A rendszergazdai szerep

Amikor regisztrálja magát a Microsoft Office 365 szakembereknek és kisvállalatoknak szolgáltatásba, automatikusan rendszergazdává válik. A rendszergazdák felügyeleti tevékenységet végeznek – így az új felhasználók létrehozásáért, a licencek felhaszálókhoz rendeléséért, az új felhasználók hitelesítő adatainak kiosztásáért, valamint a szolgáltatásszintű beállítások kezeléséért felelnek. Ezek a funkciók a Rendszergazdai áttekintés oldalon érhetők el. A weboldalt a „normál” (rendszergazdai hozzáféréssel nem rendelkező) felhasználók nem tekinthetik meg, azonban a felhasználók rendszergazdákká is tehetők.

A nem rendszergazdai szerepkörű felhasználók számára a rendszergazdák alakítják ki a megfelelő vállalati környezetet. Ennek részeként a felhasználók különböző kérésekkel keresik meg a rendszergazdákat – például kérik jelszavuk alaphelyzetbe állítását.

Az Office 365 szolgáltatásainak használati módja

Ha a rendszergazdai tevékenységek megkezdése előtt szeretné megismerni az Office 365 szolgáltatásait, az alábbi anyagokból tájékozódhat:

 • Az Első lépésekcímű útmutató bevezetést nyújt az Office 365 szolgáltatásban végezhető alapvető felhasználói és rendszergazdai tevékenységekbe, mint az e-mailek olvasása, a dokumentumok Microsoft SharePoint Online rendszerbeli megosztása, illetve a Microsoft Office asztali alkalmazásainak beállítása az Office 365 rendszerrel folytatott kommunikációhoz.
 • Az Office 365 rendszergazdák számára készült bemutatójából rendszergazdai szintű áttekintést nyerhet az Office 365 rendszerről.
 • Az Office 365 felhasználók számára készült bemutatója a felhasználók szemszögéből megközelítve ad áttekintést az Office 365 rendszerről.
 • Fedezze fel az Első lépések lapot az Office 365 súgó portálján, ahol a gyakori feladatok elvégzését bemutató, lépésekre bontott útmutatókhoz találhatók hivatkozások a felhasználók és a rendszergazdák számára.

Az Office 365 szolgáltatás Mac számítógépen való használatára vonatkozó információkért olvassa el A Mac beállítása az Office 365 használatához című cikket.

Vissza a tetejére

Ismerkedés az Office 365 portállal

A Office 365 portál lehetővé teszi a levelei megtekintését, és hozzáférést nyújt a megosztott dokumentumokhoz.

Az Office 365 lapjainak felső részén található fejléc a szolgáltatásokhoz és a felügyeleti tevékenységekhez vezető hivatkozásokat kínál.

Office 365 fejléc

 • Kezdőlap: A Kezdőlap oldalon megtalálja azon letöltések hivatkozásait, melyekre a felhasználóknak szükségük lesz asztali alkalmazásaik és az Office 365 kommunikációjához. Emellett helyet kaptak az oldalon az Office 365 különböző szolgáltatásaihoz vezető hivatkozások is.
 • Outlook: Az Outlook hivatkozás közvetlen hozzáférést biztosít a Microsoft Outlook Web App alkalmazásbeli levelekhez. A webalkalmazás oldalain e-maileket küldhet, megtekintheti naptárát, illetve kezelheti a vállalati szintű levelezési beállításokat.
 • Csoportwebhely: A Csoportwebhely hivatkozásra kattintva megtekintheti a szervezeti SharePoint Online-csoportwebhelyet, és az azon megosztott dokumentumokat.
 • Rendszergazda: A rendszergazdák hozzáférhetnek a Rendszergazdai áttekintés oldalhoz, ahol új felhasználói fiókokat hozhatnak létre, beállíthatják és módosíthatják a szolgáltatási beállításokat, ellenőrizhetik a szolgáltatások állapotát, előfizetéseket vásárolhatnak, valamint licenceket oszthatnak ki.

