Hidroelectrica

Studiu de caz: Implementare Active Directory

Hidroelectrica, datorită soluției Windows 2003 cu Active Directory, gestionează în condiții de siguranță de 60 de ori mai multe informații decât în urmă cu patru ani


Despre organizație

Înființată în anul 2000, Hidroelectrica a reușit să se impună pe Piața de Energie din România datorită experienței, credibilității și flexibilității sale, fiind în prezent principalul producător și furnizor de energie din România cât și principalul furnizor de servicii de sistem.

Hidroelectrica are în administrare 326 de centrale hidroelectrice și stații de pompare însumând o putere instalată de 6335,32 MW, din care 91,5 MW în stații de pompare energetice și 244,5 MW în centrale cu o putere instalată mai mică de 10 MW.

În anul 2005 a fost obținută o producție anuală record de energie electrică de 20.103 GWh, generată în cele 12 sucursale amplasate strategic pe teritoriul țării.

Hidroelectrica furnizează cca 30% din producția totală a țării, funcție de hidraulicitatea anului, în timp ce volumul serviciilor de sistem este de cca 75-85% din necesarul Sistemului Energetic Național.

Hidroelectrica are o structură piramidală, cu un sediu central în București și 12 sucursale în toată țara. Sucursalele au în administrare mai multe hidrocentrale de diverse puteri, aflate în aceeași arie geografică. De exemplu, Sucursala Hidrocentrale Sebeș cuprinde toate hidrocentralele de pe Valea Sebeșului.

Echipele de IT&C ale companiei sunt răspândite în cele 12 mari sucursale și însumează cca 160 de oameni. În fiecare dintre sucursale, în timp, oamenii care au deservit dotarea informatică și-au pus amprenta proprie pe felul în care s-a dezvoltat partea de IT&C. Din această cauză, sistemele informatice ale sucursalelor și al sediului central din București nu aveau o structură unitară, iar schimbul de informații era extrem de greoi.

După evaluarea soluțiilor alternative, specialiștii IT de la Hidroelectrica au ales soluția Microsoft: Windows 2003 cu Active Directory. Migrarea care a avut loc a fost generală, înlocuindu-se atât versiunile mai vechi de Windows cât și alte soluții, acolo unde acestea își mai făceau simțită prezența.

Situația inițială

Gigantul numit inițial RENEL și apoi CONEL a fost spart, în anul 2000, în mai multe societăți comerciale independente, relațiile dintre acestea devenind exclusiv comerciale, bazate pe contracte. Ca firmă nouă, Hidroelectrica s-a organizat apoape de la zero. Inclusiv ca sistem informatic. Sorin Marinescu, șeful departamentului IT și Comunicații, povestește: S-a pornit, aici, în sediul central, cu 15 PC-uri și un server. Rețea de calculatorare nu era, iar din 12 sucursale, doar 5 erau cât de cât organizate.

Hidroelectrica este furnizor de energie electrică pe piața liberă, dar, în același timp, și furnizor de servicii tehnologice de sistem. Funcționează după regulile de piață, ca orice societate comercială, dar, în același timp, este obligată să respecte anumite reguli necesare pentru a fi menținută stabilitatea sistemului energetic național. Sistemul gestionat de Hidroelectrica deține și un potențial de energie "caldă", care stă în lacurile de acumulare, pentru a acoperi eventualele avarii și goluri din sistemul energetic național.

Ca să fie eficientă în producerea energiei electrice, Hidroelectrica are nevoie de informații sigure și în flux continuu. Sorin Marinescu precizează: Toate deciziile se iau în Hidrolectrica pe baza informațiilor venite din sistemul IT, din sucursale. Managerii își bazează deciziile pe previziuni hidrologice, pe un istoric al mediilor multianuale de debite de ape, pe informațiile privind funcționalitatea grupurilor, câtă energie produc într-un momentul sau altul, debite de apă, rezerve de energie în lacuri, grupuri disponibile. Avem echipamente care ne spun că acum plouă 5 litri pe metru pătrat în nu știu ce loc. La Porțile de Fier, vin informații meteo culese de-a lungul Dunării. Se poate astfel previziona că peste două săptamâni o să avem un anume debit de apă, care, pentru o eficiență maximă, trebuie prelucrată toată, din plin. În funcție de decizii, putem să avem un exercițiu financiar spectaculos sau unul mai slab. Astăzi, dacă nu ai informații online, nu te descurci. Nu poți, de exemplu, să strângi pe telefon date din 250 de hidrocentrale, ca să vezi cum arată structura de producție.

Dezvoltarea sistemelor IT din sucursale a fost, înainte vreme, inegală. Unele, sucursale, aveau mai multe fonduri pentru investiții în IT, altele sufereau la acest capitol. La fel era și cu oamenii, ba chiar și organizarea administrativă a departamentelor informatice era diferită de la o sucursală la alta. În plus, nu existau aplicații unitare, rețelele erau prea puțin dezvoltate și fiecare se baza pe ceea ce găsise, știa sau îi plăcea mai mult.

Acolo, în sucursale, soluțiile IT se dezvoltaseră în funcție de specificul local, ceea ce a lăsat loc și la deviații. Dezvoltarea eterogenă însă, mai ales a softurilor, împiedica circulația rapidă a informației, în regim de siguranță totală. Informațiile circulau foarte greu.

Acum 4 ani, dacă vroiai să trimiți ceva, dădeai print la imprimantă, puneai pe fax și cine primea începea să prelucreze, precizează Sorin Marinescu.

