Richtlijnen en standaarden voor toegankelijkheid

Websites en -applicaties

Op het gebied van richtlijnen voor webtoepassingen is het World Wide Web Consortium (W3C) dé internationale autoriteit. De toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C zijn in samenwerking met veel organisaties wereldwijd tot stand gekomen.

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0

WCAG is de internationale standaard voor toegankelijke content op websites en -applicaties. WCAG1 werd gepubliceerd in 1999. Hierop werden in Nederland het Waarmerk Drempelvrij en de Webrichtlijnen gebaseerd. WCAG2, de nieuwste versie uit 2008, is nog niet in de Nederlandse regelgeving doorgevoerd, maar daar wordt hard aan gewerkt. Desondanks adviseren wij om WCAG2 aan te houden.

Mobile Web Best Practices (MWBP)

MWBP bevat richtlijnen om webcontent voor gebruikers van mobiele apparaten gebruikersvriendelijk en toegankelijk te maken. Er is een overlap met WCAG. Door zowel WCAG als MWBP te volgen, maakt u webcontent toegankelijk voor zowel desktop als mobiel.

Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA)

WAI-ARIA bevat richtlijnen voor het toegankelijk ontwikkelen van dynamische content en geavanceerde user interfaces met Ajax, HTML, JavaScript en gerelateerde technologieën. WAI-ARIA 1.0 is nog niet officieel gepubliceerd, maar zit in de laatste fase en is dus zo goed als klaar.

Richtlijnen voor specifieke technieken

Software

Er zijn nog geen internationale richtlijnen voor het ontwikkelen van toegankelijke software. De Amerikaanse wetgeving (Section 508) is dus momenteel het beste als norm te hanteren.

Microsoft-richtlijnen en -standaarden

Microsoft biedt zelf ook een aantal richtlijnen en standaarden voor het toegankelijk ontwikkelen van Microsoft-technologie.

Microsoft UI Automation

Microsoft UI Automation is het toegankelijkheids-framework dat Windows-applicaties in staat stelt programmatische informatie over user interfaces (UI) te leveren en te krijgen. Het stelt hulptechnologie, bijvoorbeeld screenreaders, in staat om informatie van de user interface over te brengen aan eindgebruikers en om de user interface te bedienen met niet-standaard input. UI Automation faciliteert ook automatische testscripts voor de user interface.

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com