Vis Innhold
01
Sikkerhetskopiering
NØDHJELP HVIS FILER BLIR ØDELAGT
 
Det er mange måter du kan miste eller ødelegge data på. Barn spiller piano på tastaturet, strømstans, lynnedslag, flom - eller teknisk svikt. Nå er det heldigvis enklere enn noensinne å ta sikkerhetskopier og gjenopprette filer.

Lag din egen sikkerhetsliste

Hva som skal sikkerhetskopieres, er en personlig avgjørelse. Lag en sjekkliste. Det hjelper deg med å avgjøre hva som skal kopieres, og gir deg en referanseliste hvis du må hente en sikkerhetskopi senere. Alt som ikke kan erstattes på en enkel måte bør stå på listen. Noen forslag:

 • Filer med bankopplysninger og annen økonomisk informasjon.
 • Digitale bilder.
 • Programvare som du har kjøpt og lastet ned fra Internett.
 • Musikk som du har kjøpt og lastet ned fra Internett.
 • Personlige prosjekter.
 • Adresseboken i e-postprogrammet.
 • Microsoft Outlook-kalenderen.
 • Bokmerkene i nettleseren.

Slik tar du sikkerhetskopier manuelt

Uavhengig av hvilken Windows-versjon du bruker, kan du manuelt ta en sikkerhetskopi av hvilken som helst fil eller mappe ved å gjøre følgende:

 1. 1

  Høyreklikk på filen eller mappen du vil sikkerhetskopiere. Klikk deretter Kopier på menyen.

 2. 2

  I Min datamaskin kan du nå høyreklikke på disken eller den eksterne harddisken der du vil lagre sikkerhetskopien. Deretter kan du klikke Lim inn på menyen.

 3. 3

  Når du har kopiert informasjonen dit du vil, må du huske å beskytte sikkerhetskopien.

Slik tar du sikkerhetskopi med Windows

Windows Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter gjør det enkelt for deg å ta sikkerhetskopier, for eksempel gjennom automatiske rutiner. Kopier av de utvalgte datafilene blir samlet på ett sted.

 • Du kan legge kopiene på CD-ROM, DVD-ROM, en ekstern harddisk, en annen harddisk på PC-en, en annen PC eller en server du har tilgang til via nettverk.
 • Windows sparer lagringsplass gjennom å kopiere kun data som er endret siden sist.
 • Windows hjelper deg med å velge de filene og mappene som skal gjenopprettes, og forteller deg hvor de befinner seg.
 • Filene blir gjenopprettet, og plasseres der de opprinnelig ble hentet fra eller et annet sted du ønsker å ha dem. Du kan også gjenopprette filene på en annen PC.
 • For å gjøre det enkelt å bruke systemet og hindre forvirring, er program- og systemfiler ikke inkludert i sikkerhetskopien. De gjenopprettes separat.
 • Hvis hele PC-en krasjer og må gjenopprettes, bruker du Windows Complete PC-sikkerhetskopiering. Denne funksjonen er tilgjengelig på Business-, Enterpriseog Ultimate-versjonene. Du kan gjenopprette PC-en fra Windows eller fra en installasjons-CD hvis PC-en ikke starter av seg selv.

Når du har slettet en fil ved et uhell

Uhell er en vanlig årsak til at data blir borte. Windows har en nyttig forbedring som hjelper deg: Skyggekopi. Denne funksjonen lagrer filene regelmessig etter hvert som du jobber, slik at du når som helst kan gjenopprette en tidligere versjon. Fordi det kun er endrede filer som lagres, tar de minimalt med diskplass. Skyggekopi er tilgjengelig i versjonene Business, Enterprise og Ultimate.

 1. 1

  Høyreklikk på filen eller mappen og velg Gjenopprett tidligere versjoner.

 2. 2

  Nå kan du gå tilbake i tid og finne filer og mapper slik de var på tidligere stadier, og se filene i read only-versjon for å bestemme deg for hvilken av versjonene du ønsker.

 3. 3

  Deretter drar du filen inn i en mappe, eller velger den og klikker gjenopprett.

Når du skal gjenopprette system- og programfiler

 

Obs!

Hvis du ikke har den opprinnelige CD/DVD-en med Windows, kontakter du produsenten av datamaskinen eller går til produsentens nettside for å få mer informasjon. Du kan også bruke programvare for sikkerhetskopiering som du
kjøper på nettet eller i en butikk.

 

Med systemgjenoppretting kan du gå tilbake i tid og gjenopprette hele PC-en til slik den var tidligere. Dette kan du gjøre uten at dine personlige datafiler blir berørt! Alt av Microsoft Office Word-dokumenter, grafiske filer og e-post forblir altså slik de er nå. Hvis PC-en din har så store problemer at du ikke kan utføre systemgjenoppretting, kan du gjøre det fra installasjons- CD/DVD. Systemgjenoppretting har også en angremulighet.

Windows Sikkerhetskopi og gjenoppretting - nøkkelfunksjoner

Automatisk sikkerhetskopiering Tar sikkerhetskopier av filene dine - automatisk og regelmessig.
Sikkerhetskopierings- og Gjenopprettingssenter Komplett kontrollpanel med alle funksjonene for sikkerhetskopiering og gjenoppretting
Komplett sikkerhetskopiering og gjenoppretting av PC-en Tar sikkerhetskopi og gjenoppretter hele PC-en, inkludert operativsystemet, installerte programmer, brukerinnstillinger og datafiler.
Plassbesparende sikkerhetskopiering Windows sparer lagringsplass ved bare å ta sikkerhetskopi av filer som er endret siden sist.
Skyggekopi Gjør det enkelt å gjenopprette tidligere versjoner av dokumenter du ved en feiltagelse har slettet.
Systemgjenoppretting Gjenoppretter systemfiler, programfiler og innstillinger. Hvis du ikke har den opprinnelige CD/DVD-en med Windows, kontakter du produsenten av datamaskinen eller går til produsentens nettside for å få mer informasjon. Du kan også bruke programvare for sikkerhetskopiering som du kjøper på nettet eller i en butikk.