VolkerWessels . Nokia Lumia met Windows Phone 8 voorziet VolkerWessels-medewerkers van professionele mobiele werkplek

Onze gebruikers ervaren zelf hoe mooi Windows Phone 8 bij hun werkomgeving aansluit

Kenmerken

Bedrijf:
VolkerWessels
Bedrijfsgrootte:
10000+ medewerkers
Branche:
Bouw & installatie
Product:
Windows phone
Thema's:
Applicatieplatform
Beheer
Communicatie & samenwerken
Mobiel werken
Toegankelijkheid
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

Voordelen

 • Ruime communicatiemogelijkheden
 • Beschikbaarheid van gegevens
 • Integratie
 • Look&Feel
 • 'Line of business' applicaties

Een smartphone die tien jaar geleden werd ontwikkeld en sindsdien geen grote update meer heeft gekend kan nauwelijks voldoen aan de eisen van nu. Dat ervoer ook VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Door de BlackBerry te vervangen door de Nokia Lumia 625 met Windows Phone 8 beschikken de medewerkers nu over een smartphone die past bij hun manier van werken en bij de werkprocessen van VolkerWessels. Standaardapplicaties zoals Office en in-huis ontwikkelde bedrijfs-app's sluiten soepel aan bij hun werkplek.

Situatie
De mobiele communicatie van de Bouw & Vastgoedontwikkeling divisie van VolkerWessels was met 2000 mobiele telefoonabonnementen een bolwerk van BlackBerry's. Vincent Spoelstra, ICTarchitect bij de organisatie: "De hipheidsfactor van deze apparaten was vrij laag. Onze medewerkers willen een vlot ogende telefoon, met een groot scherm en een behoorlijk toetsenbord. En vooral een moderne 'look&feel' die aansluit bij wat ze van hun werkplek gewend zijn. Steeds meer gebruikers begonnen daarom hun eigen toestel van huis mee te nemen. Zo kregen we steeds meer te maken met Windows Phones, iPhones en Androids." Sander Teunissen van Nokia: "We zien dat privé en zakelijk steeds meer met elkaar verweven raken en dat iedereen steeds mobieler wordt. Mensen werken niet alleen maar van negen tot vijf en willen daarom altijd en overal toegang tot hun (werk)omgeving." Om de verschillende smartphones goed te beheren ging VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling op zoek naar een geschikte beheertool, die al die verschillende apparaten kon ondersteunen. Vincent: "We kwamen uit bij Microsoft Intune als beste oplossing." Parallel aan de zoektocht naar de beheertool werd ook onderzocht welk mobiele toestel het beste in de zakelijke omgeving van VolkerWessels zou passen…

Oplossing
Uit het onderzoek kwam de Nokia Lumia met Windows Phone 8 als beste toestel naar voren. Vincent: "De Lumia 625 en Lumia 925 zien er goed uit, hebben de degelijke Nokia-kwaliteit en zijn voorzien van een groot scherm. Daardoor is het toetsenbord groter dan wat onze medewerkers gewend waren en dat draagt bij aan het gebruiksgemak." Sander: "Met Windows Phone onder de motorkap heb je met een Nokia Lumia letterlijk je desktop in je broekzak. E-mail, social media, CRM-applicatie, boodschappenlijstje, het zijn zo maar een paar voorbeelden van mobiel gebruik. De Nokia Lumia zorgt ervoor dat deze processen snel(ler) en efficiënt(er) verlopen, waar je ook bent." Vincent beaamt dat: "De integratie met bijvoorbeeld Outlook en SharePoint is ongeëvenaard, evenals de synchronisatie met documenten en het gemak waarmee je bedrijfsapps kunt ontwikkelen."

Voordelen
Alle BlackBerry's worden nu vervangen door Nokia Lumia Windows Phone 8 toestellen. De reacties zijn positief, zowel vanuit de kant van de beheerders als vanuit de gebruikerskant. Vincent: "Beiden zijn voor VolkerWessels belangrijk. Allereerst moeten de toestellen centraal te beheren zijn en dat kan met Windows Intune. Naast een centraal applicatiebeheer stelt dit pakket ons ook in staat om de beveiliging van alle mobieltjes optimaal te regelen." Sander: "De toestellen zijn onder andere met Bitlocker van A tot Z encrypted. En raakt iemand zijn Lumia kwijt, dan is het apparaat op afstand te wissen, zodat eventuele vertrouwelijke gegevens niet in verkeerde handen terecht kunnen komen."

 • Ruime communicatiemogelijkheden
Vincent: "Voor een snelle acceptatie is het belangrijk dat onze kenniswerkers over een telefoon beschikken waarop ze kunnen doen wat ze altijd al deden plus nog een heleboel meer. De Nokia Lumia voldoet aan die eis. Op het gebied van communicatie kun je met de toestellen bellen en SMS'en, en in de nabije toekomst ook communiceren via Lync. Dat betekent onder andere dat je kunt zien of degene die je wilt bellen, beschikbaar is: via Lync ben je altijd 'virtueel' aanwezig. Ook kun je op afstand deelnemen aan teleconferencing en videovergadersessies. Vooral voor onze mensen in het veld is dat een uitkomst."

