OMA. Architectenbureau ondersteunt creatieve proces op afstand, met dynamische tools voor netwerkbeheer

“Met de Datacenter licentie voor Windows Server 2012 kunnen we net zoveel machines virtualiseren als we nodig hebben, met gebruikmaking van Hyper-V."

Kenmerken

Bedrijf:
OMA
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
Asapnet Network Solutions
Branche:
Zakelijke dienstverlening
Producten:
System Center
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
Beheer
Beveiliging
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Bescherming van cruciale bedrijfsgegevens
 • Beperking downtime
 • Schaalbaarheid
 • Kostenefficiënte oplossing

Voordelen

 • Efficiënt datacenter maakt wereldwijde samenwerking mogelijk
 • Gestroomlijnd netwerkbeheer
 • Partnership en schaalbaarheid van het datacenter maakt groei mogelijk
 • Gevirtualiseerde storage oplossing zorgt voor databeveiliging en optimale performance

Office for Metropolitan Architecture (OMA) is in 1975 opgericht door de architecten Rem Koolhaas en Elia Zenghelis. Het bureau heeft vestigingen in New York, Beijing, Rotterdam en Hong Kong, en werkt aan verschillende projecten voor klanten in 45 landen. OMA vertrouwt op IT partner Asapnet Network Solutions als het gaat om de bescherming van haar waardevolle data en het leveren van applicaties aan haar 325 medewerkers wereldwijd. Microsoft Partner Asapnet Network Solutions heeft onlangs besloten tot een upgrade van het server operating system van OMA om te kunnen profiteren van de voordelen van Windows Server 2012 Datacenter en tools voor beheer en virtualisatie. Samen met Microsoft System Center Configuration Manager en de Virtual Machine Manager component van Microsoft System Center 2012, ondersteunt de technologie een IT-team van drie personen die moeten zorgen voor probleemloze toegang tot applicaties voor alle medewerkers.

Situatie

Veel architectenbureaus hebben geleden onder de wereldwijde economische recessie, door afnemende investeringen in bouwprojecten. Maar het Office for Metropolitan Architecture (OMA), gevestigd in Rotterdam, heeft succes op succes gestapeld. Het gerenommeerde bureau, opgericht in 1975, heeft haar portfolio uitgebreid met niet alleen vernieuwende ontwerpen voor gebouwen, maar ook projecten voor de creatieve industrie.

Victor van der Chijs, directeur van OMA, zegt: “ Ons portfolio is gevarieerd. Wij ontwerpen bijvoorbeeld de catwalks voor de Prada fashion shows, maar tegelijkertijd organiseren we tentoonstellingen en onderzoek naar duurzaamheid. Ons doel is om het beste creatieve bureau te zijn, dus onze focus ligt op kansen in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.”
De groei van het bureau, in het bijzonder tijdens de recessie, maakt duidelijk hoe succesvol de aanpak van OMA is. Het opzetten van vestigingen en het opleveren van projecten voor klanten in verschillende tijdzones stelde OMA voor haar grootste niet-creatieve uitdaging. Van der Chijs: “Veel mensen hebben het romantische idee dat architecten nog werken met potloden en tekeningen, maar dat is niet zo. Ons personeel is geheel afhankelijk van IT, dus de performance en veerkracht van onze systemen is cruciaal. Ze worden 24 uur per dag, 7 dagen per week gebruikt, want de medewerkers van al onze vestigingen moeten bij hun applicaties kunnen om te ontwerpen en te werken.”

Met de groei van het portfolio van het bureau, namen ook de eisen aan de IT toe. Van der Chijs: Onze data zijn extreem waardevol. Het OMA-merk bestaat bij de kwaliteit van het werk dat we voortbrengen, dus het is van cruciaal belang dat we de integriteit van onze bedrijfsgegevens beschermen – van gearchiveerde projecten tot de meest recente tekeningen van concepten.” OMA wilde een upgrade voor haar netwerk om de schaalbaarheid en het beheer te verbeteren, zodat de systemen voorbereid zijn op verdere groei en kostenefficiënt draaien.

Oplossing

OMA vertrouwt al acht jaar op Asapnet Network Solutions voor het beheer van haar IT. De Microsoft Partner heeft een dedicated team van drie personen die verantwoordelijk zijn voor de beschikbaarheid van bedrijfskritische applicaties voor OMA personeel in 45 landen. Als onderdeel van de strategische serviceverlening aan OMA, besloot Asapnet Network Solutions de serveromgeving van het bureau op te waarderen naar Windows Server 2012 Datacenter, met Microsoft System Center Configuration Manager en de Virtual Machine Manager component van Microsoft System Center 2012.

