Vooroordelen en misverstanden over toegankelijkheid

"Toegankelijk bouwen is voor ons geen meerwaarde, wij hebben geen blinde bezoekers"

Het komt meer dan eens voor dat een soortgelijk argument wordt gebruikt om toegankelijkheid niet mee te nemen bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Hieronder vindt u de meest voorkomende vooroordelen en misverstanden.

Alle vooroordelen en misverstanden op een rijtje

 1. Ik heb geen bezoekers met een beperking

  Er zijn 4 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Natuurlijk maken zij onderdeel uit van iedere doelgroep. Daarnaast heeft iedereen er baat bij als informatie gelaagd, op maat en begrijpelijk wordt aangeboden. Denk maar aan alle mobiele apparaten die geen Flash ondersteunen. Bovendien, zoekmachines zijn ook doof, blind en motorisch beperkt. Geen bedrijf wil niet worden gevonden door Bing of Google.

 2. Ik wil een mooie en interactieve website, dus ik kan me niet houden aan de richtlijnen voor toegankelijkheid

  Het volgen van de richtlijnen staat het maken van een mooi ontwerp, of de ontwikkeling van interactie absoluut niet in de weg. Wel is het zo dat er bewuste keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om kleurgebruik. Lichtblauwe tekst op witte achtergrond heeft zo weinig contrast dat het voor niemand prettig leesbaar is, maar slechtzienden kunnen er helemaal niets mee.

  Grafische en interactieve onderdelen op de website, zoals video, foto- of productencaroussel, infographics en integratie van twitterberichten, zijn geen enkel probleem. Met kleine aanpassingen en toevoegingen kunt u ervoor zorgen dat er ook een tekstalternatief beschikbaar is en dat de site bedienbaar is met het toetsenbord. Dit maakt uw content ook beter vindbaar voor zoekmachines. Kijk bijvoorbeeld naar de video op onze homepage of de infographics over feiten en cijfers.

 3. Toegankelijk bouwen kost meer geld

  De richtlijnen betekenen voor toegankelijk bouwen ongeveer 5% tot 10% extra ontwikkeltijd. Wanneer dit wordt afgezet tegen de opbrengsten van toegankelijkheid is deze kleine investering snel terugverdiend.

 4. Het is te moeilijk en daarmee onmogelijk om aan de richtlijnen voor toegankelijkheid te voldoen, het zijn er te veel!

  Het is niet onmogelijk maar vraagt misschien om een andere manier van werken. Het vereist een andere denkwijze, waarbij de gelaagdheid van je website heel belangrijk is. Met gelaagdheid wordt bedoeld dat de website ook bruikbaar is zonder bijvoorbeeld Javascript of plugins als Silverlight of Flash. Veel van de richtlijnen voor toegankelijkheid gelden in feite ook voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en gebruikersvriendelijkheid (usability), dus als het goed is, besteedt u of uw team daar al aandacht aan.

 5. Hoe groter mijn project, hoe hoger de kosten

  De realiteit is andersom. Doordat er vroeg in het project extra aandacht wordt gegeven aan de logische opbouw van een website, is daarmee de juiste basis gelegd voor de rest van de website. Het is dan bijvoorbeeld veel gemakkelijker om elementen te hergebruiken, of om op basis van deze fundamenten een nieuwe pagina te ontwikkelen.

Heeft u andere argumenten gehoord of twijfelt u zelf over het nut om werk te maken aan toegankelijkheid? Laat het ons weten op toegang@microsoft.com en dan proberen wij u op weg te helpen.

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com