Gasunie. Gasunie verhoogt veiligheid monteurs met ManDown-app

Met Microsoft Azure bouw je snel een veilige internetoplossing die los staat van je bestaande ICT

Kenmerken

Bedrijf:
Gasunie
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Branche:
Bouw & installatie
Producten:
Cloud computing
Microsoft Azure
Windows phone
Thema's:
Applicatieplatform
Cloud computing
Communicatie & samenwerken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • waarborg veiligheid monteurs
 • snel resultaat

Voordelen

 • meer veiligheid voor monteurs
 • snelle realisatie
 • lage kosten
 • maximale beschikbaarheid
 • hoge acceptatie

Gasunie heeft op tal van plaatsen in het land terreinen met gebouwen en gasinstallaties. Een monteur die op zo'n terrein in zijn of haar eentje onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren, is gebonden aan zeer strenge veiligheidsregels. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan slaat zijn of haar Nokia Lumia 625 met Windows Phone 8 automatisch alarm.

Met de invoering van de smartphone bij Gasunie werd het namelijk mogelijk om een ManDown app in te voeren. Deze app, die Gasunie speciaal heeft laten ontwikkelen, detecteert of de monteur weinig of niet beweegt en slaat in dat geval automatisch alarm. Daarnaast heeft de app een grote alarmknop die de monteur in geval van nood kan gebruiken. Daarmee is deze app, die is gebaseerd op de cloud van Microsoft Azure, van levensbelang voor de werknemer en zijn directe omgeving.

Situatie
Bij Gasunie werken circa 1700 mensen, hiervan zijn er zo’n 400 werkzaam in het veld. Wim de Olde, ICT Architect bij Gasunie: "Steeds meer medewerkers communiceerden met hun mobiele telefoon en gebruikten hun vaste telefoon steeds minder. Daarom hebben we het mobiel-tenzij-beleid ingezet. Inmiddels zijn circa 1.000 vaste telefoons opge-heven."

Het mobiel-tenzij-beleid had gevolgen voor de monteurs in het veld. Wim van Grunderbeek, projectmanager bij Gasunie: "Onze installatietechnici werken op afgesloten terreinen. In het kader van ons protocol voor solitair werken hadden zij een DECT-telefoon bij zich met daarop een grote alarmknop, die zij in geval van nood konden indrukken. Met het mobiel-tenzij-beleid werd ook een deel van deze telefoons uitgefaseerd. Hun toestellen zijn vervangen door smartphones. Onze afdeling telefonie adviseerde Windows Phone toestellen, mede vanwege ons Microsoft-tenzij beleid."

Wim van Grunderbeek legt uit dat de toestellen aan enkele bijzondere eisen moeten voldoen: "Omdat wordt gewerkt op gasvoerende locaties dient alle apparatuur - dus ook een telefoon - explosieveilig te zijn. Daarnaast moesten de toestellen ook beantwoorden aan ons protocol voor solitair werken. Daar lag een uitdaging, omdat het Windows Phone toestel geen alarmknop heeft."

Oplossing
TIZIN is een Gronings ICT-bedrijf dat innovatieve apps ontwikkelt voor smart-phones. Wim de Olde: "Het ontwikkelen van software voor smartphones behoort niet tot de kerntaken van Gasunie, dat laten we liever over aan een gespecialiseerd bedrijf. TIZIN heeft ervaring met mobiele app's en web-applicaties en kan maatwerk leveren. In gesprek met TIZIN werd duidelijk dat met Windows Phone veel meer mogelijk is dan alleen een alarmknop en zo ontstond het idee voor de ManDown-app."

Wim van Grunderbeek: "De motivatie voor de ManDown-functionaliteit bij Gasunie werd door twee stromen gevoed: de invoering van het mobiel-tenzij-beleid en de verantwoordelijkheid van Gasunie om medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken."

Tamme Minnema, directeur van TIZIN: "De functionaliteit van de app is simpel: de ManDown-functie moet controleren of de gebruiker van het toestel nog beweegt en in geval van te weinig of geen beweging alarm slaan. Een alarm betekent dat de medewerker misschien een ongeluk heeft gehad. Of buiten kennis is. Het alarm moet daarom vergezeld gaan van de actuele GPS-locatie van de gebruiker."

De alarmmelding wordt gestuurd naar directe collega's van de monteur en komt vervolgens binnen in de centrale meldkamer van Gasunie. Ook als een collega de noodoproep oppakt en actie onderneemt, moet dit in de meldkamer op een scherm te zien zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een bel/sms server die de SMS en voice alarmmeldingen verstuurt. Wim van Grunderbeek: "We wilden een oplossing die geheel onafhankelijk van onze bestaande ICT kon werken en kwamen uit bij Microsoft Azure. Andere voordelen die het cloudplatform van Microsoft biedt zijn onder meer de gemakkelijke koppeling met het internet en de beveiliging. Zo wordt de communicatie via het internet geheel binnen en door Microsoft Azure geregeld. Ook de beveiliging is gewaarborgd door de toepassing van digitale security certificaten voor toegang en SSL-verbindingen. Zou je zo'n omgeving zelf willen hosten op eigen servers dan komt er heel wat meer bij kijken: hardware, servers, inrichting, beheer, beveiliging, firewalls etc. We wilden snel aan de gang en dat kan met Microsoft Azure. Zo hebben we in korte tijd - samen met TIZIN - in Azure een site ingericht, die als front-end dient voor de centrale meldkamer. De smartphones van onze monteurs in het veld maken automatisch verbinding met deze site."

