Toegankelijke websites maken

Al jaren ontwikkelt Microsoft technologie die niet alleen innovatief en productief is, maar ook toegankelijk voor iedereen. Windows, Office en Internet Explorer zijn daar bekende voorbeelden van.

Ook helpen we graag andere ontwerpers en ontwikkelaars innovatieve, toegankelijke software en websites te maken. Daarom bieden tools als Visual Studio, Expression Web en Silverlight veel ondersteuning voor toegankelijk bouwen.

Eén van de huidige speerpunten van Microsoft Nederland is het toegankelijk maken van de online activiteiten. Niet alleen vinden we het belangrijk om content voor iedereen te ontsluiten. Toegankelijke websites en -applicaties zijn beter vindbaar in zoekmachines, werken sneller en zijn beter compatibel met alle verschillende browsers en (mobiele) apparaten.

Dat vereist ook een andere manier van werken, bij onszelf én bij onze partners. Daarom delen we hier graag een aantal handvatten en richtlijnen, die projectteams in iedere fase van een project kunnen helpen toegankelijke websites en -applicaties te creëren.

Projectaanpak

 • Projectplanning

  Toegankelijkheid is niet een sausje wat je achteraf over een project kunt gieten. Dan wordt het duur en moeizaam. Een goede voorbereiding en een goed team is het halve werk.
  Lees verder »

 • Ontwerp

  Een toegankelijke website of applicatie begint met een goed ontwerp. Sommige ontwerpers denken dat toegankelijkheid remmend werkt op creativiteit en design, maar daar hoeft u niet bang voor te zijn. Wel is het belangrijk om een aantal basisregels toe te passen in het ontwerp.
  Lees verder »

 • Bouw

  Ontwikkelaars brengen het product tot leven. Hun verantwoordelijkheid is dat de website gaat werken zoals bedacht en ook daadwerkelijk bedienbaar is door iedereen. Verder moeten zij ervoor zorgen dat redacteuren hun werk goed kunnen doen.
  Lees verder »

 • Redactie

  Redacteuren spelen een belangrijke rol in het toegankelijk maken en houden van een website. Zij zijn verantwoordelijk voor het publiceren van content en dus voor de toegankelijkheid daarvan.
  Lees verder »

 • Testen

  In principe kan ieder projectlid zijn eigen werk testen op toegankelijkheid. Maar ook projectleiders en opdrachtgevers kunnen een aantal dingen goed meetesten.
  Lees verder »

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com