Se impunea o soluție de comunicare cu mult mai modernă, care să aducă și un plus de securitate a informațiilor. Dacă cineva dintr-o sucursală lăsa o poartă deschisă, ne putea afecta pe toți. Oricine poate să facă rău, chiar fără să vrea, dacă lasă să intre un virus, de pildă. Trebuia să facem ceva, să avem siguranță în interiorul rețelei, siguranță în informație și să nu avem informații redundante. Asta nu se putea face decât prin implementarea unui Active Directory foarte puternic.

Soluția

În 2000, la Hidroelectrica s-a făcut o primă achiziție de calculatoare, centralizat. După reorganizarea administrativă și înființarea departamentelor IT&C în sucursale, a fost pornită și implementarea sistemului de comunicații.

Ne bucurăm că a reușit ce am gândit noi atunci și că funcționează deja de 4 ani. La ora actuală ne bazăm pe circa 1500 de PC-uri, dintre care aproximativ 75% sunt din generația Pentium 4. Avem o familie de servere Intel pe sisteme de operare Windows, aproape 70 în toată Hidroelectrica. Și mai avem o structură de servere Sun Enterprise, destinate ERP - Hidroelectrica, precizează Sorin Marinescu.

Când a pornit proiectul de implementare Active Directory și migrarea la Windows 2003, existau în companie mai multe generații de servere, fiecare achiziționat în alt moment. Sorin Marinescu spune: O dată cu migrarea la Windows 2003, am decis să implementăm și o politică de Active Directory. Primii pași au fost făcuți în momentul în care s-a implementat VPN-ul în Hidroelectrica. S-a ales o clasă de adresă unică și s-au dat sucursalelor câteva clase de adrese pe care să și le gestioneze fiecare. Acum, toate serverele noastre se replică singure în acest Active Directory. Deci toate serverele se văd și își pot pune informațiile la dispoziție. A fost esențial cu cine facem toată treaba. De la început, nu am pus la îndoială nici capacitatea Linux-ului, nici a Windows-ului. Dar ne-am bazat pe infrastructura tehnică de care dispuneam, ca și pe factorul uman. Aveam mai mulți specialiști care știau mai bine Windows decât Linux, aveam un program de licențiere, am beneficiat în Hidroelectrica și de training de la Microsoft. Politica noastră a fost să ținem oamenii în firmă și să-i instruim. Decizia a venit pe cale naturală, luată în unanimitate: mergem mai departe cu Microsoft.

Din spusele sale, rezultă că în această decizie a cântărit mult și faptul că soluțiile Microsoft, fiind user-friendly, au creat premisele unei productivități sporite. Nu vedem IT-ul din Hidroelectrica ca pe buricul pământului, ci suntem o activitate-suport. Facem informatică pentru utilizatori și pentru firmă, nu de dragul informaticii, mai spune Sorin Marinescu.

În urma acestor decizii, migrarea la soluțiile Microsoft a avut loc în tot sistemul informatic al companiei, iar implementările s-au făcut concomitent în toate sucursalele. Întreaga acțiune de migrare și alte implementări noi s-au făcut "din mers" și "peste noapte" pentru că activitatea utilizatorilor nu putea să fie întreruptă.

Beneficiile

Implementarea soluției Active Directory s-a realizat într-un moment în care specialiștii IT ai companiei deja ajunseseră la un volum de muncă de trei ori mai mare, ca să strângă și să gestioneze o întreagă "colecție" de date. În urma acestei implementări, timpul dedicat de echipa IT schimburilor de informații s-a redus de trei ori.

În 4 ani, schimbul de informații în Hidroelectrica a crescut exponențial. Traficul de mail s-a mărit de 200 de ori. Scopul final al acestei implementări a fost, în principal, ca structura de IT să poată să gestioneze resursele într-un mod optim, afirmă Sorin Marinescu. Fără sistemul unitar implementat, un asemenea trafic nu ar fi fost nici măcar posibil, darămite sigur!

Astăzi, politica de identificare a utilizatorului pe baza certificatelor digitale, implementată o dată cu Active Directory, aduce un plus de securitate informațiilor. În plus, aceste reguli determină personalul din Hidroelectrica să își gestioneze mai riguros informația. Diversele date se salvează doar pe serverul dedicat și nu pe diferite stații de lucru locale, de unde oricând ar fi existat riscul să fie pierdute. Înainte erau mai multe sisteme care colaborau. Acum există un singur sistem care le integrează pe toate, cu un nivel de securitate maximă, fără informații redundante în sistem, cu reguli clare pentru toți și cu mai puțină alergătură pentru cei care îl deservesc.

În acest sistem unic, toată lumea lucrează la fel. Inginerul de sistem de la Vâlcea - ori de la Buzău sau de la Caransebeș - poate să preia și din funcțiile inginerului de sistem de la Hidroelectrica, din sediul central, lucru care era imposibil înainte. A reloca virtual, să spunem, pe acel inginer de sistem, este ceva ce nu puteam face înainte dar care e deja ceva banal în momentul acesta. Dacă un inginer de sistem are nevoie de un concediu de o lună, el poate fi înlocuit ușor, subliniază șeful IT&C al companiei.

Evoluția sistemului informatic de la Hidroelectrica nu se oprește însă aici. Sorin Marinescu mai spune: În curând, o să avem și o politică unitară privind disaster-recovery.