Microsoft Office 365 voor ondernemingen bestaat uit een aantal eenvoudig te gebruiken webtoepassingen waarmee u vrijwel overal en vanaf elk apparaat toegang hebt tot uw e-mail, belangrijke documenten, contactpersonen en agenda. Voor een snelle introductie bekijkt u de rondleiding voor gebruikers van Office 365 voor een overzicht van Office 365.

Deze hulpmiddelen zijn onder meer de Microsoft Office Web Apps, webversies van de Microsoft Office-desktoptoepassingen die u al kent, zoals Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Met Office Web Apps kunt u op elke computer documenten maken en bewerken met een webbrowser.

In deze beknopte handleiding worden enkele veelvoorkomende taken besproken, zodat u een beeld krijgt van het werken met Office 365.

Als u een beheerder bent van Office 365, raadpleegt u de Inleiding voor beheerders van Office 365 om meer te weten te komen over de verschillende beheertaken..

Werken met de webtoepassingen

De portal van Office 365 biedt directe toegang tot uw e-mail en de documenten die binnen uw bedrijf zijn gedeeld. Als u toegang hebt tot internet, hebt u ook toegang tot Office 365.

Voordat u begint, moet u uw Microsoft Online Services-id en wachtwoord weten. Als u deze nog niet hebt, kunt u de beheerder in uw bedrijf ernaar vragen.

Meld u aan bij de portal van Office 365

1. Ga naar de Office 365 aanmeldingspagina .

2. Voer uw Microsoft Online Services-id en uw wachtwoord in.

Koptekst van de portal van Office 365

Meld u aan bij de Office 365 Portal en kijk naar de bovenkant van de pagina. De horizontale balk met koppelingen die u daar ziet, wordt de koptekst genoemd. De koptekst staat boven aan de meeste pagina's, zodat u snel toegang hebt tot de verschillende voorzieningen van Office 365. Klik eenvoudig op een van de koppelingen.

Koptekst Office 365

• Startpagina Als u op de koppeling Startpagina klikt, wordt de startpagina weergegeven. Dit is de pagina die u ziet wanneer u zich aanmeldt bij Office 365.
  • Outlook Klik op deze koppeling om uw e-mail te lezen.
  • Team site Klik hierop om documenten te delen.

E-mail

Uw account voor Office 365 omvat ook e-mail. Om uw privacy en veiligheid te garanderen, worden uw e-mailberichten opgeslagen op servers van Microsoft. U kunt uw e-mail lezen in de Outlook-desktoptoepassing, zoals u dat gewend bent, of in Microsoft Outlook Web App.

Een e-mailbericht opstellen in Outlook Web App

1. Klik in de koptekst op Outlook.

U ziet uw Postvak IN. Als u hebt gewerkt met de desktopuitvoering van Outlook, zal deze pagina u erg bekend voorkomen.

2. Klik boven aan het middelste venster op Nieuw om een nieuw bericht op te stellen.

Contactpersonen

U kunt contactpersonen maken om gegevens op te slaan van de mensen waarmee u communiceert. Voorbeelden van deze gegevens zijn het e-mailadres, het straatadres en het telefoonnummer.

Een contactpersoon maken

1. Klik in de linkerbenedenhoek van het venster op Contactpersonen.

Office 365 Outlook contactpersonen

2. Klik boven aan het middelste venster op Nieuw.

Office 365 Nieuw contactpersoon

3. Typ in het venster Nieuwe contactpersoon de gegevens die u wilt opslaan voor de contactpersoon.

Contactpersonen importeren in Outlook Web App

1. Klik boven aan het middelste venster op Importeren.

Office 365 Contactpersonen importeren

2. Volg de stappen in de wizard Contactpersonen importeren.

Als u dubbele contactpersonen hebt, worden deze automatisch herhaald in uw nieuwe lijst met contactpersonen. Als u meer controle wilt hebben over dubbele contactpersonen, kunt u verderop in deze gids Contactpersonen importeren lezen onder 'Werken met de desktoptoepassingen'.