Om tegemoet te komen aan de eisen van het bureau ten aanzien van data, gebruikt Asapnet Network Solutions HP storage oplossingen. Het Microsoft–HP Frontline Partnership zorgt er voor dat OMA een complete oplossing heeft, met robuuste HP storage ondersteund door Windows Server 2012 Datacenter en System Center management tools.

Hiddo de Vreeze, Systems Integrator bij Asapnet Network Solutions, zegt: “Toen onze samenwerking met OMA begon had het bureau slechts 87 medewerkers, voornamelijk in Europa. Nu zijn er 325 medewerkers in 45 landen, maar nog steeds beheren we het netwerk heel efficiënt, met maar drie mensen. Dit kunnen we doen dankzij de Microsoft System Center tools – zoals Configuration Manager en Virtual Machine Manager – voor de configuratie en het beheer van servers en desktop applicaties op afstand. Met Configuration Manager kunnen we letterlijk in Rotterdam op een knop drukken om in Hong Kong een computer te installeren.” Asapnet Network Solutions gebruikt Configuration Manager voor de evaluatie van applicatie afhankelijkheden, device type en netwerk connecties in verschillende landen. De tool helpt het team om de gebruikerservaring te optimaliseren, passend bij device en beschikbare bandbreedte. “We laten ook applicaties draaien met System Center Configuration Manager en gebruiken het om onze klanten te helpen. Alle installaties en updates van software – van Adobe en Rhino tot de Microsoft Office Outlook messaging and collaboration client – worden afgehandeld met Configuration Manager”, zegt De Vreeze. “Configuration Manager zorgt dat we inzicht hebben in de status van het gehele netwerk – van licenties voor Microsoft tot de hardware configuratie van elke computer.”

Met de implementatie van Windows Server 2012 streeft De Vreeze er naar om het netwerk te stroomlijnen en de productiviteit van zijn team te verbeteren. Hij zegt: “We zijn van plan om alle beschikbare technologie van Windows Server 2012 Datacenter te gebruiken om zoveel mogelijk te automatiseren, om zo de kosten laag te houden als ook de uptime en efficiency te verbeteren.”

Hyper-V virtualisatie technologie is inbegrepen bij de Windows Server 2012 Datacenter licentie, en De Vreeze’s team heeft Hyper-V tot nu toe gebruikt voor de virtualisatie van 50 machines. De virtuele servers laten cruciale applicaties draaien zoals de enterprise resource planning oplossing van OMA, SQL Server en Microsoft SharePoint applicaties. Met Virtual Machine Manager kan het team virtuele hosts configureren en beheren en het netwerk en HP storage resources in hun private cloudomgeving.

Voordelen

Met Microsoft System Center Configuration Manager en Virtual Machine Manager, kan Asapnet Network Solutions applicaties en netwerk performance kosteneffectief beheren, zodat het creatieve personeel kan focussen op projecten en effectief kan samenwerken met lokale klanten. In lijn met het milieubewustzijn van het bureau gebruikt het gevirtualiseerde private cloud netwerk minder stroom, het reduceert de CO2-uitstoot en het levert het bureau een besparing op van ongeveer 60 procent van haar jaarlijkse energiekosten. Een robuuste disaster recovery strategie beschermt het intellectuele eigendom van het architectenbureau.
 
Kosteneffectief, gevirtualiseerd datacenter ondersteunt wereldwijde activiteiten
Hiervoor maakte OMA gebruik van 25 fysieke servers voor het beheer van Microsoft SharePoint, Microsoft Exchange Server en andere applicaties. “Met een Windows Server 2012 Datacenter licentie, kunnen we net zoveel machines virtualiseren als we nodig hebben voor het gebruik van Hyper-V. We hebben geen aanvullende virtualisatie licenties nodig. We gebruiken zes Hyper-V servers om bijna 50 virtuele servers te laten draaien – dit betekent dat we de kosten voor 40 virtuele licenties uitsparen”, zegt De Vreeze.

Van der Chijs: “Met de geconsolideerde HP en Microsoft server- en storage-omgeving gebruikt OMA 60 procent minder stroom voor het datacenter, wat zorgt voor een reductie van overheadkosten en een aanvulling op onze referenties voor een ‘groen’ datacenter.”

