Voordelen van toegankelijk ontwerpen en bouwen

Het maken van een optimaal toegankelijke website kost initieel iets meer tijd (gemiddeld 5-10%), maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen deze investering. Toegankelijke websites kosten uiteindelijk minder geld en leveren meer op.

Lagere kosten

Gelaagd bouwen - het scheiden van structuur/ inhoud en vormgeving/layout - kan een behoorlijke kostenbesparing (soms tot wel 50%) opleveren bij het aanpassen of onderhouden van de site, doordat deze elementen afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangepast.

Snellere site door bouwen volgens webstandaarden

De code van websites die gebouwd worden conform de webstandaarden is tot 80% kleiner ten opzichte van table-based websites. Websites zijn daardoor veel sneller. En dat is belangrijk omdat mensen korte laadtijden verwachten en eerder afhaken als ze te lang moeten wachten. Een ander voordeel van compactere code is, dat bij een eventuele plotselinge sterke toename van bezoekers de site langer en beter benaderbaar blijft.

In 2008 werd op het PFCongres gedemonstreerd hoe een Hyves-pagina door goed gelaagd bouwen 40% kleiner en sneller gemaakt kon worden, waardoor Hyves 1,9 terabytes aan dataverkeer per dag (en dus complete servers) zou kunnen besparen. En het is goed voor het milieu!

Betere vindbaarheid via zoekmachines

De ranking van webpagina's in zoekmachines als Google wordt door veel factoren bepaald, waaronder laadtijd, toegankelijkheid en permanente, leesbare webadressen. Het toepassen van de Webrichtlijnen levert direct veel betere resultaten op.

Groter bereik

Niet alleen zoekmachineoptimalisatie levert een groter bereik op. Een toegankelijke website kan nieuwe doelgroepen aanboren doordat bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en mobiele internetters beter uit de voeten kunnen.

Werkt in alle huidige (en nieuwe) browsers

Websites die volgens de internationale standaarden zijn gemaakt, zijn in een zekere zin klaar voor de toekomst. Deze sites zullen werken in alle "standards-compliant" webbrowsers van de toekomst, terwijl gebruikers van oudere browsers nog altijd toegang zullen hebben tot de inhoud van de site.

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com