LTO Noord. LTO Noord medewerkers op pad met volwaardige Windows 8 werkplek op tablet

Onze Windows 8 tablet kan zoveel meer dan alleen e-mail en internet.

Kenmerken

Bedrijf:
LTO Noord
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Branche:
Zakelijke dienstverlening
Product:
Windows 8
Thema's:
Cloud computing
Communicatie & samenwerken
Mobiel werken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • werkplek op afstand
 • bedrijfsapplicaties op tablet
 • flex seating

Voordelen

 • desktopconfiguratie in tabletvorm
 • volledig functionele mobiele werkplek
 • besparing op kantoorplekken
 • voorbereid op videoconferencing

De Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord) behartigt de economische en maatschappelijke belangen van agrarische ondernemers in Nederland. Veel medewerkers van LTO Noord werken dan ook vaker op locatie dan op hun vaste werkplek. Ter ondersteuning van hun werk beschikken zij sinds deze zomer over een Windows 8 tablet. Deze fungeert als een volwaardige werkplek op afstand, onder meer omdat alle bedrijfsapplicaties van LTO Noord én Microsoft  Office 2013 er op draaien.

De ICT manager van LTO Noord vertelt hoe en waarom voor de Windows 8 tablet is gekozen en welke voordelen het apparaat biedt. Een van die voordelen is een significante besparing op fysieke werkplekken, maar hij kan er inmiddels nog meer noemen.

Situatie
LTO Nederland bestaat uit de samenwerkende verenigingen LTO Noord, ZLTO en LLTB. "Onze adviseurs willen dicht bij hun leden zijn en bezoeken in hun regio veel vergaderingen. Om hun werk in het veld goed te kunnen doen, bereikten ons steeds vaker verzoeken om tablets beschikbaar te stellen," aldus Clemens Tersteeg, ICT Manager LTO Noord.

Met tablets zou LTO Noord bovendien flink kunnen besparen op het aantal fysieke werkplekken. Tersteeg: "Voor een aantal medewerkers waren meerdere werkplekken op meerdere locaties gereserveerd, dat is kostbaar. Door de juiste tablets uit te rollen, bieden we onze mensen de mogelijkheid om hun werkplek mee te nemen, zodat zij kunnen werken op afstand.”

In principe staat Windows 8 het toe om de nieuwste Windows 8 tablets in te zetten in de IT-omgeving van LTO Noord, maar de organisatie nam de tijd om de juiste tablet te vinden en een beslissing te nemen.

Oplossing
De IT van LTO Noord is een Server Based Computer (SBC) omgeving. In zo'n omgeving zijn tablets vrij gemakkelijk uit te rollen. Tersteeg legt uit: "Onze IT is ingericht op basis van Windows Server en Citrix X, zodat medewerkers op relatief eenvoudige werkstations toegang hebben tot onze bedrijfsapplicaties, die centraal worden beheerd en gedraaid. In combinatie met Microsoft Terminal Server en Remote Desktop Services maakt dat onze IT-omgeving zeer flexibel wat betreft werkpleklocaties en de inzet van desktops, laptops en andere apparaten. Niet alleen binnen de muren van ons kantoor, maar ook daarbuiten, want via de Microsoft Forefront Unified Access Gateway (UAG) kunnen ook onze buitendienstmedewerkers de beschikking hebben over een volledige werkplek, mits zij een geschikt 'device' bij zich hebben, dus een laptop of tablet.”

Omdat medewerkers een steeds grotere voorkeur hadden voor tablets heeft LTO Noord een onderzoek uitgevoerd. "We wilden weten hoe we de tablets zo goed en zo breed mogelijk konden inzetten. Veel tablets zijn eigenlijk alleen maar goed voor e-mail en internet, maar daar hebben onze mensen niet genoeg aan. Zij moeten bijvoorbeeld ook onze bedrijfsapplicaties kunnen draaien en Office-documenten kunnen openen en bewerken."

Afgelopen zomer werd een aantal tablets onderzocht en vergeleken. Tersteeg: "De nieuwste Microsoft Surface tablet was toen nog niet beschikbaar, maar we hebben wel andere 'stand alone' tablets en 'convertibles' bekeken. Onze keuze viel op de HP Elitepad 900 met Windows 8, o.a. vanwege de goede ondersteuning door HP en de ruime keus aan accessoires. Bovendien ondersteunt deze tablet Java software, wat – in verband met een aantal ActiveX controls - voor ons van belang is om toegang te krijgen tot onze portal. Dat is iets wat bij andere tablets, waaronder de Windows RT tablet, moeilijkheden opleverde."