Klein team beheert de wereldwijde IT-ondersteuning met geautomatiseerd netwerk management tool
Asapnet Network Solutions beheert de IT-vereisten voor alle OMA-kantoren op afstand. Het IT team van drie personen werkt de klok rond, met één persoon per shift die er voor moet zorgen dat alle vestigingen 24 uur per dag, zeven dagen per week worden ondersteund. De Vreeze zegt: “Met Microsoft System Center Configuration Manager, hebben we de tools om wereldwijde support te bieden vanaf onze bureaus in Rotterdam. Zonder dat zouden we de support lokaal moeten regelen. Ook zouden we meer mensen in Rotterdam nodig hebben, alleen voor het beheer van de servers.” Vóór de implementatie deed Asapnet Network Solutions ook installaties op afstand, maar System Center heeft sterk verbeterde beheermogelijkheden. “We blijven zoveel mogelijk van onze netwerkbeheertaken automatiseren, zodat we continu onze service verbeteren op een zo efficiënt mogelijke manier”, zegt De Vreeze.

Snelle expansie wordt ondersteund door schaalbaar data center en solide partnership
In de afgelopen zeven jaar heeft OMA het aantal medewerkers dat wereldwijd wordt ingezet, significant verhoogd. De behoeften van de organisatie op het gebied van de infrastructuur nemen steeds toe, dus het is belangrijk dat de technologie die gebruikt wordt betrouwbaar, flexibel en efficiënt is.
Van der Chijs zegt: “Ons doel is om het beste creatieve architectenbureau van de wereld te worden. Om dit te bereiken moeten we ondersteund worden door technologie die ons niet in de steek laat. Wat geweldig is aan het Microsoft–HP Frontline Partnership is dat we weten dat alle Microsoft software getest is op HP hardware. Elke keer als we een upgrade doen, of het nu gaat om Microsoft of HP technologie, hoeven we ons geen zorgen te maken of het samen wel werkt. We hebben vertrouwen in de combinatie.”

Optimalisatie tools op afstand ondersteunen lokale samenwerking
OMA is zwaar afhankelijk van de lokale organisatie waar ze mee werkt in de verschillende landen. Van der Chijs zegt: “Hoewel we een wereldwijde speler zijn, zijn we ook een klein bedrijf. We werken altijd samen met lokale organisaties – bijvoorbeeld lokale architecten en bouwbedrijven – en we moeten vaak onze IT aanpassen om te werken met bepaalde softwarestandaarden.” Het is essentieel dat OMA de flexibiliteit heeft om lokale partners deze accommodatie te bieden. “Met Configuration Manager kan het Asapnet Network Solutions team de performance van lokale applicaties optimaliseren en potentiële formatconflicten oplossen”, aldus Van der Chijs.

De Vreeze: “Onze uitvoering is probleemloos en ondersteunt onze gebruikers goed. Onze file servers bijvoorbeeld, zijn gevirtualiseerd met Hyper-V en we hebben 32 nodes van HP LeftHand storage in ons datacenter in Rotterdam. Deze combinatie, samen met het gebruik van Configuration Manager om de Wi-Fi download snelheid te optimaliseren, zorgt ervoor dat onze gebruikers heel snel toegang hebben tot grote Adobe-bestanden met tekeningen.”

Robuuste data recovery oplossing beschermt bedrijfskritische data
Om haar succes te handhaven, moet OMA efficiënt werken, met een koppeling tussen een hoge standaard voor creativiteit en professionalisme. Van der Chijs: “Als onze systemen niet betrouwbaar waren, zouden we onze reputatie kwijtraken en financiële verliezen leiden.” Het continuïteitsplan van de organisatie maakt het zeker dat alle gegevens die opgeslagen zijn in de cloud toegankelijk zijn wanneer dat nodig is, op ieder kantoor ter wereld. De gegevens worden continu gerepliceerd via de gevirtualiseerde HP storage oplossing en beheerd met Virtual Machine Manager.
De Vreeze: “Vóór de implementatie was onze grootste beperking het kunnen garanderen van uptime. Met onze gevirtualiseerde HP storage omgeving, en tools zoals datadeduplicatie in Windows Server 2012, hebben we er vertrouwen in dat we een service-level agreement van minder dan 0.1 procent downtime kunnen garanderen. Toen er onlangs een stroomstoring was in ons belangrijkste datacenter, was onze tweede locatie operationeel in minder dan 10 minuten, zonder dataverlies.”

Gerelateerde referenties

 • Oasen maximaliseert prestaties van haar gevirtualiseerde serveromgeving met 800%
  Lees verder »

 • RDOG Hollands Midden reduceert serverpark met 33% dankzij consolidatie en Hyper-V
  Lees verder »

 • ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente verhoogt klanttevredenheid met gevirtualiseerde serveromgeving
  Lees verder »