A Rendszergazdai áttekintés lap

A Rendszergazdai áttekintés lapon azokhoz a különböző szolgáltatási területekhez férhet hozzá, amelyeket rendszergazdaként kezelnie kell.

Office 365 Rendszergazdai áttekintés oldal

 • Kezelés: Az ebben a szakaszban megjelenő hivatkozások használatával tudja megadni és módosítani a felhasználói adatokat, alaphelyzetbe állítani a jelszavakat, és kezelni a tartományokat.
 • Előfizetések: A rovatbeli hivatkozásokra kattintva nyílik lehetőség az előfizetések vásárlására és kezelésére, további licencek és bővítmények vásárlására, valamint a hitelkártyaadatok frissítésére és a számlák megtekintésére.
 • Technikai támogatás: Az Áttekintés oldalon egy helyen találja meg a súgóval kapcsolatos és a közösségi forrásokat. A számlázási és az előfizetésekkel kapcsolatos kérdéseihez szolgáltatási kérelmeket hozhat létre a Szolgáltatási kérelmek oldalon. Az Office 365 szolgáltatásainak állapotát a Szolgáltatás állapota lapon tekintheti meg. Végül a Tervezett karbantartás oldalon tájékozódhat a közelgő és a múltbeli karbantartási eseményekről.

A szolgáltatások beállítása

A szolgáltatások rendszerszintű beállításai a Rendszergazdai áttekintés lapon érhetők el.

 • Outlook: Ez a szakasz a Microsoft Exchange Online általános beállításainak elérésére szolgál. Ezek a beállítások határozzák meg, hogy a felhasználók mit látnak a Microsoft Outlook alkalmazásban. A rendszer alapértelmezett beállításokkal rendelkezik, ezzel is segítve a postaládák és a megosztott erőforrások – például terjesztési csoportok – kezelését a szervezeten belül.
 • Lync: A Microsoft Lync Online csevegő-, webkonferencia- és konferenciahívási, valamint jelenléti szolgáltatásokat nyújt a szervezetnek. A felhasználók a Lync Online rendszeren keresztül cseveghetnek más felhasználókkal, számítógépek közötti hívásokat kezdeményezhetnek, és tájékozódhatnak, hogy a többiek online vannak-e.
 • Csoportwebhelyek és dokumentumok: A SharePoint Online rendszerrel dokumentummegosztási és együttműködési funkciókkal rendelkező szervezeti csoportwebhelyet alakíthat ki. A szakasz hivatkozásai a leggyakoribb SharePoint Online-tevékenységekhez vezetnek.
 • Webhely: A szervezet nyilvános webhelyét a SharePoint Online szolgáltatáshoz tartozó Microsoft Webhelytervező eszközzel szerkesztheti. A SharePoint Online rendszerben egyszerű mind a webhelyek tartalmának és megjelenésének módosítása, mind a felhasználók hozzáférésének szabályozása a csoportwebhelyekhez.

Vissza a tetejére

Saját tartomány használata az Office 365 rendszerben

Az Office 365 szolgáltatásra való feliratkozáskor létrehozott egy új tartományt a fiókjához (új_tartomány.onmicrosoft.com). Ezt a tartományt a legtöbb Office 365 szolgáltatással használhatja, de ha ehelyett a regisztrált tartománynevével szeretne használni szolgáltatótól igénybe vett levelezési vagy más szolgáltatást (vagyis a saját tartománynevével), adja meg a személyre szabott tartományt az Office 365 rendszerben, majd beállíthatja az Office 365 szolgáltatásait ennek használatára. Miután megadja saját tartományát az Office 365 rendszerben, létrehozhat például olyan Office 365-fiókokat a felhasználóknak, amelyek a jelenlegi e-mail címeiket tartalmazzák (a saját tartománynevével). Ezt – illetve a névkiszolgálók alább ismertetett konfigurálását – követően a felhasználóknak küldött e-mailek az Office 365 rendszerbeli Exchange Online-postaládáikba fognak érkezni.

