Wat levert toegankelijkheid u op?

De ontwikkeling van een toegankelijke website vereist een iets andere manier van werken. Toch blijkt het in de praktijk tot relatief weinig extra kosten te leiden (met uitzondering van de toetsingskosten als u daar voor kiest). De toegankelijke bureaus van Nederland stellen dat de kosten ongeveer 5% tot 10% hoger liggen dan voor een project zonder focus op toegankelijkheid. Door bovenstaande voordelen

Uw investering terugverdienen

Er zijn eigenlijk 6 belangrijke voordelen te onderscheiden voor het bouwen volgens de richtlijnen voor toegankelijkheid:

 1. Vindbaarheid

  Zoekmachines zijn doof, blind en motorisch beperkt. Dat betekent dat wanneer u een site heeft die voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, deze site automatisch beter vindbaar is via Bing en Google.

 2. Groter bereik

  De cijfers wijzen uit dat uiteindelijk zo’n 25% van de samenleving in Nederland op welke manier dan ook beperkt is in zijn of haar gebruik van internet. Dat kan betekenen dat u 25% van uw bezoekers niet de informatie biedt die men zoekt. Of zakelijk gezien nog riskanter; dat u 25% van uw omzet via internet misloopt.

 3. Flexibiliteit en duurzaamheid

  De richtlijnen voor toegankelijk bouwen schrijven voor dat de inhoud van een website moet worden gescheiden van het ontwerp en de interactieve elementen. Daardoor is een van deze 'lagen' veel gemakkelijker te wijzigen of te vervangen dan wanneer deze worden samengevoegd. Dat betekent dus ook dat een nieuw ontwerp niet automatisch een geheel nieuwe website vereist, en u gemakkelijker stukken van de website kunt hergebruiken.

 4. Gebruiksvriendelijkheid

  Geen enkele gebruiker vind het fijn om te moeten zoeken naar de juiste informatie. Het is voor niemand handig als informatie slecht leesbaar of in onbegrijpelijk taal wordt gepresenteerd. En het is voor niemand leuk om te worden buitengesloten omdat je computer bijvoorbeeld geen speakers heeft, of omdat je systeembeheerder geen Silverlight of Flash ondersteund. Door informatie op een gelaagde manier, en op maat aan te bieden voelt iedere gebruiker zich gewaardeerd.

 5. Compatibiliteit

  Er zijn tegenwoordig meerdere besturingssystemen (zoals Windows 7, Mac OSX en Linux) en meerdere webbrowsers (zoals Internet Explorer, Firefox, Safari en Chrome). Geen van deze webbrowsers op de verschillende systemen gebruikt exact dezelfde interpretatiemethode, waardoor websites er soms verschillend uitzien in de verschillende omgevingen. Dit is op zichzelf geen probleem, maar zorgt soms ook voor een verminderde bereikbaarheid van informatie, en dat is natuurlijk wel een probleem. Wanneer er wordt gewerkt met de richtlijnen voor toegankelijkheid blijken deze problemen in de praktijk minder vaak voor te komen. Dat komt omdat gebruik wordt gemaakt van bestaande en breed ondersteunde technieken, en door de logische opbouw nooit informatie verloren zal gaan.

 6. Kwaliteit

  Met de ondersteuning van de richtlijnen voor toegankelijkheid is de kwaliteit van uw website meetbaar. Er kunnen toetsingen worden verricht door Stichting Accessibility of QualityHouse. Het resultaat van deze toetsingen ontvangt u in een rapport waaruit blijkt aan welke richtlijnen uw website voldoet en bij welke richtlijnen ruimte voor verbetering is.

Het kan zijn dat u niet alle punten hierboven als een voordeel voor uw website beschouwt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw website voor intern gebruik is, en u allemaal Internet Explorer gebruikt en geen andere webbrowsers worden ondersteund. Bedenk daarom voorafgaand aan ieder project wat u belangrijk vindt, en waar u aandacht aan wilt besteden. Wanneer u kiest om bijvoorbeeld een flexibele site te eisen die goed vindbaar is in zoekmachines, zult u automatisch ook gebruiksvriendelijker zijn, en daarmee een grotere doelgroep bereiken. Een rapport van eerdere genoemde toetsingsinstellingen hoeft dan ook niet leidend te zijn, maar kan een goede indicatie geven van de kansen die u heeft om uw website te verbeteren.

Impact op het project

Eerder noemden we de 5% tot 10% extra investering voor het bouwen van toegankelijke website. Het is natuurlijk zo dat dit percentage afhankelijk is van de grootte van het project. Maar gek genoeg is de investering relatief juist lager bij grotere projecten. Dit komt omdat toegankelijkheid zich met name richt op de fundamenten van je website, en niet zozeer op specifieke functionaliteiten of onderdelen. Als de fundamenten dus goed worden uitgewerkt is het daarna relatief eenvoudiger om uitbreidingen te maken of functionaliteiten opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden.

Sympathie

Iedere gebruiker voelt zich vereerd als er aandacht is besteed aan zijn of haar gebruik van uw informatie. Er is bijna sprake van persoonlijke aandacht, omdat informatie op maat wordt aangeboden. Dat kan alleen maar ten goede komen aan de relatie die u – hoe pril dan ook – heeft met uw eindgebruiker.

Heeft de informatie in dit artikel u geholpen?

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Mail toegang@microsoft.com