Tamme Minnema: “De back-end omgeving is ontwikkeld met o.a. Azure Mobile Services, de apps zijn gemaakt met behulp van de Software Development Kits voor het Windows Phone platform. Hiermee kun je gemakkelijk een mobiele applicatie ontwikkelen waarin je alle mogelijkheden en de volledige kracht van de smartphone benut. Zo kun je een locatie tot op 10 meter nauwkeurig uitle-zen en doorgeven aan de meldkamer.”

Testen
Na een korte ontwikkelperiode moest een test in het veld uitwijzen of de
ManDown-applicatie goed werkte en of de Microsoft Azure back-end voldeed. Al snel bleek dat de ontwikkelaars opnieuw aan de slag moesten. Tamme Minnema: "Je moet je voorstellen dat een monteur onder een dikke pijp ligt en een vastzittende bout moet zien los te draaien. De smartphone zit in de jaszak. Als de klus wat langer duurt en de telefoon te weinig beweging detecteert, dan 'denkt' de telefoon dat er iets mis is en wordt een aftelprocedure van 1 minuut gestart. Binnen die tijd moet de monteur de alarmfunctie uitzetten. Maar als je op de grond ligt en handschoenen aan hebt is dat knap lastig. Daarom hebben we de schudfunctie ingebouwd: door even flink heen en weer te schudden of op het toestel te kloppen, is de aftelprocedure stop te zetten."

Tijdens de praktijktesten kwam nog een ander punt aan het licht, namelijk de matige ontvangstgevoeligheid van bepaalde smartphones: "Veel van onze installaties bevinden zich op afgelegen terreinen, waar de GSM-dekking vrij laag is. Onze afdeling Telefonie is daarom op zoek gegaan een toestel met een verhoogde ontvangstgevoeligheid. Dat werd de Nokia Lumia 625. Dit toestel heeft een dubbele antenne, waardoor hij ook bij geringe GSM-signalen goed blijft communiceren."

Gasunie heeft nu een honderdtal Lumia's 625 in gebruik. De Nokia Lumia 625 is positief getest op explosieveiligheid en is inmiddels het standaardapparaat voor de veldorganisatie.

Voordelen
De ManDown-app is nu geruime tijd in gebruik bij Gasunie. Wim de Olde benadrukt het belang van de app en de beschikbaarheid van de oplossing: "Op een kritiek moment moet je er op kunnen vertrouwen dat de ManDown-functie werkt. Met drie datacenters waarborgt Microsoft Azure een beschikbaarheid van nagenoeg 100%. Als je zo'n hoge beschikbaarheid met een eigen systeem wilt evenaren, moet je zoveel uit de kast trekken dat je menig business case onderuit zou halen. Door te kiezen voor Azure konden we onze plannen realiseren. En snel ook: met twee klikken heb je een server tot je beschikking en kun je aan de slag. Bijvoorbeeld om eenvoudig en goedkoop nieuwe innovatieve concepten te testen, of meteen een complete internetapplicatie op te zetten."

Wim van Grunderbeek beaamt dat: "Door de ManDown-oplossing in Microsoft Azure te bouwen, konden we de Windows Phone app gemakkelijk koppelen met de website en de bel- en sms-dienst. Mede daardoor wisten we de gewenste functionaliteit binnen de gestelde tijd én kosten te realiseren. Sterker nog, de ontwikkeling van de ManDown-app was een ICT-project dat al gereed was, vóórdat onze organisatie er klaar voor was."

Over de kosten van de infrastructuur kan Wim de Olde duidelijk zijn: "We hebben niet hoeven te investeren in hard- of software. Het enige wat we hebben draaien is een virtuele machine in de cloud. Die draait 24 uur per dag, 7 dagen per week tegen lage operationele kosten."

Volgens Tamme Minnema is het gunstig dat de app op de Nokia Lumia's draait: "Met Windows Phone 8 hebben we de app gebruiksvriendelijker kunnen maken met duidelijke knoppen en schermen. Belangrijker nog is dat de app op de achtergrond opgestart kan worden, terwijl de gebruiker ondertussen gewoon kan bellen."

Over de samenwerking met TIZIN zegt Wim van Grunderbeek: "Wat eerst alleen een alarmknop was, is nu een applicatie, die de veiligheid van onze monteurs verder verhoogt. Korte lijnen en geregeld overleg hebben geleid tot een snelle realisatie van onze plannen en een goed werkend resultaat, dat levens kan redden."

Tamme Minnema: "Gasunie zocht een oplossing en had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een track-and-trace apparaat of iets dergelijks. Maar waarom zou je dat doen? Immers, de kracht van een Windows Phone is 'always on, always with you'. Een smartphone heb je toch al bij je en daardoor wordt een app gemakkelijk door gebruikers geaccepteerd."

TIZIN heeft de ManDown-app inmiddels doorontwikkeld voor de ouderenzorg met valdetectie en dwaalbeveiliging. Wim van Grunderbeek: "Het is mooi dat ons idee verder wordt doorontwikkeld, want wie weet kan Gasunie in de toekomst van die ontwikkelingen profiteren."

De ervaring die Gasunie met Microsoft  Azure heeft opgedaan telt mee in toekomstige ICT-projecten. Wim de Olde: "We zien Microsoft Azure als een strategisch middel. Bepaalde ICT zullen we altijd intern moeten houden, maar voor andere projecten maken we de afweging: is dit geschikt voor de cloud? En met cloud bedoel ik dan Microsoft Azure."

Gerelateerde referenties

 • Hogeschool Arhnem & Nijmegen HAN kiest voor interactieve leeromgeving in de Microsoft Cloud
  Lees verder »

 • VolkerWessels Nokia Lumia met Windows Phone 8 voorziet VolkerWessels-medewerkers van professionele mobiele werkplek
  Lees verder »

 • RDW is eerste overheidsorganisatie die gegevens als open data beschikbaar stelt
  Lees verder »