A saját tartomány Office 365 rendszerbeli megadása és beállítása során a tartományi szolgáltatásokat – például a levelezést – úgy kell módosítani, hogy az Office 365 rendszerbeli saját tartományra mutassanak. Ezt követően az Office 365 rendszerben kezelheti saját tartományát. Az Office 365 automatikusan beállítja a levelezéshez és csevegéshez szükséges DNS-beállításokat. Az Office 365 részét képezi egy nyilvános webhely is. Ha már van működő nyilvános webhelye, megtarthatja jelenlegi szolgáltatójánál, és változatlan formában használhatja a továbbiakban is.

Megjegyzés Jelenlegi webhelyét nem tudja az Office 365 rendszerbe importálni.

Saját tartományát az alábbi lépésekkel állíthatja be az Office 365 rendszerbeli használatra:

 • Fel kell vennie saját tartományát az Office 365 rendszerbe.
 • Létre kell hoznia egy DNS-rekordot tartományregisztrátoránál, ellenőrizendő tulajdonosi jogainak meglétét.
 • Létre kell hoznia a felhasználók új felhasználói fiókjait az Office 365 rendszerben. A SharePoint Online rendszerrel emellett a nyilvános webhelyet is kialakíthatja. Ha az Office 365 által szolgáltatott webhelyet szeretné nyilvános webhelyként üzemeltetni saját tartományában, a szükséges beállításokat az Office 365 rendszerben adhatja meg.
 • Módosítania kell a névkiszolgálói rekordokat, hogy a saját tartományához érkező internetes forgalmat irányítsák át az Office 365 rendszerbeli új címre.

A saját tartomány Office 365 rendszerbeli használatbavételének lépésenkénti útmutatóját megtalálja a Saját tartomány hozzáadása az Office 365 szolgáltatáshozcímű szakaszban.

Új felhasználói fiókok létrehozása

Amikor a Rendszergazdai áttekintés oldalról indulva új felhasználókat regisztrált az Office 365 szolgáltatásban, felhasználóneveket és e-mail címeket hoz létre számukra. A felhasználók regisztrálása és csomaglicenchez rendelése után a felhasználók a következőkkel fognak rendelkezni:

 • Kapnak egy Office 365 rendszerű postaládát, amit az Outlook asztali alkalmazásból és az Outlook Web App webes alkalmazásból is elérhetnek.
 • Hozzáférhetnek a Letöltések oldalhoz, ahonnan különböző asztali alkalmazásokat tölthetnek le, például a Microsoft Office 2010 csomag alkalmazásait és a Lync 2010 csevegőprogramot; továbbá elérik a számítógépek Office 365 használatához szükséges letöltéseit.

Először csak egy felhasználót vegyen fel a szolgáltatásba. Egyszerre több felhasználó felvételéhez lásd: Több felhasználó hozzáadása tömeges importálással.

Új felhasználó létrehozása

 1. Nyissa meg a Rendszergazda lapot (a fejlécben kattintson a Rendszergazda hivatkozásra).

 2. A bal oldali ablaktábla Kezelés területén kattintson a Felhasználók lehetőségre.

 3. Az Új felhasználó varázsló indításához kattintson a Felhasználók lapon az Új, majd a Felhasználó lehetőségre.

 4. Írja be az adatokat a Tulajdonságok lapon.

 5. A Beállítások lap Jogosultság hozzárendelése szakaszában határozza meg, hogy a felhasználónak rendszergazdai engedélyeket szeretne-e adni.

  A rendszergazdák hozzáférnek a Rendszergazdai áttekintés oldalhoz, ahol új felhasználókat regisztrálhatnak, kezelhetik az előfizetéseket, és módosíthatják a szolgáltatásbeállításokat.

  Tipp Érdemes legalább még egy felhasználót felruházni rendszergazdai engedélyekkel, hogy ha elveszítené jelszavát, legyen, aki segítséget tud nyújtani.

 6. Adja meg a felhasználók munkavégzési helyét portálbeli nyelvük és naptárbeállításaik automatikus megadásához.

 7. A Licencek lapon válassza ki a felhasználóhoz hozzárendelni kívánt licenceket.

 8. Az E-mail lapon megadhatja, hogy a felhasználónevet és az ideiglenes jelszót (együttesen: hitelesítő adatok) milyen e-mail címre vagy címekre szeretné küldeni.

