Liceul "Grigore Moisil", București

Studiu de caz: Implementarea unei soluții Learning Gateway

Un elev care prin metoda clasică ar fi considerat slab prin comparație cu alții sau inactiv, face acum o lucrare de nici nu-ți vine să crezi că este a lui. În mod cert, constatăm o creștere a performanței ca urmare a folosirii portalului Learning Gateway! În plus, elevii învață acum să comunice, să se accepte unul pe altul, să fie toleranți - Mihaela Elena Garabet, Coordonator Tehnic TIC și profesoară de fizică la Liceul "Grigore Moisil".

Despre organizație

În actuala epocă a cunoașterii, în care învățământul trebuie măcar să fie în pas cu vremurile, Liceul "Grigore Moisil", din București, pare a fi cu un pas înainte. Azi, candidează cu succes la ocuparea unui loc de frunte în ierarhia învățământului preuniversitar. La nivelul sectorului 6 al Capitalei este pe primul loc – după statisticile privind mediile de admitere în clasa a 9-a și procentul de promovabilitate la bacalaureat și în învățământul superior. Îndeplinind toate criteriile de eligibilitate pentru a deveni Colegiu Național, liceului "Grigore Moisil" îi "lipsește" doar durata minimă de existență de 75 de ani prevăzută de lege. Înființat în 1965, liceul poartă numele ilustrului matematician, din anul 1990, an în care a și devenit liceu teroretic. Tot atunci au fost înființate primele clase de informatică, pe lângă cele cu profil de matematică-fizică, chimie-biologie și filologie-istorie. Astăzi, evoluția sa permanentă în pas cu vremurile, l-a adus în poziția de a fi primul liceu din București în care sunt folosite sistemele cele mai moderne de învățământ informatizat. După o primă implementare de tip pilot, pentru un număr de patru clase, acum toți cei 770 de elevi ai licelului lucrează în sistemul Learning Gateway, construit pe baza tehnologiei Microsoft.

Situația inițială

De ce și cum a ajuns Learning Gateway la "Moisil"

Cât de puternică, de pregnantă, de iminentă ar fi nevoia de înlocuire a sistemului clasic educațional cu unul nou, în care computerele să joace un rol esențial? Și nu este oare prea mare efortul de a o face, în raport cu beneficiile pe care le-ar putea aduce? La astfel de întrebări are răspunsurile pregătite Radu Jugureanu, el însuși profesor de mulți ani iar astăzi manager al Departamentului AeL Educational Content la Siveco, partenerul Microsoft care a participat la implementarea recentă de la Liceul "Grigore Moisil" din Capitală. Modelul de la "Moisil" este de fapt un exemplu de sistem educațional gata să răspundă întrebării: ce vor face copiii noștri peste 10 ani?, spune Radu Jugureanu și apoi își răspunde: "Vor lucra cu niște tehnologii care nu au fost încă inventate, vor rezolva niște probleme care astăzi încă n-au fost puse, în locuri de muncă care astăzi nici nu există. Și atunci, pentru ce îi pregătim acum? Care sunt mecanismele prin care îi pregătim? Apare ca o necesitate dezvoltarea "gândirii computeriale" sau adaptive. Cât este acum, în învățământul tradițional, participarea activă a elevului în clasă ? Undeva până în 15 %. Dar cu noul sistem de tip eLearning pot fi dezvoltate abilități noi, auto-învățarea ia locul învățării prin memorare, apare participarea conștientă la propriul proces educațional și de învățare... Copilul nu mai aplică mecanic o teoremă, ci se raportează întotdeauna la problemă ca un "gamer": unde am mai întâlnit situații similare, în ce alt joc, la ce nivel din jocul respectiv? Și, cu experiența dobândită, poate să abordeze un nivel nou, la un joc nou.

Dar toate acestea nu dau răspunsul la întrebarea: de ce la "Moisil"? Povestind cum s-a ajuns ca la acest liceu să fie implementată una dintre cele mai moderne forme de gestionare și derulare a procesului educațional, directoarea Ioana Mihaela Neacșu aduce modest, în prim-plan, factorul aleator: A fost un concurs fericit de împrejurări. În primăvara lui 2007, reprezentantul Microsoft România a luat legătura cu inspectorul școlar de specialitate informatică din Ministerul Educației și Cercetării, dorind să piloteze utilizarea acestui portal în sistemul preuniversitar. Apoi, am câștigat un grant din programul pentru dezvoltare școlară de la MEC...

