Järjestelmänvalvojarooli

Kun kirjaudut Microsoft Office 365 ammatinharjoittajille ja pienyrityksille -palvelun käyttäjäksi, sinusta tulee automaattisesti järjestelmänvalvoja (josta käytetään usein myös lyhennettä admin). Järjestelmänvalvoja vastaa uusien käyttäjien luomisesta, käyttöoikeuksien määrittämisestä, tunnistetietojen jakelemisesta uusille käyttäjille sekä palvelunlaajuisten asetusten hallinnasta. Kaikki nämä ominaisuudet ovat käytettävissä Hallinnan yhteenveto -sivulla. Tavalliset käyttäjät (muut kuin järjestelmänvalvojat) eivät voi tarkastella tätä sivua. Kun luot uusia käyttäjiä, voit kuitenkin määrittää haluamasi käyttäjät järjestelmänvalvojiksi.

Järjestelmänvalvoja varmistaa, että organisaatioon kuuluvien tavallisten käyttäjien asetukset on määritetty oikein. Käyttäjät pyytävät järjestelmänvalvojalta apua esimerkiksi salasanojen vaihtamisessa.

Office 365 -palveluiden käytön opetteleminen

Haluatko tutustua Office 365 -palveluihin ennen järjestelmänvalvojan tehtävien aloittamista? Seuraavassa on joitakin ehdotuksia:

• Lue Pika-aloitusopas, joka sisältää esittelyn perustehtävistä, joita sinä ja muut käyttäjät voitte suorittaa Office 365 -palvelussa. Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa sähköpostin lukeminen, tiedostojen jakaminen Microsoft SharePoint Online -palvelussa sekä Microsoft Office -työpöytäsovellusten määrittäminen toimimaan yhdessä Office 365 -palvelun kanssa.
  • Katsomalla Office 365:n esittelyn järjestelmänvalvojille saat yleiskuvan Office 365 -palvelun toiminnasta järjestelmänvalvojan näkökulmasta.
  • Katsomalla Office 365:n esittelyn käyttäjille saat yleiskuvan Office 365 -palvelun toiminnasta käyttäjän näkökulmasta.
  • Tutustu Aloittaminen-sivuun Office 365 -ohjeportaalissa. Se sisältää linkkejä ohjeaiheisiin, joista käyttäjät ja järjestelmänvalvojat saavat vaiheittaisia ohjeita yleisiin tehtäviin.

Jos haluat lisätietoja Office 365 -palvelun käytöstä Macilla, tutustu seuraavaan ohjeartikkeliin: Macin määrittäminen Office 365 -käyttöä varten.

Takaisin alkuun

Office 365 -portaaliin tutustuminen

Office 365 -portaali on paikka, jossa voit tarkistaa sähköpostisi sekä käyttää jaettuja tiedostoja.

Ikkunan yläosassa näkyvän Office 365 -palvelun yläosassa on linkkejä, joiden avulla voit käyttää palveluita ja järjestelmänvalvojan toimintoja.

Office 365 Ylätunniste

• Aloitus: Aloitus-sivulla on linkkejä ladattaviin tiedostoihin, joita käyttäjät tarvitsevat voidakseen muodostaa työpöytäsovelluksilla yhteyden Office 365 -palveluun, sekä linkkejä muihin Office 365 -palveluihin.
  • Outlook: Outlook-linkistä pääset suoraan Microsoft Outlook Web App -sovelluksen Saapuneet-kansioon. Siellä voit lähettää sähköpostia, tarkastella kalenteria ja hallita koko organisaation sähköpostiasetuksia.
  • Ryhmäsivusto: Ryhmäsivusto-linkistä pääset organisaatiosi SharePoint Online -ryhmäsivustoon, jossa voit käyttää jaettuja tiedostoja.
  • Järjestelmänvalvoja: Järjestelmänvalvojat voivat käyttää Hallinnan yhteenveto -sivua. Sillä voit luoda uusia käyttäjätilejä, määrittää ja hallita palveluiden asetuksia, tarkistaa palveluiden kunnon sekä ostaa tilauksia ja määrittää käyttöoikeuksia.

Hallinnan yhteenveto -sivu

Hallinnan yhteenveto -sivulta pääset palvelun eri alueisiin, joita sinun on järjestelmänvalvojana hallittava.