Agenda

Gebruik de agenda voor het vastleggen van afspraken en het organiseren van vergaderingen met collega's. Als u een vergadering plant, kunt u in de agenda zien wanneer uzelf kunt en op welke tijden uw collega's beschikbaar zijn. Vervolgens kunt u een uitnodiging voor de vergadering versturen.

De agenda weergeven

• Klik in de linkerbenedenhoek van het venster op Agenda.

Office 365 Kalender bekijken

Een vergadering organiseren

1. Klik boven aan het middelste venster op Nieuw.

Office 365 Nieuwe vergadering

2. Gebruik de regels Aan en Optioneel om de namen in te voeren van de personen die u wilt uitnodigen voor de vergadering.

3. Typ een onderwerp.

4. Typ een locatie.

5. Selecteer bij Begintijd en Eindtijd de juiste datums en tijden.

6. Typ een omschrijving van de vergadering in de hoofdtekst van het bericht.

7. Klik boven aan het venster op het tabblad Planningsassistent. U kunt nu zien of de deelnemers vrij zijn. Als dat niet het geval is, kiest u een andere tijd.

8. Klik in de linkerbovenhoek van het venster op Verzenden.

Chatberichten

Als u mensen hebt toegevoegd aan uw lijst met contactpersonen, kunt u met deze mensen chatten vanuit uw browser via de Outlook Web App.

Chatten met een contactpersoon

1. Klik in de linkerbenedenhoek van het scherm op Contactpersonen.

Office 365 Outlook contactpersonen

2. Klik met de rechtermuisknop op een naam in de lijst met contactpersonen en klik daarna op Chatten.

3. Begin met typen in het chatvenster.

Venster Chatten Office 365

Documenten en gegevens delen met SharePoint Online

In Office 365 hebt u de beschikking over een team site waarin u kunt samenwerken aan documenten en gegevens kunt delen. De team site wordt onderhouden met Microsoft SharePoint Online. Dit is ook de toepassing waar het team documenten in één locatie opslaat. Het opslaan van documenten in SharePoint Online maakt het mogelijk een goede beveiliging aan te bieden, evenals versiebeheer. Daarnaast kunnen documenten op deze manier worden weergegeven en bewerkt in zowel de Office-desktoptoepassingen als de Office Web Apps. Uiteraard kunt u meer doen dan samenwerken aan documenten. Zo kunt u ook afbeeldingen, lijsten, wiki's, blogs en andere materialen delen. In het volgende artikel kunt u lezen hoe u uw werk vanuit Office 2010 kunt opslaan op uw team site: Een document vanuit Office 2010 opslaan in SharePoint.

De SharePoint-team site weergeven

• Klik in de koptekst op Team site.

Meer informatie over SharePoint 2010

Terug naar boven

Werken met de desktoptoepassingen

U kunt gewoon blijven werken met de Microsoft Office die u al kent en dagelijks gebruikt. Voor de beste ervaring dient u uw pc te configureren zodat deze kan communiceren met Office 365.

Opmerking De informatie in dit gedeelte geldt voor computers met het besturingssysteem Microsoft Windows. Als u een Mac gebruikt, vindt u de informatie in Uw Mac instellen voor Office 365.

Uw Outlook-desktoptoepassing configureren voor Office 365

U kunt uw e-mailaccount van Office 365 rechtstreeks openen vanuit de Outlook-desktoptoepassing. Als u in andere Office-desktoptoepassingen werkt, kunt u bestanden rechtstreeks opslaan in uw SharePoint-team site om deze te delen en samen te werken met uw teamleden.

Als u de Office-instellingen wilt configureren voor deze functies, voert u Bureaubladinstallatie voor Microsoft Office 365 uit.

Uw Office-desktoptoepassingen installeren en configureren

1. Klik in de koptekst op Startpagina.

2. Klik aan de rechterkant van de Startpagina, onder Informatiebronnen, op Download.

3. Installeer vanaf de pagina Download de programma's die u op uw pc wilt hebben.

Als u klaar bent met het installeren van de programma's, gaat u terug naar de pagina Download. Kijk onder de kop Uw Office-desktoptoepassingen installeren en configureren op Instellen.

