Universitair Medisch Centrum Utrecht. Medisch centrum verbetert zorgproces met real-time toegang tot patiëntinformatie

“In de oude situatie moest je vaak bijna twee maanden wachten op managementinformatie. In deze nieuwe situatie heb je het bijna onmiddellijk."

Kenmerken

Bedrijf:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Bedrijfsgrootte:
5001-10000 medewerkers
Partner:
ChipSoft
Branche:
Gezondheidszorg
Producten:
SharePoint
SQL Server
Windows 7
Thema's:
Communicatie & samenwerken
ERP
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • geïntegreerd platform
 • up-to-date informatie over patiënten en zorgproces
 • toegang tot informatie voor medewerkers en patiënten

Voordelen

 • betere kwaliteit van zorg
 • efficiëntere werkwijze
 • verbeterde mogelijkheden voor onderzoek
 • snel beschikbare managementinformatie

Als één van de grootste publieke zorginstellingen in Nederland behandelt het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) meer dan een half miljoen patiënten per jaar. Het medisch centrum wilde haar legacy Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) vervangen door een geïntegreerd platform, dat het gemakkelijker zou maken voor artsen, verpleegkundigen en beheerders de best mogelijke zorg te leveren aan de patiënt, door snel de meest up-to-date informatie te krijgen en te delen wanneer ze het nodig hebben.

Het UMCU schakelde softwarebedrijf ChipSoft in om haar systeem voor elektronische medische dossiers te vervangen met een geavanceerd ChipSoft systeem dat gemakkelijk uit te breiden is en een compleet overzicht van patiëntgegevens biedt. Op basis van Microsoft SharePoint 2010 en Microsoft SQL Server 2008, verbetert het elektronische registratiesysteem de patiëntenzorg door voor zorgverleners eenvoudiger inzicht te geven in de behandelingen die de patiënt ondergaat.

"Patiënten bezoeken verschillende afdelingen van het ziekenhuis en een van de uitdagingen voor artsen is om te weten wat hun collega's aan het doen zijn", zegt H.H. Nauta, IT Directeur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "In termen van het leveren van kwalitatieve zorg zijn we nu in een veel betere situatie." Het medisch centrum heeft ook een SharePoint portal die het mogelijk maakt voor patiënten om hun eigen medische dossiers te openen, laboratorium resultaten te zien, inzicht te krijgen in hun medicatie gebruik, afspraak- en behandelhistorie op te vragen, en het verkrijgen van antwoorden op medische vragen, overal waar ze een computer en een internetaansluiting hebben.

Daarnaast heeft het medisch centrum een SharePoint portal waarmee medewerkers toegang tot informatie over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, orders kunnen plaatsen en zelfs ziekteverlof aan kunnen vragen. "Onder het oude ziekteverzuim proces belde je secretaresse en je baas als je ziek wordt", zegt Nauta. "In de nieuwe situatie is het allemaal een digitaal proces. Het bespaart allemaal papierwerk en energie, en versnelt het proces aanzienlijk."

Oplossing

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) bestaat uit een ziekenhuis voor volwassenen, een kinderziekenhuis, een militair hospitaal, en een faculteit geneeskunde. Het UMCU bedient meer dan 500.000 patiënten per jaar, van korte poliklinische bezoeken tot aan intramurale operaties die een langdurig verblijf nodig hebben. UMCU streeft ernaar medische zorg van de hoogste kwaliteit te bieden door de patiënten in het centrum van alle zorgprocessen te stellen. Het medisch centrum wilde haar legacy Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) vervangen door een geïntegreerd platform, dat het gemakkelijker zou maken voor artsen, verpleegkundigen en beheerders de best mogelijke zorg te leveren aan de patiënt, door snel de meest up-to-date informatie te krijgen en te delen wanneer ze het nodig hebben. Het nieuwe platform omvat verschillende oplossingen die zijn ontworpen om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en de efficiëntie van de activiteiten van het medisch centrum als totaal te verbeteren:

Systeem voor elektronisch patiëntendossiers (EPD)
Samen met Microsoft-partner ChipSoft heeft UMCU het bestaande systeem voor elektronische medische dossiers vervangen door een geavanceerde versie die gemakkelijk uit te breiden is en uitgebreide informatie biedt over de patiënt. Gebouwd op basis van Microsoft SharePoint 2010 en Microsoft SQL Server 2008 data management software, geeft het elektronisch registratiesysteem details over welke behandelingen en medicijnen al zijn gegeven aan een patiënt. "Het toont ook alles dat nog moet worden gedaan met die patiënt – welke soorten medicijnen die ze nodig hebben, of ze chirurgie nodig hebben – alles voor artsen om optimale beslissingen te nemen", zegt Hans Mulder, CEO van ChipSoft. Het project is gestart in 2010 en uitgevoerd in juni 2011, waar alle patiëntinformatie 's nachts werd overgebracht naar een SQL Server-database. "Ze sloten hun systeem af op een donderdag, vrijdag gingen we live en alles verliep vlot", zegt Mulder. "Een van de voordelen van Microsoft-technologie is dat het veel wordt gebruikt in ziekenhuizen, en het koppelt heel goed met andere systemen."