Office 365 Hallinnan yleiskuva -sivu

• Hallinta: Tämän osan linkkien avulla voit lisätä tai muuttaa käyttäjätietoja, vaihtaa salasanoja ja hallita toimialueita.
  • Tilaukset: Tämän osan linkeistä voit ostaa ja hallita palvelutilauksia, ostaa lisää käyttöoikeuksia ja lisäosia, päivittää luottokorttitietoja sekä tarkastella laskuja.
  • Tuki: Yhteenveto-sivulta pääset ohjeresursseihin ja yhteisön resursseihin. Jos haluat avata laskutukseen tai tilaukseen liittyvän palvelupyynnön, valitse Palvelupyynnöt. Jos haluat tarkastella Office 365 -palveluiden tilaa, siirry Palvelun kunto -sivulle. Jos haluat tietoja palvelun tulevasta ylläpidosta sekä ylläpitohistoriasta, valitse Suunniteltu ylläpito.

Palveluiden asetukset

Voit käyttää kunkin yksittäisen palvelun palvelunlaajuisia asetuksia Hallinnan yhteenveto -sivulta.

• Outlook: Tässä määritetään yleisiä Microsoft Exchange Online -asetuksia, jotka vaikuttavat siihen, mitä käyttäjät näkevät Microsoft Outlook -sovelluksessa. Oletusarvot helpottavat käyttäjien postilaatikoiden sekä jaettujen resurssien, kuten jakeluryhmien, hallintaa koko organisaatiossa.
  • Lync: Microsoft Lync Online tarjoaa organisaatiolle pikaviestinnän, ääni- ja verkkoneuvottelut sekä tavoitettavuuspalvelut. Näiden Lync Online -ominaisuuksien avulla käyttäjät voivat keskustella toistensa kanssa, soittaa tietokoneiden välisiä puheluita ja tarkistaa, onko joku tietty käyttäjä online-tilassa.
  • Ryhmäsivustot ja tiedostot: SharePoint Online -palvelun avulla voit muodostaa organisaatiollesi ryhmäsivuston tiedostojen jakamista ja yhteistyön tekemistä varten. Tämän alueen linkkejä napsauttamalla voit siirtyä yleisimpiin SharePoint Online -tehtäviin.
  • Verkkosivusto: Voit muokata julkista verkkosivustoa SharePoint Online -palveluun sisältyvällä Microsoftin sivuston suunnittelutoiminto -työkalulla. SharePoint Online -palvelu helpottaa verkkosivuston sisällön ja rakenteen päivittämistä sekä ryhmäsivustojen käyttöoikeuksien hallintaa.

Takaisin alkuun

Mukautetun toimialueen lisääminen Office 365:een

Loit Office 365 -palveluun rekisteröitymisen yhteydessä tilillesi uuden toimialueen (uusi_toimialue.onmicrosoft.com). Tätä toimialuetta voi käyttää useimmissa Office 365 -palveluissa. Jos kuitenkin haluat käyttää sähköpostipalvelussa tai muissa palveluissa sen sijaan yrityksesi rekisteröityä toimialuenimeä (eli mukautettua toimialuetta), lisää mukautettu toimialue Office 365 -palveluun ja määritä sitten Office 365 -palvelut käyttämällä kyseistä toimialuetta. Kun olet esimerkiksi lisännyt mukautetun toimialueen Office 365 -palveluun, voit luoda käyttäjille Office 365 -palvelutilejä, jotka sisältävät käyttäjien nykyiset sähköpostiosoitteet (mukautetussa toimialueessa). Tällöin (ja kun olet määrittänyt nimipalvelimen tietueet alla kuvatulla tavalla) käyttäjille lähetetyt sähköpostiviestit saapuvat käyttäjien Exchange Online -postilaatikoihin, jotka ovat käytössä Office 365 -palvelussa.

Kun lisäät mukautetun toimialueen Office 365 -palveluun ja määrität sen asetukset, muutat toimialuepalveluiden (esimerkiksi sähköpostin) kohteen osoittamaan mukautettuun Office 365 -toimialueeseen ja hallitset sen jälkeen mukautettua toimialuetta Office 365 -palvelussa. Office 365 määrittää automaattisesti sähköpostin ja pikaviestinnän DNS-asetukset. Office 365 sisältää myös julkisen verkkosivuston. Jos yrityksesi käytössä on jo toimiva julkinen verkkosivusto, voit jatkaa nykyisen palveluntarjoajan käyttöä, jolloin kyseinen sivusto säilyy ennallaan.

