FMO. Ontwikkelingsbank versnelt rapportagetijden met BI-oplossing

De performance van onze data warehouse is verbeterd. Hierdoor kunnen wij gegevens sneller opleveren dan voorheen.

Kenmerken

Bedrijf:
FMO
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Branche:
Financiële dienstverlening
Producten:
Office system
SharePoint
SQL Server
Thema:
Business Intelligence
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Continu toegang tot meest recente gegevens
 • BI-dataproces verbeteren
 • Verwerking data van regelgevers

Voordelen

 • De laatste stand van zaken over Emerging Markets
 • Rapportages 4 maanden sneller
 • Schaalbaar voor toekomstige groei
 • Betere analytische mogelijkheden

Ontwikkelingsbank FMO investeert in meer dan 80 opkomende markten. Om sneller haar medewerkers en toezichthouders van financiële gegevens en rapporten te voorzien, implementeerde de bank een Microsoft data warehouse en Business Intelligence (BI) oplossing. Zo hebben werknemers nu een compleet overzicht van de activiteiten van de bank, kunnen rapporten snel geleverd worden én is de oplossing schaalbaar naar gelang de groei van het bedrijf.

Situatie
De Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is een ontwikkelingsbank die investeert in bedrijven en financiële instellingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. FMO verstrekt leningen en garanties met als doel bij te dragen aan een duurzame groei en armoedebestrijding.

De beleggingsspecialisten van de bank hebben continu toegang nodig tot de meest recente gegevens over de activiteiten van FMO in deze markten. "Werknemers moeten bijvoorbeeld weten wat FMO in Afrika doet, voor marktonderzoek en het maken van afspraken met potentiële klanten en investeerders", zegt Rolf Daalder, Director ICT bij FMO. "Het was ingewikkeld om financiële gegevens te vergelijken met marketinginformatie. Er was geen integrale visie."

Daarnaast wilde de IT-afdeling van FMO het verstrekkingsproces van business intelligence data naar de financieringsafdeling van de bank verbeteren. Daalder: "Alle afdelingen hebben elke ochtend bij aankomst bijgewerkte rapporten nodig. Maar het was te tijdrovend om de gegevens uit verschillende systemen te halen."

Ook kreeg FMO steeds meer verzoeken om data van regelgevers te verwerken“Onze auditors verplichten ons meer en meer financiële informatie te verstrekken, sneller dan ooit", zegt Daalder. "We willen deze gegevens zo snel mogelijk aan hen overdragen, een punt waarop we ons konden verbeteren." FMO besloot dat een nieuwe BI-oplossing nodig was, met betere analytische mogelijkheden en snellere prestaties.

Oplossing
In het najaar van 2011 betrok FMO het bedrijf Info Support, een Microsoft-partner, bij de implementatie van zowel een nieuw data warehouse als een BI-oplossing. Info Support was vanaf de eerste fase betrokken bij de implementatie van Microsoft SQL Server 2008 R2 Enterprise data management software. Tevens implementeerde Info Support een BI-oplossing gebaseerd op Microsoft SQL Server 2008 R2 Analysis Services en SQL Server 2008 R2 Reporting Services. "We maakten al gebruik van SQL Server 2008, en onze gebruikers werken dagelijks met Microsoft Excel en SharePoint", geeft Daalder aan. "Deze oplossing heeft BI-functies toegevoegd op onze bestaande systemen en dat was zeer aantrekkelijk voor ons." Voor de implementatie heeft Info Support gebruik gemaakt van hun gestandaardiseerde Endeavour BI ontwikkelplatform.

Endeavour BI is een set van bouwblokken, documentstandaarden, richtlijnen en instrumenten op basis van best practices. Het Endeavour ontwikkelplatform verbetert de kwaliteit van softwareontwikkeling en de voorspelbaarheid van projecten, resulterend in hogere productiviteit, een kortere time-to-market en een lagere Total Cost of Ownership (TCO).

Info Support heeft FMO ook geholpen bij de toepassing van Microsoft SQL Server Fast Track Data Warehouse, een set geoptimaliseerde data warehouse referentie-architecturen.   "SQL Server Fast Track Data Warehouse is een vooraf geconfigureerde oplossing die geïmplementeerd kan worden, waarvan we wisten dat het de performance van onze datawarehouse zou verbeteren", zegt Daalder.

De nieuwe oplossing consolideert data uit vijf afzonderlijke databases van de bank in een centraal SQL Server 2008 R2 data warehouse. FMO-medewerkers hebben nu toegang tot actuele gegevens via Microsoft Excel 2010, voor bijvoorbeeld analysedoeleinden. Medewerkers kunnen daarnaast gebruik maken van Microsoft SharePoint Server 2010 als een gezamenlijke BI-omgeving. Ten slotte is het mogelijk om gegevens uit meerdere bronnen te analyseren, te delen en samen te werken via Microsoft SQL Server PowerPivot voor Microsoft SharePoint 2010. Tegen het eind van 2012 zullen veel werknemers dagelijks gebruik maken van deze oplossing.

Voordelen
Met SQL Server Fast Track Data Warehouse en SQL Server 2008 R2, kan FMO medewerkers en toezichthouders voorzien van een compleet beeld van de financiële activiteiten. Daarnaast kan FMO sneller rapporteren en is de oplossing schaalbaar voor toekomstige groei.

De laatste stand van zaken over Emerging Markets
Met de nieuwe BI-oplossing kunnen FMO-medewerkers sneller beschikken over financiële gegevens, analyses maken en deze publiceren naar de SharePoint Server 2010-omgeving. "SQL Server 2008 R2 Fast Track Data Warehouse biedt ons een oplossing met hoge performance die onze medewerkers voorziet van een compleet beeld van onze activiteiten in andere landen, in combinatie met nieuwe, krachtige analyse-instrumenten", zegt Daalder. "Onze medewerkers moeten kunnen zien waar FMO investeert en wie de concurrenten zijn in hun regio. Dat inzicht is nu beschikbaar door de toegang tot actuele gegevens over hun eigen markt. "

Rapportages 4 maanden sneller
FMO kan ook beter voldoen aan de rapportage-eisen van toezichthoudende instanties. "De performance van onze data warehouse is verbeterd. Hierdoor kunnen wij gegevens sneller opleveren dan voorheen", zegt Daalder. "We zijn goed voorbereid op de toenemende rapportage-eisen met betrekking tot onze financiële activiteiten." Daarnaast is FMO  er nu zeker van  dat de financiële afdeling de dagelijkse ochtendrapportages tijdig ontvangt.

Schaalbaar voor toekomstige groei
De bank verwacht ten slotte beter in staat te zijn om de bedrijfsgroei te faciliteren door de schaalbaarheid van de oplossing. "Met SQL Server Fast Track Data Warehouse hebben we de capaciteit voor maximaal 45 terabytes aan data tot onze beschikking, en dat biedt ons ruim voldoende schaalbaarheid voor de komende vijf jaar", aldus Daalder. "Het is een krachtige, schaalbare oplossing die voorsprong biedt op onze concurrenten. We kunnen ook beter en sneller zakelijke beslissingen nemen en dat zal bijdragen aan de groei van ons bedrijf. "

Gerelateerde referenties

 • Combinatie SharePoint en Lync ondersteunt wereldwijde communicatievisie Informa
  Lees verder »

 • Drinkwaterbedrijf Oasen realiseert digitale informatievoorziening voor haar klanten
  Lees verder »

 • Sundio Group Online reisorganisatie verbetert beschikbaarheid en vermogen om grote verkoopvolumes te verwerken
  Lees verder »