Deltion College. Deltion College bewijst dat werken on premises én in de cloud echt kan

ICT kan een significante bijdrage leveren aan onderwijsvernieuwing

Kenmerken

Bedrijf:
Deltion College
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Yaguti Systems
Branche:
Onderwijs
Producten:
SharePoint
Windows 8
Thema's:
Beheer
Communicatie & samenwerken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

Voordelen

 • draagt bij aan onderwijsvernieuwing en kwaliteitsverbetering
 • verbeterde communicatie en samenwerking tussen docenten
 • dashboardbediening
 • duidelijke informatievoorziening
 • applicaties gemakkelijker toegankelijk

  Deltion College is een grote en vooruitstrevende ROC instelling in Zwolle met dag- en avondonderwijs. De school geeft les in de modernste technieken en wil zelf ook graag voorop lopen met technologie. Daarom heeft het ROC altijd de laatste Microsoft technologie in huis.

  Zo heeft Deltion december vorig jaar een nieuwe samenwerk- en communicatieomgeving uitgerold voor haar docenten en medewerkers op basis van Microsoft SharePoint 2013. Studenten werken ook met SharePoint, gekoppeld aan Microsoft Office 365 for Education. Deze bijzondere combinatie van cloud en 'on premises' technologie biedt de school voordelen op het gebied van communicatie, het tonen van lesroosters, behaalde toetscijfers, 'skills', interesses en nog veel meer. De manager Informatisering en Automatisering bij Deltion College en de directeur van ICT-partner Yaguti vertellen erover.

  Situatie
  Deltion College heeft een groot ICT-landschap met circa 2.500 pc’s, 1.000 laptops, twee serverruimtes en meer dan 100 virtuele servers. Tot begin vorig jaar was nog de 2010 versie van onder meer SharePoint in gebruik, alsook Windows 7.
  Robert Vos, Manager Informatisering en Automatisering bij Deltion College: "Onze ervaring is dat het onderhoud, koppelen en beveiligen van oude ICT-middelen meer tijd en geld kost dan van nieuwe. Daarom proberen we altijd vroeg¬tijdig te migreren naar nieuwe versies."

  Maar dat blijkt niet de enige reden om over te stappen op Windows 8 en SharePoint 2013. Vos: "Deltion wil zich graag positioneren als een innovatief ROC. Daarom vinden we het belangrijk dat onze studenten bijblijven met de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied. Onze ICT moet een aantrekkelijke omgeving zijn, niet alleen voor de student, maar ook voor onze medewerkers. Zowel op school als thuis. Om die reden geven we ook ondersteuning voor de privé-computer of -tablet van de studenten en medewerkers."

  Deltion College heeft zo’n 1.100 (staf)medewerkers en docenten in dienst. In totaal volgen meer dan 13.000 jonge-ren en volwassenen middelbaar beroeps-onderwijs op de school. Vos: "De nieuwe technologie moet bijdragen aan een nog betere service voor alle studenten en docenten, met als doel de kwaliteit van het onderwijs verder te vergroten."

  Om dit te realiseren werd een nauwe samenwerking gezocht met een geschikte ICT-partner. Microsoft Certified Partner Yaguti Systems is - gezien de klantenportfolio - een ervaren partner voor onderwijsinstellingen.

  Hamid Yaguti over het partnership met Deltion College: “Samen met Deltion zijn we gaan onderzoeken hoe we de ICT van de school naar het volgende niveau konden tillen.”

  Oplossing
  Yaguti had al eerder samengewerkt met Deltion College. Robert Vos legt uit: "We hebben geruime tijd gewerkt met Microsoft Live@edu. Binnen Live@edu konden onze studenten e-mailen en Office-toepassingen gebruiken. De Live-omgeving maakte in 2012 plaats voor Office 365 for Education en we hebben toen Yaguti gevraagd om ons te helpen met de migratie."

  Hamid Yaguti: “Deltion ging twee jaar geleden als een van de eerste scholen over op Office 365 en die migratie was een behoorlijke uitdaging. Enerzijds vanwege het zeer korte tijdsbestek, anderzijds omdat niemand nog ervaring had met de migratie van zo'n enorm aantal gebruikers." Robert Vos: "Samen met Yaguti slaagden we erin om in vier dagen tijd ruim 12.000 studenten over te zetten. Deze samenwerking is ons dermate goed bevallen, dat we ons ook voor de nieuwe migratie tot Yaguti wenden."
   
  Het totale platform is dusdanig ingericht dat medewerkers en studenten in SharePoint 'on premises’ werken. Daar-naast gebruiken de studenten mail en Office 365 in de cloud. Vos: "We volgen daarmee een hybride strategie met zowel 'cloud' als 'on premises' oplossingen."

