VAN Verenigde Assurantiebedrijven Nederland. Nieuwe, vereenvoudigde ICT-omgeving als tussenstap op weg naar de cloud

“Een ICT-omgeving die is opgebouwd uit producten van veel verschillende merken is onnodig complex en kostbaar.”

Eisen

 • vereenvoudigd beheer
 • ondersteuning van de business
 • toekomstbestendigheid
 • redundantie

Voordelen

 • lagere kosten
 • flexibel en schaalbaar
 • betere beschikbaarheid

De ICT-infrastructuur bij de Verenigde Assurantiebedrijven Nederland (VAN) was in de loop der tijd zó complex geworden, dat het beheer ervan steeds moeilijker en duurder werd. Ook de business begon er hinder van te ondervinden. Samen met Microsoft partner VX Company werd een route uitgestippeld om de ICT te vereenvoudigen. In de opgestelde 'road map' stond een eenduidige architectuur centraal, alsook een gefaseerde overstap naar de cloud.

Voor beide doelstellingen bleek de combinatie van Windows Server 2012 met Microsoft System Center 2012 de beste oplossing. De complexiteit is verdwenen, de beschikbaarheid is verbeterd en alle ICT-onderdelen sluiten integraal op elkaar aan. Bovendien is de nieuwe ICT-omgeving eenvoudiger te beheren. "De prestaties van onze ICT lopen nu weer in de pas met onze business," aldus de VAN.

Situatie
Roland Rosmalen, IM & ICT manager bij de Verenigde Assurantiebedrijven Nederland (VAN), constateerde drie jaar geleden dat zijn ICT-infrastructuur dermate complex was geworden, dat de business eronder begon te lijden: “Bij elke storing, elk netwerkprobleem en elk 'performance issue' moesten we in onze systemen op zoek gaan naar de oorzaak en de oplossing. Dat stoorde mij, ik ben liever proactief bezig dan reactief. Zo vertel ik mijn collega’s liever 'volgende week maandag voeren we een stukje preventief onderhoud uit' dan 'we hebben een storing, excuses voor het ongemak.' Het probleem is echter dat het ons aan goede monitoring tools ontbrak, waardoor we onvoldoende inzicht hadden in de status van onze systemen."

Daarnaast had de VAN moeite met het maken van back-up's en disaster recovery. Wat de situatie er niet gemakkelijker op maakte, is dat de VAN met ICT-oplossingen werkte die zeer hoogwaardige kennis vereisten. Roland Rosmalen spreekt zelfs van "Rolls Royces" en "best of breed."

Oplossing
Djamshid Mohammadian, Technisch Manager bij Microsoft partner VX Company, beaamt dat: "Het applicatielandschap bij de VAN was erg complex en moeilijk te beheren, mede omdat de hele omgeving een mix was van verschillende producten van verschillende leveranciers, zoals Citrix, IBM TSM en Cisco. Voor de relatief kleine beheerafdeling was die brede diversiteit onmogelijk onder controle te krijgen.”

VX Company en VAN stelden een 'road map' op voor de komende 3 tot 4 jaar. Daarin werd onder andere vastgelegd dat de architectuur vernieuwd zou worden met Microsoft-technologie als nieuwe basis. “In de nieuwe situatie gaan we uit van gebruiksvriendelijke, snelle en betrouwbare ICT-oplossingen. De complexiteit wordt afgebouwd en overbodige producten worden uitgefaseerd,” aldus Mohammadian.

Met het oog op vereenvoudiging, snelheid en maximale beschikbaarheid heeft VX Company VAN geadviseerd ook cloudoplossingen in de road map op te nemen. Rosmalen: "VX Company kent onze organisatie inmiddels zeer goed. Hun specialisten denken met ons mee op strategisch IT-niveau,” zegt Rosmalen over VX Company. “Zij hebben een heldere visie op de cloud, waar wij de komende jaren van kunnen profiteren.”

In lijn met de road map werd het nieuwe platform redundant opgezet, met ruimte voor virtualisatie en cloud. Het gaat er volgens Rosmalen allereerst om eventuele rampscenario's te voorkomen en de ICT-beschikbaarheid voor de business te garanderen: "We creëren een omgeving, die tegemoet komt aan onze eisen ten aanzien van klant- en medewerkertevredenheid. Een omgeving ook, die we met enkele systeembeheerders relatief gemakkelijk de baas kunnen."