• Beschikbaarheid van gegevens
De Windows Phone toestellen bieden gemakkelijk toegang tot belangrijke bedrijfs- en projectgegevens. Vincent: "Die worden centraal opgeslagen in onze SharePoint-intranetomgeving. Zo kun je op locatie gemakkelijk een projectdocument inzien en bewerken, gewoon in Word of Excel. We zien ook steeds meer medewerkers een eigen SharePoint-site opzetten. Doordat de documenten niet op de smartphone zelf worden bewaard, maar centraal op ons intranet, is er steeds sprake van één actuele versie van zo'n document. Andersom kun je met je Lumia ook een foto maken en deze met een paar klikken aan het projectdossier toevoegen. Zo'n foto is dan meteen voor alle andere belanghebbenden in het project beschikbaar. Deze nauwe integratie van SharePoint met Windows Phone 8 is een groot voordeel."

 • Integratie
De applicaties op de Nokia Windows Phone 8 werken nauw met elkaar samen. Vincent: "Het werkt heel intuïtief. Niet alleen tussen SharePoint, Word en Excel, maar ook met Lync.

 • Look&feel
Ook de herkenbare 'look&feel' blijkt een belangrijk punt voor een snelle acceptatie van de nieuwe smartphones. Vincent: "De werkomgeving op de Lumia's ziet er herkenbaar uit en werkt zoals onze mensen dat gewend zijn van hun computers. Daarmee sluiten de toestellen goed aan op hun manier van werken."

• 'Line of Business' applicaties
Om te ervaren hoe een speciaal voor de Lumia ontwikkelde bedrijfs-app zou worden ontvangen bouwde Vincent het veel geraadpleegde bedrijfsadressenboekje om tot een Windows Phone app, compleet met navigatie. "Dat is vrij gemakkelijk te doen, omdat je alle technieken die Microsoft en Nokia aanbieden in zo'n app kunt verwerken." Hij geeft een voorbeeld: "Wil je op een landkaart laten zien waar een bedrijf is gevestigd, inclusief een routebeschrijving ernaartoe, dan profiteer je van de samenwerking tussen Microsoft en Nokia. Nokia voorziet het Windows Phone 8 platform namelijk van ‘kaartdata'. Je roept met wat code een functie aan in de Microsoft-omgeving, daarmee worden bij Nokia de kaartdata opgehaald en even later krijg je een grafische kaart met route-instructies terug. Op de kaart kun je inzoomen, desgewenst met satellietbeeld." Afgelopen Kerst werd de app binnen een testgroep uitgerold en door de medewerkers met enthousiasme omarmd. Vincent: "Onze gebruikers vinden het vooral handig, dat zij het 'Blauwe Boekje' nu altijd bij zich hebben op hun Lumia. Bovendien waarderen zij de hoge reactiesnelheid en de soepelheid van de app." De app blijkt de weg vrij te maken voor nieuwe 'Line of Business' apps. Vincent: "Onze medewerkers komen met allerlei suggesties. Een dashboard voor bedrijfsrapportages. Een app voor het schrijven van uren. En bouwgerelateerde apps, zoals voor onze opzichters in de bouw, die hun bevindingen digitaal melden, waarna vervolgens sneller actie kan worden ondernomen. Natuurlijk zijn dergelijke kwesties ook op andere ICT-manieren aan te vliegen, maar het Blauwe Boekje heeft wel bewezen dat onze mensen het extra waarderen als je apps aanbiedt met een VolkerWessels huistintje."

Tot slot
Vincent: "Het valt op dat er voor Windows Phone steeds meer serieuze apps op de markt komen en dat is een goede ontwikkeling. Zelf hebben wij in korte tijd mogen ervaren dat de Nokia Lumia met Windows Phone 8 de juiste combinatie is voor een zakelijke werkomgeving. Met de standaard apps kun je al heel veel, en met de nieuwe apps die nog komen en die je zelf kunt (laten) ontwikkelen wordt je mobiele werkomgeving nog professioneler." Sander: "Dat klopt. Zo beschikken medewerkers van VolkerWessels over een volwaardige offline navigatie-app met Nokia Here Drive en Nokia Here Maps. Samen met de apps zijn het de ingrediënten Windows Phone, integratie, beheer, beveiliging en het ‘Nokia sausje’ die de Lumia tot dé smartphone maken voor zakelijk gebruik, van Lumia 520 tot Lumia 1520."

Windows Phone
Of het nu voor je werk is of voor privé, met een Windows Phone is je productiviteit maximaal. Dat komt omdat Windows Phone gebouwd is op een vertrouwd platform. Onderweg en op kantoor merk je hoe goed het apparaat integreert met je werkzaamheden, je mail, je documenten, je foto's etc. Ook informatie op het bedrijfsnetwerk, je thuisnetwerk of in de cloud is gemakkelijk bereikbaar. Voor ontwikkelaars ligt er een wereld open, om nieuwe business applicaties te maken voor de smartphone, de pc en het web.

Gerelateerde referenties

 • Gasunie verhoogt veiligheid monteurs met ManDown-app
  Lees verder »

 • Gemeente 's-Hertogenbosch Ambtenaren in 's-Hertogenbosch kiezen massaal (88%) voor Nokia Lumia 925
  Lees verder »

 • Stadgenoot realiseert sociaal intranet met SharePoint online
  Lees verder »