  Voordelen
  SharePoint 2013 is voor Deltion veel meer dan alleen een archief voor informatie. Vos: “Al meteen na de ingebruikname van SharePoint hebben we in korte tijd diverse teamsites zien ontstaan. Zo zijn inmiddels enkele honderden docenten vertegenwoordigd in team- en projectsites, waar zij informatie delen en uitwisselen. Zodra je inlogt op SharePoint krijg je een dashboard te zien, van waaruit je direct naar de team- of projectsites kunt, maar waarop je ook al je dagelijkse taken kunt beheren en/of opstarten. Zo bereik je snel en gemakkelijk de web based applicaties die je nodig hebt. Voor de medewerkers zijn die applicaties gemakkelijk en overzichtelijk benader-baar gemaakt via het SharePoint dashboard. Moet een docent bijvoorbeeld de cijfers van een toets vastleggen, dan kan hij of zij via de portal doorloggen naar het cijfer registratie systeem om zijn of haar  werkzaamheden uit te voeren.

  Yaguti: "De SharePoint-technologie en de Microsoft Forefront Unified Access Gateway (UAG) zorgen ervoor dat de medewerkers en docenten van Deltion over een overzichtelijk platform beschik-ken, van waaruit zij toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk en hun applicaties. De informatie staat veilig opgeslagen in het bronsysteem en is via SharePoint gemakkelijk te ontsluiten. Overigens alleen door docenten en medewerkers; studenten kunnen niet bij de bronge-gevens komen, ook niet via een hack, want 'source' en 'view' systemen zijn strikt gescheiden.”

  Deltion College heeft SharePoint 2013 sinds december vorig jaar in gebruik, evenals Microsoft Lync. Over beide producten is Robert Vos enthousiast: "Onze studenten gebruikten al de chatfunctionaliteit van Lync binnen Office 365. Voor onze docenten en medewerkers is het nieuw. Via Lync kunnen zij gemakkelijker met elkaar communiceren. Je kunt zelf telefoontjes doorschakelen, je kunt chatten, videoconferenties beleggen, elkaars scherm delen enzovoort. Dit zijn stuk voor stuk standaardfuncties van Office 365, die we geleidelijk aan iedereen beschikbaar stellen. Zo zijn we nu bezig een koppeling te maken met de aanwezigheidsinformatie of 'Presence' en de lesroosters. Het doel is tweeledig: bereikbaarheid verhogen en op telefoonkosten besparen.”

  Yaguti legt uit dat de werkwijze voor student en docent gelijk is, en dat alleen de functionaliteiten verschillen: "Na het opstarten komt de gebruiker binnen op diens MySite dashboard. Het dashboard is het startpunt van waaruit je werkt. Je kunt daarop bijvoorbeeld direct zien of een bepaalde docent aanwezig is. De student ziet – behalve zijn of haar persoonlijke kerngegevens - in één oogopslag zijn of haar behaalde cijfers, lesroosters en wie er aan- of afwezig is.” Robert Vos voegt toe: "Op de MySite voor medewerkers kan de docent zijn of haar skills en interesses opgeven. Ook kan hij/zij hier 'social media feeds' plaat-sen die via SharePoint worden weer-gegeven.

  Robert Vos: “De filosofie van onze dienst Informatisering en Automatisering is dat we de studenten, docenten en medewerkers optimaal met ICT willen faciliteren. Daarnaast willen we de student ontzorgen op ICT-gebied. Daar gaan we heel ver in. Niet alleen door hen de nieuwste technologie aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook door onze studenten te helpen met hun privécomputers, laptops of tablets. Nieuwe technologieën - zoals Windows 8, Microsoft Lync en de 2013-versies van o.a. Office, Exchange en SharePoint - helpen daarbij, omdat beheer- en beveiligingstaken gemakkelijker en beter te regelen zijn. Daar-naast is de integratie van de oplossingen een geweldige vooruitgang."

  Tot slot
  Het in huis hebben van de nieuwste technologie heeft een gunstige uitwerking op de dagelijkse lespraktijk. Vos: “Als innovatieve onderwijsinstelling is het niet gepast als we studenten afleveren die goed zijn in Windows XP en Office 2007. Daar zit het bedrijfsleven niet op te wachten. Wij willen de student de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied bij-brengen." Yaguti: “Door voorop te lopen in de ICT profiteert Deltion op twee manieren: zowel voor eigen gebruik als voor het ICT-onderwijs bewijst SharePoint 2013 zijn nut. Dat dit bij Deltion zo goed lukt, ligt volgens mij aan het feit, dat de lijnen tussen het IT-management en het bestuur van Deltion heel kort zijn. Beiden beseffen dat ICT een significante bijdrage kan leveren aan onderwijsvernieuwing en kwaliteits-verbetering.” Robert Vos vat samen: “Lesgeven over de moderne technieken en in de pas lopen met de Microsoft-technologie past in de filosofie van Deltion."

   

  Gerelateerde referenties

  • Adviesbureau Procore realiseert met Microsoft Business Productivity Online Standard Suite nieuwe business én kostenbesparingen van € 51.000 en (jaarlijks) € 77.400
   Lees verder »

  • CROW Organisatie zonder winstoogmerk verhoogt omzet met 10 procent dankzij Windows 8 Pro tablets
   Lees verder »

  • iBlue bouwt op het Microsoft platform een voor iedereen toegankelijke portal met informatie die voorheen alleen voor makelaars bestemd was
   Lees verder »