Ibis. Bouw- en vastgoedsector inspecteert panden met behulp van 'hybride' app in de cloud

"Onze klant wil geen beheerrompslomp, maar wil wel overal en altijd met onze software kunnen werken."

Kenmerken

Bedrijf:
Ibis
Bedrijfsgrootte:
26-100 medewerkers
Branche:
Bouw & installatie
Product:
Microsoft Azure
Thema's:
Applicatieplatform
Cloud computing
Communicatie & samenwerken
Mobiel werken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • minimaal beheer
 • overal en altijd kunnen werken

Voordelen

 • tijdwinst
 • gebruiksvriendelijk
 • intuïtieve 'look & feel'
 • uitrol overbodig
 • goede performance
 • opschaalbaar
 • ondersteuning op afstand

Door middel van periodieke inspecties wordt de technische kwaliteit van woningen en andere gebouwen in kaart gebracht. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor IBIS-MAIN van Ibis BV. Met dit softwarepakket en de bijbehorende inspectiemodule bewaken talloze woningcorporaties, overheden, gemeentes en andere vastgoedbeheerders in Nederland hun onroerend goed.

Deze klanten hadden vrijwel allemaal dezelfde wens: een handige applicatie waarmee de inspecteurs in het veld hun bevindingen kunnen vastleggen en (draadloos) kunnen verzenden naar IBIS-MAIN. De gebruikers hadden een voorkeur voor een mobiele internet-app in de cloud, maar die eis stelde IBIS voor een uitdaging: inspecteurs werken namelijk geregeld op plaatsen waar geen internetverbinding is.
Ook voor de desktopapplicatie van IBIS-MAIN geldt dat gebruikers hem overal en altijd willen kunnen gebruiken. Windows Azure levert de oplossing.

SITUATIE
De zogenaamde 'conditiemeting' conform NEN norm 2767 is een belangrijk instrument voor vastgoedbeheer en
 beleid. Op basis van  de -resultaten van de conditiemeting door de inspecteurs kunnen partijen in de vastgoed- en bouwsector meerjarenonderhoudsplannen opstellen, onderhoudsbudgetten berekenen en het onderhoud laten uitvoeren.

Jeroen van den Burg, Manager Productontwikkeling bij Ibis: "In de bouwwereld was zelfstandig werken heel gewoon, maar nu is het – mede door de crisis – cruciaal om meer samen te werken en informatie te delen: de één inspecteert, de ander moet het uitvoeren. Een goede informatievoorziening via het IBIS-platform is hier de bindende factor."

Harmen Tacke, Product Manager bij Ibis: "Bij onze klanten in de bouw- en vastgoedsector groeit de wens om meer plaatsonafhankelijk te werken. Waren desktopapplicaties tot voor kort gemeengoed, nu willen zij mobiele toepassingen voor hun laptop, tablet en smartphone, ongeacht het device, ongeacht het besturingssysteem. Daarom maken we nu de transitie van applicaties naar device-onafhankelijke internet-services."

Zo moest de desktopapplicatie van IBIS-MAIN naar de cloud worden gebracht, terwijl voor de inspecteurs in het veld een mobiele app ontwikkeld werd. De ontwikkelaars zagen zich echter gesteld voor een grote uitdaging. Harmen Tacke legt uit waar de moeilijkheid zat: "De inspecteurs moeten overal kunnen werken, ook in kelders of andere plekken waar geen internetverbinding mogelijk is." Die eis leek een internetservice die volledig in de cloud draait in de weg te staan…

OPLOSSING
De ontwikkelaars van Ibis kregen een duwtje in de rug. Harmen Tacke: "De informatie die de inspecteurs verzamelen is praktische, strategische data. Je kijkt hoe een pand er in het veld bij staat. Het is niet nodig dat die informatie binnen twee seconden beschikbaar is in IBIS-MAIN. Als er een keer geen internetverbinding is, kan de verzamelde informatie worden opgespaard en op een later tijdstip worden gecommuniceerd."

IBIS4Inspectie
De ontwikkelaars van Ibis gingen aan de slag met een applicatie voor Windows 8. De doelstelling was: een mobiele app voor Windows Phone 8, waarmee inspecteurs overal hun bevindingen kunnen vastleggen en deze - inclusief foto's - kunnen communiceren naar IBIS-MAIN. Ze speelden het klaar om op de jaarlijkse Bouwbeurs een werkende demo van 'IBIS4Inspectie' te presenteren. Harmen Tacke: "Een knap stukje werk, maar we hadden allemaal het idee dat het beter, mooier en sneller moest kunnen."

Om die reden nam IBIS deel aan het Windows 8 Acceleration lab. Harmen Tacke: "Dat betekent twee dagen achtereen sparren met specialisten van Microsoft, partners en andere ontwikkelaars. Tijdens de lab-sessies laat je zien wat je gemaakt hebt; de specialisten van Microsoft en de andere deelnemers kijken ernaar en geven tips en aanwijzingen. Onze jongens kwamen laaiend enthousiast terug. Vooral op het gebied van de specifieke Windows 8 'look and feel' hebben ze veel geleerd. Het resultaat was een veel mooiere en betere applicatie dan die we destijds op de Bouwbeurs hebben laten zien."

