Vis Innhold
03
Nettverk
Sikkerhet på trådløse nettverk
 
Windows har nye funksjoner som gjør at nettverk blir enklere, sikrere og mer stabile. Dermed er det ingen sak å dele bredbåndslinjer, printere og filer, og kose seg med favorittunderholdningen.

Sette opp et sikkert nettverk

Når du skal sette opp et nettverk med PC-er, printere, musikkspillere og/eller spillsystemer, bruker du Nettverks- og delingssenter. Dette er en veiviser som automatisk identifiserer de ulike enhetene, lager tilkoblinger og hjelper deg med å sikre nettverket mot inntrengere.

Koble deg til lokale nettverk - også trådløst

Når du skal koble deg til et lokalt nettverk eller et firmanettverk, har du alle mulighetene bare ett klikk unna via Start-menyen. Her kan du også koble deg til trådløse nettverk, og lage en trådløs forbindelse fra PC til PC selv om du ikke er koblet opp mot internett.

Et kart over nettverket

Via Nettverks- og delingssenter får du kontroll over nettverksmulighetene. Her kan du se et visuelt kart over nettverket, sjekke status og løse tilkoblingsproblemer. Den visuelle oversikten kalles Nettverkskart. Hvis PC-en mister en forbindelse, kan du se hvilken tilkobling som er nede og deretter benytte Diagnostiserings- og reparasjonsverktøy for å finne årsaken til problemet og løse det.

Du får beskjed hvis noe er galt!

Nettverksovervåkning gir beskjed når det skjer endringer i nettverkstilkoblingene, og justerer innstillingene. Hvis du for eksempel bytter fra det trådløse nettverket på en kafé til det trådløse nettverket hjemme, endres brannmurinnstillingene slik at andre ikke kan se din PC.

Nøkkelfunksjoner for nettverk

Nettverksovervåkning Rapporterer endringer i nettverkets tilkoblinger.
Nettverks- og delingssenter Gir en enkel oversikt over nettverkets status og innstillinger.
Diagnostiserings- og reparasjonsverktøy Diagnostiserer nettverksproblemer og foreslår løsninger.
Nettverksutforsker Fra ett sted kan du lete gjennom alle enheter som er tilkoblet.
Nettverkskart Visuelt kart over nettverket. Viser PC-er og andre enheter og hvordan de er tilkoblet. Brutte tilkoblinger vises, og du kan benytte Diagnostiserings- og reparasjonsverktøy for å løse problemet.
Veiviser for oppsett av nettverk Enkel veiviser som gjenkjenner enhetene og hjelper deg med å sette opp et nettverk. Den viser hvordan du kan lage sikre trådløse nettverk og enkelt koble til enheter og PC-er

Sikkerhet på trådløse nettverk

Med trådløst nettverk er du ikke lenger bundet til skrivepulten. Du kan kommunisere med venner og surfe på internett overalt hvor du kan motta et trådløst signal. Men det er farer forbundet med dette.

Hva er farene med trådløst nettverk?

Det trådløse nettverket stopper ikke ved ytterveggen din - det kan faktisk nå opptil 100 meter fra den trådløse ruteren. Hvis du bor i en leiegård eller et annet sted hvor det er mange boenheter tett innpå hverandre, kan det være mange naboer som har tilgang til det trådløse nettverket ditt. Selv folk som går forbi på gaten kan koble seg på. Fremmede på nettverket ditt kan:

 • Redusere hastigheten på internettforbindelsen din.
 • Se og lese filer på datamaskinen.
 • Spre farlig virus, trojanere og ormer.
 • Se hvilke internett-sider du er inne på.
 • Lese din e-post.
 • Stjele brukernavn og passord.
 • Sende spam eller bedrive kriminell aktivitet via din internett-forbindelse.
 

Husk!

KRYPTERING

Selv om en form for kryptering kan være bedre enn en annen, vil enhver metode dramatisk forbedre sikkerheten! Alle krypteringskoder kan knekkes av dyktige hackere, men det krever ekspertise som de færreste har. I et nabolag med mange ubeskyttede nettverk, vil inntrengere velge et ubeskyttet nettverk fremfor å bruke tid på å komme seg inn hos deg. Derfor er selv WEP-kryptering bedre enn ikke å ha noen kryptering i det hele tatt.