Huomautus Nykyistä verkkosivustoa ei voi tuoda Office 365 -palveluun.

Jos haluat käyttää mukautettua toimialuetta Office 365 -palvelussa, toimi seuraavasti:

• Lisää mukautettu toimialue Office 365 -palveluun.
  • Luo toimialuerekisteröijään toimialueen omistuksen tarkistamiseen käytettävä DNS-tietue.
  • Luo käyttäjille uudet käyttäjätilit Office 365 -palveluun. Voit mukauttaa julkista verkkosivustoa SharePoint Online -palvelussa. Jos haluat käyttää Office 365 -palveluun sisältyvää verkkosivustoa julkisena verkkosivustona mukautetussa toimialueessasi, voit määrittää sen Office 365 -palvelussa.
  • Muuta nimipalvelimen tietueet ohjaamaan mukautetun toimialueen Internet-liikenne toimialueen uuteen sijaintiin Office 365 -palvelussa.

Jos haluat vaiheittaiset ohjeet mukautetun toimialueen käyttämiseen Office 365 -palvelussa, tutustu seuraavaan ohjeartikkeliin: Toimialueen lisääminen Office 365:een.

Uusien käyttäjätilien luominen

Kun lisäät uusia käyttäjiä Office 365 -palveluun Hallinnan yhteenveto -sivulla, sinun on luotava heille käyttäjänimet ja sähköpostiosoitteet. Kun olet lisännyt käyttäjät palveluun ja määrittänyt heille ohjelmistopaketin käyttöoikeudet, kullakin käyttäjällä on käytettävissään seuraavat resurssit:

• Office 365 -postilaatikko, jota käyttäjät voivat käyttää Outlook-työpöytäsovelluksella tai Outlook Web App -selainsovelluksella.
  • pääsy Lataukset-sivulle, jolla voi ladata työpöytäsovelluksia (esimerkiksi Microsoft Office 2010 -sovelluksen ja Lync 2010 -pikaviestisovelluksen) sekä määrittää käyttäjien tietokoneet toimimaan Office 365:n kanssa.

Aloita lisäämällä palveluun yksi käyttäjä. Jos haluat lisätä kerralla useita käyttäjiä, tutustu seuraavaan ohjeartikkeliin: Useiden käyttäjien lisääminen joukkolisäämisen avulla.

Uuden käyttäjän luominen

1. Siirry Järjestelmänvalvoja-sivulle (valitse sivun yläosasta Järjestelmänvalvoja).

2. Valitse vasemmalla olevan ruudun Hallinta-kohdasta Käyttäjät.

3. Valitse Käyttäjät-sivulla Uusi ja valitse sitten Käyttäjä. Tämä käynnistää ohjatun käyttäjän lisäystoiminnon.

4. Anna tarvittavat tiedot Ominaisuudet-sivulla.

5. Määritä Asetukset-sivun Määritä käyttöoikeuksia -osiossa, haluatko myöntää käyttäjälle järjestelmänvalvojan oikeudet.

Järjestelmänvalvojat voivat käyttää Hallinnan yhteenveto -sivua, jolla he voivat luoda uusia käyttäjätilejä, hallita tilauksia ja muokata palveluiden asetuksia.

Vihje Anna järjestelmänvalvojan oikeudet vähintään yhdelle käyttäjälle, jotta hän voi tarvittaessa auttaa sinua salasanan vaihtamisessa.

6. Valitse käyttäjän työsijainti. Tämän perusteella määritetään automaattisesti portaalin kieli- ja kalenteriasetukset.

7. Valitse Käyttöoikeudet-sivulla käyttöoikeudet, jotka haluat myöntää käyttäjälle.

8. Sähköposti-sivulla voit lähettää käyttäjänimen ja väliaikaisen salasanan (tunnistetiedot) yhteen tai useaan sähköpostiosoitteeseen.