IBIS MAIN als cloud dienst
Naast de mobiele webapplicatie biedt Ibis nu ook de desktopapplicatie IBIS-MAIN als clouddienst aan. Over de achterliggende techniek vertelt Harmen Tacke: "Omdat onze klant plaats- en tijdonafhankelijk wil werken, op kantoor, thuis en in het veld, hebben we een hybride SAAS-achtig model ontwikkeld, dat we op Windows Azure aanbieden. De synchronisatie van de gegevens met IBIS-MAIN loopt via Remote Desktop Web Access, een standaard onderdeel van Windows Server, dat we op een tamelijk vernieuwende manier op het Windows Azure platform geïmplementeerd hebben."

Astrid Hackenberg, Technical evangelist Azure bij Microsoft: "Remote Desktop Web Access (RD Web Access) is de opvolger van Terminal Services Web Access. Het geeft gebruikers via het Start-menu of via de browser toegang tot functies als RemoteApp en Remote Desktop Web Connection. Daarmee kunnen zij op afstand verbinding maken met andere systemen en applicaties."

VOORDELEN
De mobiele webapplicatie IBIS4Inspectie én de desktopapplicatie IBIS-MAIN als clouddienst bieden elk hun eigen voordelen. Terwijl de inspecteur de technische staat van een gebouw beoordeelt, registreert hij/zij in IBIS4Inspectie de gebreken, hoe vaak deze voorkomen, welke prioriteiten erbij horen, hij/zij typt enige begeleidende tekst en maakt een of meer foto's. Al die informatie wordt gecommuniceerd, eerst naar de cloud en vandaar naar IBIS-MAIN, met daartussen een autorisatieslag.

Volgens Harmen Tacke is de tijdwinst voor de klant enorm: "De mobiele applicatie scheelt de inspecteurs veel werk: moesten zij vroeger aantekeningen maken op papier en die later uitwerken, dankzij de applicatie kunnen zij met één klik alle gegevens digitaal naar IBIS-MAIN sturen."
Harmen Tacke waardeert ook de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid van IBIS4inspectie: "We hebben meegemaakt dat inspecteurs meteen door hadden hoe alles werkte en er - zonder enige instructie - mee aan de slag gingen. Dat is zeker te danken aan de intuïtieve werkomgeving, die je met Windows 8 kunt bouwen. Als we een klant laten kiezen tussen onze Windows 7 en Windows 8 oplossing, dan kiezen ze allemaal voor de Windows 8 variant! Een goede look and feel, daar zijn gebruikers heel gevoelig voor."
 
De voordelen die de desktopapplicatie IBIS-MAIN als clouddienst met zich meebrengt, beginnen al bij de eenvoudige uitrol. Jeroen van den Burg: "Door de hybride oplossing via RD Web Access aan te bieden lijkt hij lokaal te draaien, net zoals bijvoorbeeld Excel op een desktop draait. Maar in tegenstelling tot een lokale applicatie is geen installatie nodig. Je hoeft zelfs geen SQL Server te installeren, je gebruikt alleen de 'app' binnen de browser. Gewoon klikken en werken. Je kunt printen op je eigen printers, bestanden wegschrijven, rapportages rechtstreeks binnenhalen, kopiëren naar Excel etc."

Het hybride model blijkt klanten van IBIS aan te spreken. Harmen Tacke: "Onze klanten kunnen kiezen tussen de hybride oplossing en de traditionele desktopapplicatie. Een van de voordelen van de eerste is dat je niet hoeft te wachten tot je IT-afdeling tijd heeft om de oplossing te implementeren, het is een kwestie van klikken en werken. Steeds meer klanten willen dit soort oplossingen, elke week krijgen we er nieuwe klanten bij."

Jeroen van den Burg verklaart het succes als volgt: "Onze oplossing is gebouwd op de nieuwste technologie, Windows Azure, Windows 8 en Windows Server 2012. Die nieuwe omgevingen bieden heel veel mogelijkheden om precies die oplossingen te bouwen waar klanten om vragen. Kortom, we lopen hiermee ver voorop." Harmen Tacke: "We kunnen zelfs concluderen dat de performance van de Windows Azure omgeving beter is dan van een lokale serveromgeving, simpelweg omdat je veel gemakkelijker kunt opschalen. Immers, als het dataverkeer intensief toeneemt, dan zet je er in de cloud geheugen of processorkracht bij en het werkt weer soepel. Met een on-premises serveroplossing heeft dat veel meer voeten (en kosten) in de aarde."

Jeroen van den Burg: "Windows Azure bewijst zich als een stabiele, betaalbare, veilige en goed toegankelijke omgeving, ook voor iPad's en Android-tablets. Microsoft biedt ons als ontwikkelaar alle tools en mogelijkheden om voor dit cloudplatform nieuwe apps te ontwikkelen. Zo is het Windows 8 Acceleration lab voor ons heel nuttig geweest, maar ook voor Windows 7 en Windows Phone zijn er Developer Events en speciale licenties, om tegen gereduceerd tarief ontwikkeltrajecten op te kunnen starten."

Ook qua onderhoud biedt de Windows Azure omgeving voordelen, niet alleen voor IBIS, maar ook voor de klant. Harmen Tacke: "We kunnen onze klanten via Windows Azure en RD Web Access veel beter ondersteunen. Zo kunnen we meekijken en samen met de klant hele

 

Gerelateerde referenties

 • Q-Park Nederland Q-Park maakt parkeerinformatie beschikbaar dankzij Windows Azure
  Lees verder »

 • Gasunie verhoogt veiligheid monteurs met ManDown-app
  Lees verder »

 • ISS Netherlands Transforming the Cleaning Business with Microsoft Technology
  Lees verder »