Patiëntportaal
Op het patiëntportaal kunnen patiënten hun medische dossiers zien, hun laboratoriumuitslagen bekijken, afspraken plannen, formulieren invullen en antwoorden krijgen op medische vragen -altijd en overal waar ze toegang hebben tot een computer en het internet. Patiënten kunnen foto's uploaden van hun ziekte en advies inwinnen. Ze kunnen ook in contact blijven met de artsen tijdens hun herstel zonder af te reizen naar het ziekenhuis. Al 30.000 patiënten hebben toegang tot het patiëntportaal, en het UMCU is van plan om nog 70.000 patiënten toe te voegen halverwege 2013.

Medewerkersportaal
UMCU heeft ook een medewerkersportaal geïmplementeerd en die aangesloten op het enterprise resource planning (ERP)-systeem, waardoor medewerkers snel toegang tot een reeks administratieve gegevens hebben. Zo kunnen medewerkers informatie bekijken over hun salaris en over secundaire arbeidsvoorwaarden, ziekteverzuim doorgeven en vakantiedagen aanvragen en gemakkelijk hun inkooporders bijhouden.

Voordelen

Het nieuwe EPD-systeem en de patiënt- en werknemerportalen dragen bij aan de verbeterde kwaliteit van de gezondheidszorg en tegelijkertijd verhoogt de efficiëntie van de activiteiten van het medisch centrum. Bijvoorbeeld: het voorschrijven en toedienen van medicatie is omgezet in een digitaal proces, welke patiëntveiligheid vergroot.

Met een geavanceerd EPD-systeem kunnen artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel weloverwogen beslissingen nemen zonder telefoontjes te plegen of te zoeken naar informatie. "De algemene kwaliteit van het werk neemt toe, omdat artsen een betere algemene informatie over hun patiënten hebben", zegt H.H. Nauta, IT directeur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Daarnaast helpt het EPD-systeem het onderzoek van het medisch centrum te verbeteren. "We hebben een zeer grote database met patiëntgegevens, en als een patiënt akkoord gaat, gebruiken we deze informatie voor onderzoeksdoeleinden, dat ons begrip van ziekten en medicijnen verbetert," Nauta zegt. Ook het patiëntportaal helpt bij het verbeteren van zorg. Doorlooptijden voor het plannen van afspraken zijn gedaald, en patiënten hebben sneller toegang tot medische informatie. "Patiënten hebben nu gemakkelijk toegang tot hun medische dossiers en meer controle over hun eigen genezingsproces," Nauta zegt. "Er is een veel betere verbinding tussen de thuisomgeving en het ziekenhuis."

Tegelijkertijd helpt de medewerkersportal de administratieve besluitvorming te verbeteren. "Het scheelt een hoop papierwerk, de werknemerstevredenheid verbetert, en het helpt managers om een beter beeld te krijgen van wat er gaande is in de organisatie", aldus Nauta. De medewerkersportal verbetert ook de administratieve efficiëntie door medewerkers real-time toegang tot operationele informatie te geven, zoals inkooporders en facturen. “In de oude situatie moest je vaak bijna twee maanden wachten op managementinformatie," zegt Nauta. "In de nieuwe situatie heb je het bijna ogenblikkelijk." Het feit dat de Microsoft-software naadloos is geïntegreerd en goed koppelt met andere ERP-systemen heeft het mogelijk gemaakt voor het UMCU om naar een sterk geïntegreerd platform te bouwen. "Microsoft technologie slaagt er goed mensen met mensen te verbinden – patiënten met artsen en verpleegkundigen, artsen met artsen, artsen met verpleegkundigen, en de thuissituatie met de ziekenhuisomgeving," zegt Nauta. “Het heeft ons duidelijk geholpen dichter bij ons doel om patiënten in het midden van het zorgproces te plaatsen te komen."

Gerelateerde referenties

 • de Rechtspraak (onderdeel SPIR-IT) Microsoft's Geoptimaliseerde Werkplek legt basis voor verbetering van IT-services van de Nederlandse rechterlijke instantie
  Lees verder »

 • De TU Delft vervangt als één van de eerste universiteiten haar eenvoudige intranet door een écht kennisnet
  Lees verder »

 • UMC St Radboud Door professionalisering van haar projectplanning en urenregistratie met EPM krijgt het UMC st Radboud meer inzicht en grip op haar projecten
  Lees verder »