Met eisen als redundantie, virtualisatie en cloud stelde VX Company voor om Windows Server 2012 met Hyper-V R3 en de Windows System Center suite te implementeren. Djamshid Mohammadian: "Met deze combinatie krijgt de VAN een eenduidige architectuur in huis. Windows System Center 2012 is een integraal platform dat organisaties helpt datacenters, servers, clients én cloudomgevingen te beheren. Voor een organisatie als de VAN met veel diverse software en slechts een beperkt aantal systeembeheerders is Windows System Center 2012 een uitkomst. Aangevuld met de Hypervisor van Hyper-V R3 kunnen zij bovendien gemakkelijk virtuele machines aanmaken en onderhouden, en dat geldt ook voor de bijbehorende hardware, applicaties en services. Met de verbeterde functionaliteiten voor disaster recovery in Hyper-V R3 kunnen zowel hersteltijden als dataverliezen worden geminimaliseerd."

Rosmalen: "We zitten nu nog in een soort overgangsfase met een mix van 'on premises' en cloud. De beide Microsoft producten kunnen deze hybride situatie prima ondersteunen. Op termijn is het de bedoeling om het hele datacenter naar een private cloud te migreren. Tot die tijd werken we dus nog met eigen servers waarop Windows Server 2012 met Hyper-V draait."

Volgens Mohammadian biedt de nieuwe Microsoft omgeving exact wat VAN nodig heeft: "Integratie van verschillende producten tegen een goede prijs/-kwaliteit verhouding. Ook al worden nog niet alle mogelijkheden benut."

Rosmalen: "We maken steeds meer gebruik van System Center Operations Manager. Bij uitgebreider gebruik zal het de beschikbaarheid van onze bedrijfskritische applicaties steeds beter waarborgen. Zo hebben we nu al veel profijt van het 'recoveren' van data: een e-mail of Office-document is nu vlot teruggevonden.”

Voordelen
Met het uitfaseren van diverse (dure) oplossingen heeft de VAN kostenbesparingen bereikt. Rosmalen: "De VAN heeft nu nog maar één partner nodig in plaats van meerdere partners voor alle afzonderlijke platforms. Windows Server 2012 en Windows System Center 2012 vormen samen een geïntegreerde oplossing, waarin alle onderdelen goed op elkaar aansluiten. Bovendien is onze nieuwe omgeving beter beschikbaar.”

Met de nieuwe R3-versie van Hyper-V kunnen de beheerders de virtuele machines eenvoudiger beheren en is de 'downtime' teruggebracht naar nagenoeg nul. Rosmalen: "Dat is mede te danken aan de Live Storage Migration voorziening. En met System Center Virtual Machine Manager (VMM) 2012 wordt het cluster beheerd en kunnen VM’s gemakkelijk in hun geheel overgezet worden. Een nieuwe server kan in een klein uur gereed staan, echt heel gemakkelijk."

VX Company stelt dat VAN nu over een moderne, toekomstbestendige en schaalbare ICT-omgeving beschikt. Mohammadian: “Schaalbaarheid is steeds meer een vereiste. De hoeveelheid data die over datacenters loopt neemt dagelijks toe. Vooral als je gebruikers meer met multimedia gaan doen en vanuit één centrale locatie zware bestanden met beeld en geluid gaan ophalen, moet je in zeer korte tijd extra servers kunnen optuigen. Met de huidige oplossing kan dat: zodra er behoefte is aan extra servers en diensten, kun je gemakkelijk resources toevoegen. Heb je ze niet meer nodig dan haal je ze er net zo gemakkelijk weer af. Heel flexibel allemaal.”

Rosmalen is duidelijk tevreden over VX Company, die naast adviseur ook de rol van implementatiepartner vervulde: “VX Company is tevens onze sparringpartner als het gaat om meedenken over toekomstige (cloud)oplossingen.”

VAN en VX Company zijn erin geslaagd de beheerorganisatie op een hoger niveau te brengen. Tegelijkertijd veranderen volgens Rosmalen ook de taken van de ICT-afdeling: “Onze ICT-medewerkers hebben steeds minder technische kennis nodig van allerlei oplossingen en zullen andere rollen gaan krijgen, zoals het managen van veranderingsprocessen. Zo staat voor 2015-2016 de migratie van onze kantoorautomatisering naar de cloud gepland. Die zal dan niet meer op servers van de VAN draaien, maar als clouddienst worden afgenomen. Met Windows Server 2012 en Windows System Center 2012 beschikken onze mensen over de juiste tools om dat succesvol te verwezenlijken."

 

Gerelateerde referenties

 • Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden kiest voor ISSUE en Microsoft Hyper-V
  Lees verder »

 • Segbroek College verbetert beschikbaarheid en beheerbaarheid van zijn computernetwerk met Hyper-V
  Lees verder »

 • Respect Zorggroep Scheveningen Beheerders én gebruikers van Respect Zorggroep Scheveningen ervaren de voordelen van servervirtualisatie én applicatievirtualisatie
  Lees verder »