4. Volg de installatie-instructies.

E-mail lezen in uw Outlook-desktoptoepassing

U kunt e-mail lezen in de Outlook-desktoptoepassing of in Outlook-webtoepassing. U kunt zonder problemen overschakelen tussen de desktopversie en de webversie van de toepassing. Sommige mensen gebruiken de desktoptoepassing bijvoorbeeld op het werk en de webtoepassing als ze thuis of onderweg zijn.

Na het downloaden en installeren van Microsoft Office 2010 start u Microsoft Outlook 2010 om uw e-mailaccount van Office 365 te openen. Via stapsgewijze instructies van Outlook worden dan de benodigde instellingen geconfigureerd.

Als er een eerdere versie van Office Outlook 2007 of Outlook 2010 is geïnstalleerd op uw computer en u toegang wilt tot uw e-mailaccount van Office 365, moet u eerst een nieuw profiel maken voor toegang tot uw e-mailaccount van Office 365. Een profiel bevat accounts, gegevensbestanden en instellingen die aangeven waar uw e-mailberichten worden opgeslagen.

Een profiel maken voor Office 365

1. Als Outlook is gestart, sluit u Outlook af.

2. Klik op het menu Startpagina van Windows en klik vervolgens op Configuratiescherm.

3. Typ in het Zoekvak van het configuratiescherm E-mailadres.

4. Klik in het Configuratiescherm op E-mailadres.

5. Klik in het dialoogvenster E-mailinstellingen op Profielen weergeven.

6. Klik op Toevoegen om een nieuw profiel te maken.

7. Typ een naam voor het profiel en klik op OK.

8. Typ in dialoogvenster Nieuw e-mailaccount toevoegen uw e-mailadres van Office 365.

9. Klik op Volgende en voer de overige stappen in de wizard uit.

10. Als u terugkeert naar het dialoogvenster E-mail, ziet u daar het nieuwe profiel.

11. Selecteer Te openen profiel opgeven en klik op OK.

Als u vervolgens Outlook opent, wordt u steeds gevraagd een profiel te kiezen. U kunt een ander profiel kiezen door Outlook af te sluiten en opnieuw te starten.

Contactpersonen importeren

U kunt contactpersonen uit andere toepassingen importeren in Outlook of uit geëxporteerde Outlook-contactpersonen. In deze instructies wordt ervan uitgegaan dat u al contactpersonen hebt geëxporteerd uit Outlook of een andere toepassing, zoals een webclient, een Excel-spreadsheet of een databasetoepassing.

De instructies voor het importeren van contactpersonen in Office Outlook 2007 verschillen van de instructies voor Outlook 2010. Volg de onderstaande procedure voor de versie die u gebruikt.

Contactpersonen importeren met Outlook 2007

1. Klik in Office Outlook 2007 in het menu Bestand menu op Importeren en exporteren.

2. Selecteer Gegevens uit een ander programma of bestand importeren en klik op Volgende.

3. Selecteer Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (DOS) en klik op Volgende.

4. Klik op Bladeren om het bestand met de contactpersonen te selecteren.

5. Selecteer een van de volgende opties bij Opties:

• Duplicaten vervangen door geïmporteerde items: als een contactpersoon van Outlook al bestaat, wordt deze vervangen door de gegevens die u importeert.
    • Maken van duplicaten toestaan: als een Outlook-contactpersoon al bestaat, wordt de geïmporteerde contactpersoon eveneens toegevoegd.
    • Geen duplicaten importeren: als een Outlook-contactpersoon al bestaat, worden de gegevens voor de dubbele contactpersoon niet geïmporteerd.
  6. Klik op de map met Outlook-contactpersonen waarin u de geïmporteerde contactpersonen wilt opslaan en klik op Volgende.

Veel mensen hebben maar één map met contactpersonen. Als u echter verschillende mappen hebt, moet u de map kiezen waarin u de contactpersonen wilt opslaan.