De medewerkers die een Elitepad 900 beschikbaar gesteld krijgen, krijgen daar meteen de 'Productivity Jacket' bij. Daarmee is de tablet om te vormen tot een minilaptop, compleet met toetsenbord, draadloze muis, USB-poorten, kaartlezer en standaard. Tersteeg: "Deze accessoires waren mede een argument om voor HP te kiezen, maar we verwachten nu dat het apparaat vaker gebruikt zal worden als tablet dan als minilaptop. Dat komt door de metro interface van Windows 8, die speciaal ontworpen is voor vingerbediening op de tablet. De 'touch' werkt zeer intuïtief en maakt een externe muis en toetsenbord in feite overbodig."

Uit kostenoverwegingen beschikken de tablets niet over 3G. Waar wi-fi is, kan de medewerker communiceren via het draadloze internet. Waar geen wi-fi is kan hij of zij een online verbinding maken via zijn of haar Nokia Windows Phone. Tersteeg: "Door de Windows Phone als hotspot in te stellen kan de LTO Noord medewerker onze portal op en via Terminal Server met onze bedrijfsapplicaties aan de slag."

Voordelen
Afgelopen zomer is LTO Noord begonnen met de uitrol. Circa 160 medewerkers van diverse bedrijfsonderdelen krijgen de beschikking over een Windows tablet. “Dit zijn voornamelijk medewerkers in het veld, onder wie beleidssecretarissen en projectleiders, omdat zij veel vergaderingen op locatie bijwonen. Ook de redacteuren van onze krant Nieuwe Oogst hebben inmiddels een tablet."

Gevraagd naar de grootste voordelen van de tabletomgeving zegt Tersteeg: "Onze Windows 8 tablet kan gemakkelijk een volledige desktopconfiguratie voor zijn rekening nemen. Daardoor zijn we in staat om onze gebruikers zowel intern als extern dezelfde werkplek te bieden. We gaan nu ook steeds meer over op 'flex seating', wat zal resulteren in een besparing op kantoorruimte."

Hoe volledig de tabletwerkplek is schetst hij met een voorbeeld: "Voorheen moesten onze beleidssecretarissen een stapel papier meesjouwen naar een vergadering. Dat hoeft nu niet meer, want de tablet biedt 'digitale vergaderondersteuning'. Via SharePoint hebben de secretarissen de agenda en alle stukken bij de hand en kunnen zij op locatie meteen beginnen met verslaglegging en verwerking van vergaderverslagen."

In dit verband noemt hij het een extra voordeel dat Microsoft Office 2013 op de tablets draait. Tersteeg: "Via SharePoint hebben onze medewerkers toegang tot de projecten die we samen met externe partijen doen. Alle Word-, Excel- en PowerPoint-documenten die bij zo'n project horen kunnen gedeeld worden, zowel door onze medewerkers als door externen."

De beheeractiviteiten rond de tablets zijn volgens Tersteeg minimaal: "Voor iedere medewerker maken we een Outlook.com account aan, dat zowel voor de tablet als voor de Windows Phone geldt. Daarmee kan hij of zij apps downloaden en bestanden in de cloud opslaan op SkyDrive. Dat kunnen foto's zijn, een complete back-up van de tabletinstel-lingen, maar ook privé-documenten."

Een volgende stap is de 'uitrol' van Lync. Tersteeg: "Lync staat al op de tablets. We moeten alleen nog promoten dat onze mensen het gaan gebruiken. Op onze regiokantoren werken we al met de Round Table Conferencing, de tablet is daarop een mooie aanvulling. De ingebouwde webcam in combinatie met Lync leent zich bij uitstek voor video-conferencing. Daarmee kunnen we dus niet alleen werken op afstand, maar ook vergaderen op afstand."

Gerelateerde referenties

 • GSG Guido de Brès Scholengemeenschap wil leerlingen voorzien van Windows 8 tablets
  Lees verder »

 • Lumotech. Betrouwbaar, snel en flexibel samenwerken met alle locaties in het buitenland
  Lees verder »

 • Braaksma & Roos Windows 8.1 To Go: mobiel, stabiel en krachtig
  Lees verder »