La Liceul "Moisil", un colectiv de profesori entuziaști au înțeles, poate mai devreme decât alții, că acest instrument, calculatorul – pe care elevii îl utilizează frecvent în activitatea lor – poate să fie un instrument util pentru învățare și poate chiar mai mult. "Acasă, copii stau mult la calculator și ar dori să stea și la școală. Evident că se joacă, dar jocul este important în dezvoltarea personalității copilului.. Și dacă elevul face carte ca și cum s-ar juca... cu atât mai bine!, afirmă doamna directoare. Un alt "plus" pe care l-au avut în vedere profesorii de la Liceul "Moisil" la implementarea Portalului a fost și comunicarea cu părinții, facilitată de această soluție. Ioana Mihaela Neacșu mai spune: Suntem extrem de ocupați cu toții iar contactul cu școala se realizează anevoios. Copilul trebuie monitorizat în dezvoltarea sa și este o nevoie reală de contact permanent cu părintele. El face parte activă în actul educațional și, împreună cu profesorul, contribuie la educația copilului".

Iar la temerea că părinții ar putea să fie insuficient de "informatizați" și că ar fi prea devreme pentru un astfel de portal, răspunde, mai întâi, chiar mama unui elev al liceului, doamna Dana Petroșanu: Părinții, în marea lor majoritate, lucrează pe computer în domeniul propriu, la serviciu. Pentru noi aceasta nu este decât o aplicație în plus. Iar acasă, dacă are PC copilul, are și părintele". Ioana Mihaela Neacșu întărește: "Cred că acum, în liceul acesta, nu sunt elevi care să nu aibă computer. Nu știu dacă inaugurarea portalului este prematură, dar învățământul va merge sigur pe sistemul acesta. Pentru că îi este foarte util copilului. Poate că îl indepărtăm de cartea tipărită, dar așa îi putem stimula mai mult dorința de a învăța, chiar și de pe internet.

Soluția

De la chat și calendare comune, la teme predate și primite pe calculator, oriunde și oricând

Proiectul de implementare tehnică a soluției IT a început în primăvara lui 2006 și s-a încheiat la sfârșitul lui aprilie 2007. Soluția oferă un site dedicat, un spațiu virtual pentru fiecare proiect, în cadrul unui portal dezvoltat pe intranetul propriu. În primăvara anului 2008, portalul a început să funcționeze "cu motoarele în plin".

Victor Chiriță, Account Technology Specialist la Microsoft, explică: "Learning Gateway nu este un produs, un pachet de la Microsoft pe care să-l cumperi, ci este un framework, un cadru conceput să ajute procesul de învățământ, integrând instrumente deja cunoscute cu scopul de a conecta persoanele direct implicate cu informațiile și procesele necesare. Conceptual, sunt trei "straturi". Mai întâi, produsele Microsoft ca atare: Windows Server 2003, Exchange Server 2003, SQL Server 2005 și portalul în sine care "stă" pe un Office SharePoint Portal Server 2007 (un sistem care permite crearea unor structuri de tip web în care permite atât postarea pentru informare cât și colaborarea între diferiți utilizatori autorizați)... Iar protecția rețelei față de exterior este asigurată de un ISA Server. Al doilea strat este reprezentat de niște soluții personalizate, specifice mediului educațional, oferite de Microsoft, la care se adaugă sistemul de învățare AEL (Advanced eLearning) de la Siveco. Aceste soluții există toate în Gateway, dar nu toate sunt activate și folosite pentru că s-a lucrat după cerințele specifice ale liceului. Al treilea strat: Microsoft are două proiecte deschise, care se numesc SharePoint Learning Kit (SLK) și Microsoft Learning Gateway (MLG). Sunt deschise pentru ca școlile să le poată customiza după necesități.

Pe pagina principală a portalului apare descrierea liceului, apoi o secțiune de știri (cu diverse evenimente) și diverse sondaje. Toți profesorii și elevii au conturi - accesul la informație este personalizat – și, în funcție de contul pe care îl ai, poți intra pe anumite grupe, clase, niveluri. Pe portal există un forum al elevilor și unul al profesorilor, fără ca profesorii să poată intra pe forumul elevilor sau invers. Accesul se face prin logon unic (din interior sau exterior).