  Az információkat a felhasználó e-mail címére és saját e-mail címére is elküldheti. Ha a saját e-mail címére küldi a hitelesítő adatokat, az információkat kiegészítheti az Office 365 eléréséhez szükséges tudnivalókkal, mielőtt továbbítaná az üzenetet a felhasználónak.

  Jelölje be az E-mail küldése jelölőnégyzetet, és írja be azt az e-mail címet, amelyre a hitelesítő adatokat szeretné küldeni. Legfeljebb öt címzettet adhat meg, egymástól pontosvesszővel elválasztva. Kattintson a Létrehozás gombra.

 9. Tekintse át az információkat az Eredmények lapon, majd kattintson a Befejezés gombra.

A felhasználói fiókok létrehozását követően a Felhasználók felkészítése az Office 365 használatára című témakörben tájékozódhat arról, hogyan segíthet a felhasználóknak az Office 365 használatbavételében.

Vissza a tetejére

Az Office 365 szolgáltatásainak konfigurálása

Mielőtt a felhasználók megkezdenék az Office 365 szolgáltatás használatát, célszerű ellenőrizni, hogy nem szükséges-e módosítani a szolgáltatásszintű beállításokat.

A csoportwebhely SharePoint Online-engedélyeinek kezelése

A SharePoint Online engedélyei és felhasználói csoportjai az Office 365 beállításaitól elkülönítve kezelhetők. Az Office 365 első rendszergazdája automatikusan a SharePoint-csoportwebhely rendszergazdájává is válik.

Az Office 365 szolgáltatásban létrehozott új felhasználói fiókok azonban nem jelennek meg automatikusan a csoportwebhely felhasználói listáján. A csoportwebhelyhez kézzel kell hozzáadni a felhasználókat, hogy ellenőrizhesse, a szervezet mely tagjai férhetnek hozzá a csoportwebhelyhez. A csoportwebhelyeken saját, csak a webhelyre vonatkozó felhasználóifiók-engedélyek is beállíthatók.

A felhasználók csoportwebhelyi felvétele előtt ajánlott tanulmányozni az 1. lépés: A webhelyek megtervezése és a felhasználók kezelésecímű szakaszt.

A nyilvános webhely kialakítása és szerkesztése

Az Office 365 szolgáltatásra való regisztráláskor a rendszer létrehoz egy nyilvános webhelyet a fiókjához. A nyilvános webhely megtekintéséhez a Kezdőlap alsó részén elhelyezkedő Megtekintheti nyilvános webhelyét szakaszban kattintson a hivatkozásra.

Rendszergazdaként módosíthatja a webhely megjelenését és tartalmát. A Webhelytervező eszköz indításához kattintson a Rendszergazda oldal Megtervezheti és szerkesztheti nyilvános webhelyét felirata alatt található Webhely szerkesztése hivatkozásra. A nyilvános webhely szerkesztéséről további információt talál az Alapvető tevékenységek a Microsoft Office 365 szakembereknek és kisvállalatoknak szolgáltatás részét képező SharePoint Online alkalmazásban című cikkben, a SharePoint Online súgójában.

Külső partnerek engedélyezése vagy tiltása a Lync alkalmazásban

Alapértelmezés szerint a felhasználók felvehetnek partnereket a külső üzenetküldő szolgáltatásokból, például a Windows Live Messenger szolgáltatásból a Microsoft Lync 2010 rendszerű fiókjaikba. Ha nem szeretné engedélyezni a felhasználók számára a külső partnerek felvételét, hajtsa végre az alábbi műveletet a Lync Online-vezérlőpulton.

 1. A fejlécen kattintson a Rendszergazda lehetőségre.

 2. A Lync területen kattintson az Általános beállítások lehetőségre.

  Megnyílik a Lync Online-vezérlőpult.

 3. Kattintson a Külső kommunikáció beállításai felirat melletti Letiltás gombra.

További információkért lásd: A Microsoft Lync Online szolgáltatás beállítása.

