatieve processen en beproefde methodieken zou brengen.

Het gevolg was dat Unilever zich al snel realiseerde dat de bewezen competenties op het gebied van business analyse en technische knowhow van Avanade, in combinatie met hun unieke relatie met Microsoft, zouden aansluiten bij hun zakelijke behoeften.

Oplossing
De eerste taak van Avanade was om, met de ondersteuning van de Microsoft productgroepen uit Seattle, een “proof of concept” te bouwen dat representatief was voor de datacenter workloads en milieu-eisen van Unilever. De belangrijkste doelstelling hierbij was om de performance en mogelijkheden te vergelijken met die van VMware ™. De performance resultaten uit het “proof of concept”-proces waren voldoende overtuigend om onder leiding van Mike Royle, Enterprise Services director van Unilever,  verder te bouwen aan een krachtige business case.

De  beslissing om Hyper-V uit te rollen stelde Avanade in staat om haar middelen en technologie ten volle te benutten, zowel on-als offshore, om het succes van dit programma te verzekeren.
De track record van Avanade met zo'n 40 vergelijkbare projecten  verzekerde Unilever van een beproefde aanpak van processen, ontwerp en ondersteuning bij de implementatie gebaseerd op het Next Generation Datacenter concept van Avanade.

Dit concept bestaat uit beproefde ontwerpen, blauwdrukken en migratieprocessen. Hierdoor wordt de tijd die nodig is tijdens het ontwerp en de bouwfase drastisch ingekort. Gebruik van dit concept staat garant voor de oplevering van een functionerende technische oplossing in de praktijk.
In de technische oplossing werd gebruik gemaakt dan een uitgebreide reeks van Microsoft® producten, waaronder Windows® Server Hyper-V, System Center Virtual Machine Manager, System Center Configuration Manager en System Center Operations Manager.

De waarde van het Next Generation Datacenter concept werd verder vergroot door de inzet van de Migration Factory dienstverlening van Avanade – bestaande uit een bewezen migratiemethode uitgevoerd door een team goed getrainde migratiespecialisten. Deze aanpak omvat geautomatiseerde hulpmiddelen, ontwikkel- en migratietests, gebruikerstraining, veranderingsmanagement en governance modellen.

Door de inzet van de specialisten van Avanade, hun kennis, kunde en ervaring, de unieke relatie met Microsoft en de inzet van hun concepten kon worden voldaan aan drie belangrijkste doelstellingen van SOLAR:
• Verbetering van de efficiency
• Vermindering van de kosten
• Het ondersteunen van het Sustainable Living Plan van Unilever en de daaruit volgende Green IT initiatieven.

De deelname van Avanade aan het project maximaliseerde de beoogde efficiëntie verbeteringen van SOLAR  in de Europese regionale levering door:
• Levering van een regionaal ondersteunend model voor het realiseren van centraal beheerde services
• Financiële besparingen door datacenter consolidatie, afbouw van fysieke servers en migratie van services door Europa
• Vermindering van de huidige en toekomstige 'run & maintain' kosten via een vereenvoudiging van de pan-Europese IT organisatie, inclusief een verlaging van de OS licentiekosten, door derden geleverde ondersteuning en hardware onderhoudskosten
• Introductie van nieuwe technologieën en demonstratie van nieuwe werkwijzen
• Het realiseren van energiebesparing als gevolg van een grotere efficiëntie in het gebruik van hardware.

Ten slotte is het SOLAR-programma winnaar geworden van de “IT Sustainability Awards” in de Unilever IT Awards van 2011.

Gerelateerde referenties

 • Yokogawa bouwt private cloud op basis van Windows Server 2012
  Lees verder »

 • Gemeente 's-Hertogenbosch Gemeente ’s-Hertogenbosch wijzigt koers ‘van Novell naar Microsoft’
  Lees verder »

 • OmniCard OmniCard kiest bewust voor virtualiseren met Hyper-V om iedere klant een betrouwbare eigen server te bieden
  Lees verder »