Utilizatorii autorizați pot accesa spațiul virtual de învățare de oriunde și oricând. Elevul primește sau trimite teme către profesori, vede note, primește e-mail, are acces la orar și la calendarul evenimentelor școlii, stă la "chat" cu alți colegi și lucrează în echipă la un proiect comun găzduit pe portal. Profesorul trimite teme și le primește apoi pentru corectare, comunică cu elevii și părinții, pune note, comunică virtual cu colegii din catedră sau cu managerii școlii, are acces la orar și calendar, crează și predă lecții cu ajutorul computerului (prin aplicația AeL și nu numai) etc. Directorul liceului este informat permanent despre situația educațională din școală, despre activitățile elevilor și profesorilor și evenimentele anunțate, comunică direct cu inspectoratul, ministerul, administrația locală. Părinții au acces la notele copilului, la calendarul evenimentelor clasei și ale școlii și comunică eficient cu profesorii și cu managerii liceului. La rândul lor, inspectoratul școlar, MECT sau administrația locală au acces la portal în funcție de cerințele lor specifice. Portalul găzduiește librării de documente și imagini, știri și anunțuri de evenimente, clase și laboratoare virtuale, proiecte, discuții... Ba chiar și un catalog virtual, accesabil printr-un link care deschide aplicația AeL. Mihaela Elena Garabet, Coordonator Tehnic TIC și profesoară de fizică la Liceul "Moisil" precizează: Catalogul virtual a început inițial să fie folosit, ca pilot, doar la o clasă. Acolo se pun absențe și note care pot să fie vizibile doar de către părintele fiecărui elev"..

Pentru aceasta sunt însă necesare anumite drepturi de acces. Părintele poate să vadă poziția copilului său în școală, evoluția lui față de clasă, dar nu poate să afle ce note are alt copil. La fel cum nici profesorii nu pot să intervină în clasele altui diriginte.

Beneficiile

Să ne cunoaștem elevii, profesorii și părinții!

Poate cel mai vizibil avantaj pe care un sistem Learning Gateway îl aduce în liceu este plusul de comunicare. La toate nivelurile. "Acest portal facilitează comunicarea între elevi, profesori, părinți, mediul educațional superior (universități) sau inspectorate școlare și Minister., explică Ioana Mihaela Neacșu, director al liceului. "Iar între noi, profesorii, este un schimb real și permanent de experiență. În momentul în care eu am configurat secțiunea mea de "my site", de exemplu, toți profesorii de biologie din școală pot vedea cum am făcut planificările, ce proiecte de lecții am mai scris, ce teste am administrat sau ce alte documente am pus la dispoziția copiilor. Adresa este publică, iar cu opțiunea de Shared Documents din site-urile tuturor elevilor sau profesorilor se facilitează schimbul de idei și informație.

În plus, acum se poate vorbi despre o mai bună comunicare între școală și părinți, o mai bună cunoaștere a mediului familial, părinții intrând acum în contact cu profesorii mult mai des. Doamna director Neacșu confirmă: "Acest portal este un mediu prin care comunicăm nu doar între noi și cu elevii, ci și cu părinții. Suntem vizibili pentru părinți, pentru ca ei să știe ce se întâmplă în școală. Există o secțiune numită "Evenimente" în care postez ședințele cu părinții, consiliile profesorale și cele de administrație... și alte activități. În portal mai este și o secțiune unde avem documente manageriale – raport de activitate semestrial și anual, planul managerial și planul de dezvoltare instituțională – care sunt publice. Tot aici avem documentele de curriculum, adică toate programele școlare, programele și subiectele de bacalaureat, toate anunțurile Ministerului care sunt de interes general. Orice părinte care dorește să-și înscrie copilul aici știe unde vine, pentru că poate accesa aceste informații și poate vedea dacă dorințele și posibilitățile noastre ca școală se suprapun cu dorințele și aspirațiile copilului.

Pofta de școală vine lucrând. Pe calculator.

Dar, impactul pe care o astfel de comunicare o are asupra performanțelor și dezvoltării elevilor este, cel mai probabil, beneficiul cel mai important pe care îl aduce Learning Gateway. Tot de la directoarea liceului aflăm: "Elevii sunt încântați de acest sistem de lucru, au dezvoltat abilități extraordinare de utilizare a computerului, pun întrebări profesorilor și nu se sfiesc să ceară ajutorul atunci când vor să facă un lucru important. Este o competiție între ei, pentru că aplicațiile pe computer pe care le au ca teme trebuie prezentate în fața colegilor, care vor comenta. Iar când îi implici în discuții pe forum, se apropie mult mai ușor unii de alții, mai ales cei din clasa a noua, care nu se cunosc. Au intrat în această "joacă" care îi atrage.

Iar Dana Petroșanu, mama unui elev din prima clasă-pilot la care a fost introdus acest sistem nou, confirmă și completează: Sistemul acesta îi încurajează să lucreze pe echipe, spre deosebire de metodele clasice de predare și învățare în care se stimula lucrul individual. Lucrând pe echipe, își cunosc mult mai bine colegii, își transmit informații, munca și responsabilitățile se împart. Și asta înseamnă o reală pregătire pentru viitor, pentru că într-o companie mare nu ești de capul tău, ci lucrezi într-o echipă. Mai apare și o competiție între ei, între grupuri, care este benefică pentru că duce la progres. Ei vin cu drag aici, de abia așteaptă să ajungă la școală. Când băiatul a intrat în clasa a noua, nu știam de portal, dar aveam așteptări de la liceu în ce privește utilizarea computerului. Copilul era pasionat – la nivel de jocuri și chat –, dar n-aș putea spune că era un cunoscător. Acum, de multe ori îl găsesc la computer, făcând lucruri ce țin de învățătură.