Asztali Office-alkalmazások használata és beállítása

A A Microsoft Office webes alkalmazásai mellett a felhasználók a Microsoft Office jelenleg is használt asztali alkalmazásaival is hozzáférhetnek a szolgáltatásokhoz.

 • Asztali Office-alkalmazások: Az Office 365 kompatibilis a Microsoft Office 2007 és a Microsoft Office 2010 asztali alkalmazásaival. Ha a szervezetben már használják ezen Microsoft Office-verziók valamelyikét, a felhasználók beállíthatják a részüket képező asztali alkalmazásokat az Office 365 rendszerbeli e-mailek és csoportwebhelyek elérésére.
 • Lync 2010: A felhasználók a Kezdőlap oldalon letölthetik a Lync 2010 alkalmazást, amivel elérhetik az Office 365 részét képező csevegési és online konferenciaszolgáltatásokat.

Ha további tudnivalókat szeretne megismerni azokról a Microsoft Office asztali alkalmazásokról, amelyek kompatibilisek az Office 365 szolgáltatással, olvassa el Az Office 365 szoftverkövetelményeicímű szakaszt.

Az asztali Office-alkalmazások telepítése és konfigurálása

Az asztali Office-alkalmazásokat a felhasználóknak frissíteniük kell, illetve be kell állítaniuk az Office 365 szolgáltatással való együttműködéshez. Tájékoztassa a felhasználókat, hogy látogassák meg a Kezdőlap oldalról elérhető Letöltések oldalt. A művelet a Letöltések oldalon vázolt folyamat utolsó lépésének ismertetésénél található Beállítás gombra kattintva indítható.

Képernyőfelvétel az utolsó lépésről a Letöltések lapon

Az Első lépések című útmutató lépésenként végigvezeti az Office asztali alkalmazások beállítási folyamatán. Részletesebb tudnivalókért lásd: Asztali számítógépek kézi frissítése és konfigurálása az Office 365 használatához.

Felhasználók felkészítése az Office 365 használatára

A szervezet felhasználóinak néhány lépést el kell végezniük az Office 365 használatbavételéhez. A tevékenységek megkönnyítése érdekében javasolt üdvözlőüzenetet küldeni nekik a következő információkkal:

 • Az Office 365 ismertetése.
 • Az Első lépésekcímű útmutatóhoz vezető hivatkozás. Az útmutató részletezi az Office 365 szolgáltatás beállításának és használatbavételének lépéseit.
 • Egy hivatkozást, amely az Első lépések című lapra mutat az Office 365 súgójának portálján, ahol a gyakori feladatok elvégzését bemutató, lépésekre bontott útmutatókhoz talál hivatkozásokat.
 • A munkakörnyezetre jellemző további információk, amelyek magukban foglalják a szükséges letöltések (például a Lync 2010) listáját is.

Súgó és támogatás

Az Office 365 szolgáltatással kapcsolatos kérdések esetén az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Keresés a súgóban és a közösségben: A súgó témakörei és a közösségi hozzászólások a leggyakoribb kérdésekkel és tevékenységekkel foglalkoznak. A forrásokban való kereséshez írja be a kérdést vagy a kifejezést a Kezdőlap lap keresőmezőjébe.
 • A közösségi fórum olvasása és hozzászólások írása: A közösség fórumban az Office 365 bármely felhasználója tehet fel kérdéseket, amire a többiek válaszolhatnak. A kérdések feltevése előtt ellenőrizze, hogy nem tette-e már fel valaki ugyanazt a kérdést.
 • Kapcsolatfelvétel a számlázást és az előfizetéseket kezelő támogatási szolgálattal: Jóllehet a Microsoft Office 365 szakembereknek és kisvállalatoknak szolgáltatáshoz műszaki támogatás nem kapcsolódik, azonban számlázási és előfizetésekkel kapcsolatos kérdésekben kérhet segítséget. Lásd: Kapcsolatfelvétel a támogatási szolgálattal számlázási és előfizetési problémák esetén.

Vissza a tetejére

©2011 Microsoft Corporation    Jogi tudnivalók | Adatvédelem
Visszajelzés