Vis Innhold
14
XBOX
Bestem hva barna skal få spille
 
Xbox 360 lar deg bestemme hva barna skal få lov til å spille og hvilke typer DVD-filmer de skal få se. Disse funksjonene må du aktivere fra konsollens dashbord.

Alle barn og familier er ulike og det er du som voksen i familien som vet best hvilke føringer som skal settes når det gjelder spilling- og Internett bruk. Vi kan gi deg noen gode råd på veien.

Foreldrekontroll

Xbox 360 er utstyrt med foreldrekontroll. Dersom spillkonsollen brukes av flere personer kan foreldrekontroll være en måte å begrense muligheten for å spille spill som ikke passer for yngre barn i familien. Nedenfor følger en gjennomgang av hvordan man går fram for å stille inn foreldrekontrollen på din Xbox 360.

Sett på foreldrekontroll

Gå til System og velg Family. Velg on for å slå på Console Safety. Skriv inn en firesifret passkode og velg Save and exit.

Console Safety
 • Ratings and content:Xbox 360 finner ut fra disken hvilken PEGI-aldersgrense (Pan European Games Information) et bestemt spill har fått. Velg hvilke spill du vil at barna dine skal få spille, fra PEGI 3+ til PEGI 18+.
 • Access to Xbox Live: Koble til Internett, og sjekk Xbox Live Family Settings. I tillegg til å se hvilke spill som kan spilles basert på aldersgrenser, kan du begrense tilgangen til barnets venneliste eller spillerprofil. Skulle du ønske å begrense tilgangen helt, er det en like enkel innstilling.
 • Family timer: Uoriginale/kopierte Xbox 360- spill inneholder ikke samme type kodede data som originale Xbox 360-spill. Det gjør at Xbox 360 ikke kan finne PEGI-aldersgrensene på uoriginale Xbox 360-spill. Du kan derfor enten forby alle uoriginale Xbox-spill eller tillate dem. Det er opp til deg.
 • Change pass code: Logg inn med en Windows Live ID for å angi et annet passord som skal beskytte familieinnstillingene og sikre at du og eventuelt en annen voksen er de eneste som har tilgang til å se og endre dem.
 • Turn off Family Settings: Ingen barn? Ikke noe problem! Under er informasjon om hvordan du kan slå av familieinnstillingene .

Online Safety

Gå til Family fra System menyen, velg deretter kontoen du ønsker å administrere og gå til Online Safety og velg deretter Change Settings. Dette valget kommer først frem når du kobler Xbox 360 til Internett, og de er koblet til et barns spillerprofil og gamertag. Når det opprettes en Xbox Live-konto, bes medlemmet oppgi egen alder slik at tjenesten kan avgjøre om det skal brukes familieinnstillinger på kontoen.

 • Online gameplay: For å kunne spille med flere spillere online, trenger man Xbox Live Gold medlemskap. Når medlemskap er opprettet, kan du her bestemme om barna skal få spille Xbox 360-spill, samt spill som støtter Xbox Live og er kompatible med Xbox 360.
 • Privacy and friends: Her har du mulighet til å godkjenne barnas venner. Du kan la dem kommunisere med hvem som helst eller bare med vennene sine, bestemme hvem som kan se den personlige spillerprofilen deres, hvilke spillerprofiler barna dine skal kunne se, og hvem som kan se om de er online eller offline.
 • Communications: Velg Everyone dersom du ønsker å la barna kommunisere med hvem som helst på Xbox Live. Velg Friends Only hvis du kun vil tillate kommunikasjon med personer på vennelisten. Eller velg Blocked for å blokkere all kommunikasjon. Uavhengig av innstilling, kan barna motta nye venneinvitasjoner som du kan godkjenne eller blokkere.
 • Content: Sist, men ikke minst: her kan du sette grenser for hva barna kan laste ned fra internett. Du kan velge å tillate tilgang til Xbox Live for å laste ned spilloppdateringer, demoer og innhold som må kjøpes, samt nedlastbart innhold som andre Xbox Livemedlemmer har laget. Her fungerer Family Settings som et filter for hva barn kan og ikke kan laste ned på Xbox 360-konsollen.
Slik hindrer du at Xbox Live-innstillingene blir endret

For å unngå at innstillingene blir endret, må du ha en Windows Live ID som er koblet til barnets Xbox Live-konto. Du kan endre innstillingene ved først å velge barnets kontonavn og koble til Xbox Live. Når du er logget på, skriver du inn passordet til Windows Live ID-nettverket for å låse tilgangen til innstillingene.