La rândul său, Mihaela Elena Garabet detaliază : În laborator, noi lucrăm multe proiecte colaborative, în care echipe de 2-3-4 elevi primesc o temă. Lucrările sunt originale, fiecare pune câte ceva și asta îi ridică în ochii lor proprii și în ai noștri. Fac lucrări la care nici nu ne-am fi gândit vreodată; un elev care prin metoda clasică ar fi considerat slab (prin comparație cu alții) sau inactiv, face acum o lucrare de nici nu-ți vine să crezi că este a lui. În mod cert, constatăm o creștere a performanței. În plus, ei învață acum să comunice, să se accepte unul pe altul, să fie toleranți.

Plusul de eficiență al profesorilor

Pe de altă parte, Mihaela Neacșu relevă și impactul noului portal asupra colegilor săi, profesorii: "Avem foarte mulți colegi care utilizează computerul, iar portalul acesta educațional a devenit pentru ei o resursă, o modalitate de stocare a informațiilor pe care ei le dețineau în computerele personale. Acum însă, pot lucra oriunde: acasă, la școală, la bibliotecă, la un internet-cafe. Salvează totul pe portal și utilizează în folosul școlii tot ceea ce produc. Un lucru pe care încercăm să-l punem acum la punct este să stocăm informațiile, produsele rezultate din activitatea copiilor și să le urmărim progresul. Este extraordinar de important, pentru că atunci când vezi o curbă ascendentă, știi că ți-ai făcut datoria ca profesor și, pe lângă mulțumirea ta sufletească, știi că acel copil a căpătat bagajul de cunoaștere necesară pentru învățământul superior. Iar când curba este descendentă, ești avertizat și poți să intervii. Extrem de important pentru noi, profesorii.

Punând cap la cap diferitele avantaje ale portalului Learning Gateway, realizat pe baza tehnologiei Microsoft, Radu Jugureanu încearcă o concluzie: "La "Moisil", învățământul urcă pe o treaptă superioară. Aici, alături de softul educațional pentru învățare cum sunt lecțiile AeL, capătă valoare relaționarea. Este un mediu colaborativ, în care colaborarea are sensul ei, profesorul uită că este magistru și nu mai stă cu spatele la elevi și cu fața la tablă, nu mai este un dirijor ci este un membru al cercului din jurul copilului, cerc din care mai fac parte și părinții și internetul și mailul și televizorul și ziarul și cărți și biblioteci. Profesorul nu mai este cel care știe răspunsul, ci acela care îndrumă pentru a fi găsit răspunsul. Iar partea interesantă este că această tehnologie nici măcar nu este una costisitoare.

Un ultim cuvânt îl are directoarea Mihaela Neacșu: În spatele acestui "joc" stă foarte multă muncă, pentru că deși ei, elevii, percep lucrul pe portal ca pe o joacă și nu obosesc, pentru noi, profesorii, este o muncă enormă.

Schema infrastructurii din Liceul "Moisil" este cea prezentata în figura de mai jos:

Schema infrastructurii

MOISIL-DC1 – Windows Server 2003 R2, Active Directory, DNS - este principalul server. Aici este instalată și aplicația AEL cu rolul de Learning Management System în cadrul soluției.

MOISIL-DC2 – Windows Server 2003 R2, Active Directory, DNS, DHCP. Acest server are serviciile de rețea care vor asigura backup-ul în cazul în care anumite servicii de pe MOISIL-DC1 vor avea probleme. Este configurat și ca Domain Controller pentru a rezolva cererile de autentificare - autorizare. Aici este instalat Exchange 2003, pe el fiind mailbox-urile utilizatorilor.

MOISIL-POR – Windows Server 2003 R2, SQL Server 2005, Office SharePoint 2007. Acest server va avea rolul de a susține bazele de date ale liceului (Portal, AEL) și portalul SharePoint

MOISIL-GW - Windows Server 2003 R2, DNS public, ISA Server 2006 – acest server face legătura între intranet-ul școlii și internet; de asemenea, el va trimite pachetele către serverul de Exchange care va fi folosit pentru Outlook Web Access. Tot aici este publicat portalul liceului și se face redirectarea către site-ul public al liceului: www.moisil.ro.