Voit lähettää tiedot käyttäjän sähköpostiosoitteeseen tai omaan sähköpostiosoitteeseesi. Jos lähetät tunnistetiedot omaan sähköpostiosoitteeseesi, voit toimittaa tiedot sekä muut käyttäjän tarvitsemat määritysohjeet käyttäjälle, jotta hän voi aloittaa Office 365 -palvelun käytön.

Voit tehdä tämän valitsemalla Lähetä sähköpostia ja kirjoittamalla sitten sen vastaanottajan sähköpostiosoitteen, jolle haluat lähettää tunnistetiedot. Voit lisätä enintään viisi vastaanottajaa. Erota vastaanottajat toisistaan puolipisteellä. Valitse sitten Luo.

9. Tarkista tulokset Tulokset-sivulla ja valitse sitten Valmis.

Kun olet luonut käyttäjätilit, lisätietoja siitä, miten voit auttaa käyttäjiä Office 365 -palvelun käytön aloittamisessa, on aiheessa Käyttäjien määrittäminen Office 365 -käyttäjiksi.

Takaisin alkuun

Office 365 -palveluiden määrittäminen

Ennen kuin käyttäjäsi aloittavat Office 365 -palvelun käytön, sinun täytyy määrittää tiettyjä palvelutason asetuksia.

Ryhmäsivuston SharePoint Online -oikeuksien hallinta

SharePoint Online -käyttöoikeuksia ja -käyttäjäryhmiä hallitaan erillään Office 365 -asetuksista. Koska olet Office 365 -palvelun ensimmäinen järjestelmänvalvoja, sinut lisätään automaattisesti myös SharePoint-ryhmäsivuston järjestelmänvalvojaksi.

Office 365 -palvelussa luomiasi uusia käyttäjätilejä ei kuitenkaan lisätä automaattisesti ryhmäsivustosi käyttäjiin. Sinun on lisättävä käyttäjät ryhmäsivustoon manuaalisesti. Näin voit hallita sitä, keillä organisaatioosi kuuluvilla käyttäjillä on ryhmäsivuston käyttöoikeus. Voit myös määrittää vain ryhmäsivustoa koskevia käyttäjätilioikeuksia.

Ennen kuin lisäät käyttäjiä ryhmäsivustoon, suosittelemme, että tutustut ensin aiheeseen Vaihe 1: sivustojen suunnitteleminen ja käyttäjien hallinta.

Julkisen verkkosivuston suunnitteleminen ja muokkaaminen

Kun rekisteröidyit Office 365 -palveluun, tilillesi luotiin julkinen verkkosivusto. Voit tarkastella sitä siirtymällä Aloitus-sivulle ja napsauttamalla sitten sivun alaosassa Tarkastele julkista verkkosivustoasi -kohdan alla näkyvää linkkiä.

Järjestelmänvalvojana voit muokata sivuston sisältöä ja ulkoasua. Voit käynnistää verkkosivuston suunnittelutyökalun siirtymällä Järjestelmänvalvoja-sivulle ja valitsemalla Suunnittele julkinen verkkosivustosi ja muokkaa sitä -kohdasta Muokkaa verkkosivustoa. Lisätietoa julkisen verkkosivuston muokkaamisesta on ohjeartikkelissa SharePoint Onlinen perustehtävät Office 365 ammatinharjoittajille ja pienyrityksille -sovelluksessa SharePoint Online -palvelun ohjeessa.

Ulkoisten yhteystietojen ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Lyncissä

Käyttäjät voivat oletusarvoisesti lisätä yhteystietoja ulkoisista viestintäpalveluista, kuten Windows Live Messenger -palvelusta, omille Microsoft Lync 2010 -tileilleen. Jos haluat estää ulkoisten yhteystietojen lisäämisen, voit muuttaa kyseistä asetusta Lync Online -ohjauspaneelissa.

1. Valitse sivun yläosasta Järjestelmänvalvoja.

2. Valitse Lync-kohdassa Yleisasetukset.

Näyttöön tulee Lync Online -ohjauspaneeli.

3. ValitseUlkoisen viestinnän asetukset -kohdan vierestä Poista käytöstä.

Saat lisätietoja seuraavasta ohjeartikkelista: Microsoft Lync Onlinen määrittäminen.

Office-työpöytäsovellusten käyttäminen ja määrittäminen

Microsoft Office Web Apps -selainsovellusten lisäksi käyttäjät voivat käyttää palveluita nykyisillä Microsoft Office -työpöytäsovelluksilla.