Medietilsynets tips til foreldre

For mange barn og unge er dataspill en stor del av hverdagen. Å spille er ikke bare underholdning og god læring, men også en måte å sosialisere seg på. Medietilsynet har laget noen enkle tips til foreldre om dataspill. Les mer her.

 1. 1

  Respekter aldersanbefalingene


  Enkelte spill kan være uegnede for barn. Derfor er alle spill merket med aldersanbefaling i henhold til det europeiske PEGI-systemet. I tillegg til aldersanbefalingen brukes også symboler som beskriver om spillet for eksempel inneholder vold. Selv om anbefalingene bare er veiledende, bør de respekteres. Les mer om dette på www.pegi.info. Der kan du også søke etter og finne ut hvilken aldersanbefaling et bestemt spill har.

 2. 2

  Spill selv og gjerne sammen med ditt barn


  For å forstå hvordan spillene er bygd opp og hva som er morsomt, er det viktig at man selv spiller. Spiller du sammen med barnet ditt, får du økt forståelse for barnets opplevelser. Har man yngre barn kan dette forenkles ved å plassere spillkonsollen eller datamaskinen hjemme i et felles oppholdsrom.

 3. 3

  Det er forskjell på spill


  Det finnes mange forskjellige typer og sjangere av spill. Noen spill kan man sette seg ned med og få utbytte av i noen minutter, mens andre krever lengre spilletid. Forsøk å finne ut litt mer om hvilke typer spill ditt barn er interessert i. Er det for eksempel spill på konsoll, på PC eller online-spill?

 4. 4

  Bli enige om hvor lenge og hvilke spill barnet får spille


  Bestem hvor lang tid per dag og hvilke tider på døgnet barnet får spille dersom spillingen begynner å ta tid fra lekser, venner eller andre aktiviteter. Be barnet komme med et eget forslag. Ofte er det mer restriktivt enn hva de voksne ville forvente.

 5. 5

  Hold oversikt over løpende kostnader


  For visse onlinespille tjenester er det en fast abonnementsavgift per måned i tillegg tildet man betaler for å kjøpe selve spillet. Det finnes også onlinespill med ”virtuell valuta” som man kjøper med ekte penger, for eksempel via sms. Sørg for å ha oversikt over hvilke ekstra kostnader et bestemt spill fører med seg før du kjøper det eller gir barna tilgang til ditt kredittkort.

 6. 6

  Utveksle erfaringer med andre voksne


  Snakk med andre voksne og foreldre om hvilke regler og grenser de benytter og hvilke spill som passer for akkurat ditt barn. Bruk gjerne foreldremøter eller andre naturlige møtesteder til å snakke med hverandre om dette.

Aldersgrense for interaktive spill

Aldersgrensene for interaktive spill gir foreldre over hele Europa ett system å forholde seg til. Systemet heter PEGI (Pan European Games Information) og brukes av de som utgir spill og de som produserer spillkonsoller.

Still inn Xbox etter PEGI-aldersgrensene

Som standard er Xbox-konsollen stilt inn uten begrensninger på hva som kan spilles. Men du kan legge inn sperrenivåer basert på PEGI-aldersgrensen. Når du har valgt et nivå, kan konsollen kun spille av spill og DVD-filmer med aldersgrense på eller under det valgte nivået. For å endre nivået, må det tastes inn et passord.

PEGI-aldersgrensene

De forteller ikke hvor vanskelig spillet er, men om innholdet kan virke skremmende.

Spillet vurderes som harmløst, men det kan likevel være for vanskelig for små barn.

Spillet kan virke skremmende på mindre barn.

Spillet kan inneholde ufint språk og voldsskildringer.

Spillet kan inneholde voldsskildringer der man for eksempel kan se blod.

Spillet kan for eksempel vise realistisk vold mot forsvarsløse mennesker og dyr. Vær spesielt oppmerksom på spill som er merket 18+, da disse kan virke skremmende på mange.

Innholdsmerking

Ufint språk
Spillet inneholder ufint eller grovt språk

Diskriminering
Spillet inneholder skildringer av diskriminering, eller materiale som kan oppmuntre til det

Rusmidler
Spillet henviser til eller skildrer bruk av rusmidler

Redsel
Spillet kan vekke redsel eller virke skremmende på mindre barn

Gambling
Spill som oppmuntrer til eller lærer ut gambling

Sex
Spillet skildrer nakenhet og/eller seksuell atferd eller seksuelle hentydninger

Vold
Spillet inneholder voldsskildringer