7. Klik op Voltooien.

Contactpersonen importeren met Outlook 2010

1. Klik in Outlook 2010 op het tabblad Bestand.

2. Klik op Openen.

3. Klik op Importeren.

4. Selecteer Gegevens uit een ander programma of bestand importeren en klik op Volgende.

5. Klik bij Het te importeren bestandstype selecteren op het type bestand dat u wilt importeren en klik op Volgende.

Meestal is dit een bestand van het type Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (Windows), ook wel een CSV-bestand genoemd. Als u contactpersonen importeert die vanuit Outlook zijn geëxporteerd naar een Outlook-gegevensbestand (.pst), klikt u op Outlook-gegevensbestand (.pst).

6. Klik bij Te importeren bestand op Bladeren, selecteer het bestand dat u wilt importeren en klik op OK.

7. Selecteer in het dialoogvenster Bestanden importeren een van de volgende opties bij Opties:

• Duplicaten vervangen door geïmporteerde items: als een contactpersoon van Outlook al bestaat, wordt deze vervangen door de gegevens die u importeert.
    • Maken van duplicaten toestaan: als een Outlook-contactpersoon al bestaat, wordt de geïmporteerde contactpersoon eveneens toegevoegd.
    • Geen duplicaten importeren: als een Outlook-contactpersoon al bestaat, worden de gegevens voor de dubbele contactpersoon niet geïmporteerd.
  8. Klik op Volgende.

9. Klik bij Selecteer de doelmap in het dialoogvenster Bestanden importeren op een map voor de geïmporteerde contactpersonen en klik op Volgende.

Meestal kiest u hier de map Contactpersonen, tenzij u meerdere accounts hebt of meerdere mappen met contactpersonen hebt gemaakt voor uw account.

10. Klik op Voltooien.

Chatten met Lync 2010

Microsoft Lync 2010 is een toepassing die u installeert op uw lokale computer om via chatberichten, audiogesprekken en videogesprekken te communiceren met andere personen.

Lync 2010 downloaden en installeren

1. Klik in de koptekst op Startpagina.

2. Klik op de Startpagina, onder de kop Lync op Lync 2010 installeren.

3. Volg de installatie-instructies.

4. Nadat de installatie is voltooid, kunt u Lync 2010 uitvoeren via het menu Start.

Voor meer informatie over het gebruik van Microsoft Lync Online raadpleegt u de ondersteuningspagina.

Een chatbericht verzenden

1. Lync 2010 starten.

2. Typ in het witte vak boven aan het venster van Lync 2010 de naam van een contactpersoon of het e-mailadres van een collega.

3. De naam of het e-mailadres verschijnt direct onder het witte vak.

Office 365 Lync IM Venster

4. Klik met de rechtermuisknop op de naam of het e-mailadres.

Er verschijnt een snelmenu met alle beschikbare opdrachten.

5. Klik op Chatbericht verzenden.

Terug naar boven

Mobiel werken

U kunt diverse mobiele apparaten koppelen aan Office 365 en het apparaat vervolgens gebruiken om e-mail te verzenden en te ontvangen, en om agendagegevens te raadplegen. Het betreft hier meestal mobiele telefoons die gegevens kunnen synchroniseren met Windows.

Als u informatie wilt over het configureren van uw mobiele Windows-apparaat, Apple iPhone of BlackBerry®, leest u het onderwerp E-mail gebruiken op uw mobiele telefoon in de Help.

Terug naar boven

Help en community

Meer hulp nodig met Office 365? In de Help van Office 365 kunt u heel veel informatie vinden. Kijk eerst in het gedeelte Aan de slag Bovendien zijn we druk bezig met het vormen van een community van gebruikers, zodat mensen elkaar kunnen helpen bij het oplossen van problemen door antwoorden te posten of tips te geven. U kunt tegelijkertijd een antwoord zoeken in alle Help-artikelen en communityberichten.

Een antwoord zoeken in de Help en de community

1. Ga naar de Startpagina.

2. Typ uw vraag in het vak Zoeken aan de rechterkant van de pagina.

Office 365 Zoekvak

3. De zoekresultaten bevatten antwoorden uit zowel de Office 365-community als de Help.

4. Als u geen antwoord vindt op uw vraag, kunt u de vraag posten in de community.

©2011 Microsoft Corporation    Juridisch | Privacy
Feedback