 

Slik beskytter du det trådløse nettverket

De fleste trådløse nettverk er helt ubeskyttet når de først settes opp. Men det tar bare noen minutter å beskytte det ved hjelp av samme metode som bankene bruker til å beskytte passordet ditt når du logger det på nettbanken, nemlig såkalt kryptering. Det vil si å "kludre" til data som går gjennom nettverket slik at bare datamaskiner med den riktige krypteringskoden kan lese kommunikasjonen.

Trådløs kryptering - metodene er mange

 • 64-bit WEP (Wired Equivalent Protection). Dette er den originale standarden for trådløs kryptering, men den er utdatert. Koden er enkel å "knekke" og fremmede kan trenge inn i nettverket.
 • 128-bit WEP. En oppdatert, sikrere versjon av WEP. Men dyktige angripere kan knekke koden også her, i løpet av noen timer.
 • WPA-PSK, også kjent som WPA-Personal (WPA: Wi-Fi Protected Access). Et sikrere alternativ enn WEP, men fordi det også er nyere, er det ikke like utbredt.
 • WPA-Enterprise. Sikkerhetsmetode beregnet på bedrifter. Det er mer komplisert å sette opp og krever en spesiell nettverksstuktur.
 • WPA2. Dette er den nyeste metoden for trådløs kryptering. Den gir den beste beskyttelsen og bør være førstevalget hvis din trådløse ruter og de trådløse enhetene kan bruke den.

Trådløs sikkerhet - noen tips

 • Hvis du bruker WEP-kryptering, skift kode en gang i måneden. Hvis noen har lært seg koden en gang, blir de utestengt neste gang de prøver seg.
 • Ikke koble deg på ubeskyttede trådløse nettverk. Noen kan se hvilke internettsider du er inne på og kopiere passordene dine.
 • Hvis du er tilkoblet et ubeskyttet trådløst nettverk, ikke besøk internett sider som krever passord hvis de ikke er krypterte. For å sjekke om siden er kryptert, se ettet hengelåssymbolet nederst i høyre hjørne på nettleseren din. Sjekk også at det står https: i adressefeltet. S-en står for sikker kobling
 • Hvis du bruker WPA-PSK for å kryptere nettverket, ikke nøy deg med et passord - lag en lang passordfrase på minst 20 tilfeldige tegn. Eller enda bedre: Bruk alle de 63 tegnene ved å skrive en setning som er enkel å huske og vanskelig å gjette! Husk at mellomrom er et godkjent tegn.

Ikke glem Xbox 360 eller ditt Windows Media Center-nettverk!

Trådløs sikkerhet er viktig også for maskinvare som Xbox 360 og det trådløse romtil- rom-underholdningsnettverket mellom Windows Media Center PC-er. Hvis du ikke sikrer nettverket, vil det bli en åpen "inngangsdør" til alt som finnes der. Slik sikrer du nettverket:

 1. 1

  Slå på WEP eller WPA. Gjør det på alle enhetene, inkludert ruteren, Media Center Extender og din Xbox 360.

 2. 2

  Ikke la fremmede bruke nettverket. Bruk MAC-adresser (Media Access Control) til å redusere antall datamaskiner som får tilgang til nettverket. Alle trådløse enheter har en unik MAC-adresse, så om du lager en liste over enhetene dine, vil kun disse få tilgang. MAC-adresser setter du opp i den trådløse ruteren.

 3. 3

  Bruk en brannmur. Ha brannmur på hver datamaskin i nettverket, og sørg for å holde alle datamaskinene oppdatert. Vær oppmerksom på at Windows har en innebygd brannmur som er slått på.

 4. 4

  Oppdater programvaren. Gå til Windows Update og bruk Automatiske oppdateringer til å holde Windows og relevante sikkerhetsverktøy oppdatert.

 5. 5

  Bruk sikkerhetsprogramvare. Installer antivirusprogram og Windows Defender, og hold programmene oppdatert.

 6. 6

  Begrens mengden av personlige opplysninger på datamaskinen. Du må ikke lagre passord, personnumre eller kredittkortnumre på datamaskinen.