• Office-työpöytäsovellukset: Office 365 on yhteensopiva Microsoft Office 2007- ja Microsoft Office 2010 -työpöytäsovellusten kanssa. Jos organisaatiossasi on jo käytössä jompikumpi näistä Microsoft Office -versioista, käyttäjät voivat määrittää nämä työpöytäsovellukset käytettäväksi Office 365 -palvelun sähköpostin ja ryhmäsivustojen kanssa.
  • Lync 2010 : Käyttäjät voivat ladata Aloitus-sivulla Lync 2010 -sovelluksen, jolla he voivat käyttää Office 365 -palvelun pikaviestintä- ja verkkokokouspalveluita.

Jos haluat lisätietoja siitä, mitkä Microsoft Office -työpöytäsovellukset ovat yhteensopivia Office 365 -palvelun kanssa, tutustu seuraavaan ohjeartikkeliin: Office 365:n ohjelmistovaatimukset.

Office-työpöytäsovellusten määrittäminen

Jos käyttäjäsi käyttävät Office-työpöytäsovelluksia, heidän on päivitettävä ja määritettävä ne toimimaan Office 365 -palveluiden kanssa. Opasta käyttäjiä valitsemaan Aloitus-sivulta Lataukset-sivu. Lataukset-sivulla viimeisenä on Määritä-painike, jolla voi käynnistää prosessin.

Näyttökuva Lataukset-sivun viimeisestä vaiheesta

Pika-aloitusoppaassa on vaiheittaiset ohjeet Office-työpöytäsovellusten asentamiseen ja määrittämiseen. Saat tarkempia tietoja seuraavasta ohjeartikkelista: Työasemien päivittäminen ja määrittäminen Office 365:tä varten manuaalisesti.

Käyttäjien määrittäminen Office 365 -käyttäjiksi

Organisaatioosi kuuluvien käyttäjien on suoritettava tietyt toimet, jotta he voivat aloittaa Office 365 -palvelun käytön. Käyttäjien määritys- ja asennustoimien helpottamiseksi suosittelemme, että lähetät heille aloitusviestin, joka sisältää seuraavat tiedot:

• kuvaus Office 365 -palvelusta
  • linkki pika-aloitusoppaaseen, joka sisältää ohjeet Office 365 -palveluiden määrittämiseen ja käyttöön ensimmäisellä käyttökerralla.
  • linkki Aloittaminen-sivulle Office 365 -ohjeportaalissa (Se sisältää linkkejä ohjeaiheisiin, joista saa vaiheittaisia ohjeita yleisiin tehtäviin.)
  • käyttöympäristökohtaisia lisätietoja siitä, mitä tiedostoja käyttäjien kannattaa ladata, kuten Lync 2010.

Ohje ja tuki

Jos sinulla on kysyttävää Office 365 -palvelusta, voit toimia seuraavasti:

• Hae ohjeesta ja yhteisöstä. Usein kysyttyjä kysymyksiä ja yleisimpiä tehtäviä koskevia ohjeita on ohjeaiheissa ja yhteisön kirjoituksissa. Voit etsiä tietoja näistä resursseista kirjoittamalla kysymyksesi tai hakusanasi Aloitus-sivulla olevaan hakuruutuun.
  • Voit lukea yhteisön keskustelupalstaa ja kirjoittaa sinne viestejä: Yhteisön keskustelupalstalle voivat lisätä kysymyksiään kaikki Office 365 -palveluiden käyttäjät, jotka haluavat saada vastauksia yhteisön muilta käyttäjiltä. Varmista kuitenkin ennen kysymyksesi lisäämistä, ettei joku muu ole jo kysynyt samaa kysymystä.
  • Voit ottaa yhteyttä laskutus- ja tilaustukeen: Microsoft Office 365 ammatinharjoittajille ja pienyrityksille -palvelulle ei ole saatavilla teknistä tukea, mutta voit silti hankkia apua laskutukseen ja tilauksiin liittyviin ongelmiin. Lisätietoja on seuraavassa ohjeaiheessa: Yhteyden ottaminen tukeen laskutukseen tai tilaukseen liittyvissä asioissa.

Takaisin alkuun

©2011 Microsoft Corporation    Lainopilliset tiedot | Tietosuoja
Palaute