Projectplanning voor toegankelijke websites

Toegankelijkheid is niet een sausje wat je achteraf over een project kunt gieten. Dan wordt het duur en moeizaam. Een goede voorbereiding en een goed team is het halve werk.

Aanbesteding

Microsoft Nederland streeft ernaar bij het uitzetten van online opdrachten meer te sturen op toegankelijkheid. Denk hierbij aan:

 • Aantoonbare ervaring met of kennis over toegankelijkheid bij bureaus
 • Aantoonbare toegankelijkheid van het eindproduct als acceptatiecriterium

Opdrachtnemers kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld:

 • Opgeleverde toegankelijke eindproducten laten toetsen, waardoor zij in het overzicht van toegankelijke bouwers vermeld worden.
 • Ontwerpers, ontwikkelaars en/of redacteuren een training webtoegankelijkheid of webrichtlijnen laten volgen. Sommige trainingen bij Accessibility.nl leveren een openbaar cursuscertificaat op.
 • De ondersteuning van toegankelijkheid in eigen tools en technologie (bv. CMS) vooraf te onderzoeken en waar nodig te optimaliseren. Volgt de technologie de webstandaarden? Ondersteunt het vriendelijke URL's? Biedt de tekst-editor de functionaliteiten om content toegankelijk op te maken?

Briefing

Projectvoorstellen worden vaak gebaseerd op een briefing of programma van eisen. Zorg dus dat in de briefing duidelijke eisen en afspraken komen te staan over toegankelijkheid, bijvoorbeeld:

 • Op welk toegankelijksniveau moet het eindproduct opgeleverd worden?
 • Wordt het eindproduct pas geaccepteerd als de toegankelijkheid ervan is aangetoond door middel van een onafhankelijke inspectie? Welke gevolgen heeft het niet voldoen voor contractuele verplichtingen?
 • Zijn er onderdelen die expliciet buiten de scope voor toegankelijk opleveren gehouden worden? Let op: Dit is alleen toegestaan voor afgebakende, niet-essentiĆ«le content zoals een mini-game of een nieuwsarchief.
 • Wie is verantwoordelijk voor de creatie van toegankelijke content en multimedia?

Begroting

Toegankelijk ontwerpen en bouwen levert meer op dan dat het kost. Desondanks moet er bij de projectbegroting uiteraard al wel rekening mee gehouden worden.

Toegankelijkheid is een kwaliteit, en hoge kwaliteit kost meestal meer tijd dan lage kwaliteit. Maar met de juiste mensen aan boord en met een focus op toegankelijkheid vanaf dag één valt de extra investering in toegankelijkheid enorm mee:

 • Om de minimale norm voor toegankelijkheid (prioriteit A) te halen, hoeft ontwerp en bouw van een website of -applicatie niet meer te kosten dan gewoonlijk. Testen en content opmaken kosten ongeveer 5-10% meer tijd.
 • Houd voor een optimaal toegankelijke website of -applicatie rekening met een extra investering van 10-20% voor ontwerp, bouw, testen en content, afhankelijk van complexiteit en interactie.
 • Reken voor video- of andere multimedia-content op 10-20% extra kosten.

Dit lijken misschien aanzienlijke percentages, maar bedenk dat uw site voor dit geld niet alleen toegankelijk wordt voor een grotere doelgroep, maar ook sneller en geoptimaliseerd voor zoekmachines, RSS, browsers en (mobiele) apparaten. Kortom, genoeg reden om te investeren in toegankelijkheid.

Team

Het succesvol realiseren van een toegankelijk eindproduct valt en staat met de kunde en commitment van het projectteam. Een aantal tips:

 • Stel een projectteam samen met mensen die kwaliteit willen leveren, en dus niet op de automatische piloot de snelste weg kiezen.
 • Zet in het team minimaal één webrichtlijnenkampioen, die ook buiten zijn eigen verantwoordelijkheid kan meedenken. Een bekwame front-end developer (html/css/javascript) is het halve werk.
 • Zorg dat ieder teamlid voorbereid is op toegankelijk werken, oftewel de meerwaarde snapt, de relevante richtlijnen kent en de juiste tools heeft.
 • Gaat u niet zelf bouwen? Kies een toegankelijke bouwer. Neem geen genoegen met een toezegging. Vraag naar referenties, maak duidelijke afspraken.

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com