Turism Felix

Studiu de caz: Implementare Microsoft Forefront

Consider că timpul necesar pentru administrarea soluției de securitate s-a redus cu peste 20% în cazul Forefront, în comparație cu soluția Symantec Enterprise. În plus, costurile totale de licențiere s-au redus cu aproximativ 20% în cazul Forefront în comparație cu soluția similară de la Symantec. Un alt avantaj al soluției de la Microsoft este modalitatea de licențiere OVS, care permite plata eșalonată a licențelor - Paul Platona, Șeful Serviciului IT, Turism Felix SA

Despre organizație

Fiind datată încă din 1221, printr-un document de la Vatican, Băile Felix s-a impus ca una dintre cele mai importante stațiuni balneare. Renumită atât în țară cât și peste hotare, stațiunea Băile Felix este localizată în partea de nord-vest a României, la 9 km de municipiul Oradea și la 20 km de granița cu Ungaria.

Băile Felix are în prezent una dintre cele mai moderne și bine conservate baze hoteliere și de tratament din România. Turism Felix SA administrează cea mai mare parte a bazei de tratament și hoteliere, având în portofoliu nouă hoteluri. Din 2004, SIF Transilvania, principalul acționar al Turism Felix SA, a decis să investească în dezvoltarea unei infrastructuri IT și să conecteze prin fibră optică cele nouă hoteluri și bazele de tratament aflate în portofoliul companiei.

Situația inițială

Din păcate, soluția [anterioară] nu ne-a oferit un suport corespunzător pentru stabilirea unei politici de securitate complete la nivelul companiei
Paul Platona
Șeful Serviciu IT
Turism Felix SA

Compania a decis să creeze o infrastructură bazată exclusiv pe soluții Microsoft. De asemenea, după ce a folosit timp de trei ani o soluție de securitate oferită de Symantec, Felix SA a decis să înlocuiască această soluție cu Microsoft Forefront.

Infrastructura IT Felix SA este foarte diversificată din punct de vedere al echipamentelor și dispersată pe toată suprafața stațiunii. La infrastructură sunt conectate, pe lângă PC-uri obișnuite, dispozitive POS și alte echipamente specifice industriei turismului. În plus, personalul care lucrează cu aceste dispozitive are un nivel de pregătire foarte variat - recepționeri, ospătari etc - lucru care a condus la necesitatea implementării unor politici de securitate extrem de stricte.

Am utilizat Symantec Enterprise timp de trei ani. Din păcate soluția nu ne-a oferit un suport corespunzător pentru stabilirea unei politici de securitate complete la nivelul companiei. Am avut probleme destul de mari cu anumiți viruși și mă limitez aici la un singur exemplu: Conficker. În cazul acestui vierme, nu am reușit eliminarea de pe stații folosind soluția de la Symantec, a declarat Paul Platona, Șeful Serviciului IT, Turism Felix SA.

Symantec Enterprise s-a dovedit destul de greu de administrat, iar procesul de actualizare la nivelul întregii rețele se realiza dificil. Instrumentele de administrare existente în Symantec Enterprise consumau resurse importante din departamentul IT, iar procesul de actualizare pe stații era destul de dificil. În plus, din punct de vedere al costului de licențiere, soluția este destul de costisitoare, a concluzionat Paul Platona.

Soluția

Clip video: Turism Felix SA, Paul Platona, Șef Serviciu IT Microsoft Forefront este o linie completă de produse de securitate line-of-business, care oferă protecție și control sporite prin integrarea cu infrastructura IT existentă și prin implementarea unor instrumente de management și analiză simplificate. Soluția oferă protecție integrată pentru calculatoarele client și serverele din cadrul organizației.

Ca produs în familia Forefront, Microsoft Forefront Client Security oferă un sistem de protecție unificată împotriva virușilor și aplicațiilor spyware, precum și a altor amenințări, la nivelul stațiilor de lucru. Microsoft Forefront include funcțiile de securitate, integrându-se în infrastructura IT existentă, oferind astfel eficiență în controlul, securitatea și monitorizarea rețelei. Forefront Server Security oferă securitate pentru Exchange, SharePoint, Management Console și alte aplicații de tip server.

În urma testelor făcute pe Forefront, ne-am convins de avantajele soluției de securitate propuse de Microsoft. Forefront s-a descurcat foarte bine cu Conficker și cu alți viruși cu care aveam probleme în cazul Symantec Enterprise. În plus, integrarea perfectă cu soluțiile Microsoft a simplificat procesele de administrare, a precizat Paul Platona.

Beneficiile

În cadrul infrastructurii protejate cu Microsoft Forefront, Turism Felix SA utilizează o mașină rulând Windows Server 2003 R2 și Exchange Server 2007. De asemenea, în Active Directory sunt integrate aproximativ 150 de dispozitive - stații de lucru, terminale POS etc - cu diverse versiuni ale sistemelor de operare Windows.

Am utilizat un firewall bazat pe Linux, cu care am avut mai multe incidente destul de grave de securitate. În aceste condiții, am decis să trecem la ISA Server 2006. Cu toate că folosim mai multe conexiuni VPN și infrastructura Turism Felix SA este complexă, ISA Server a răspuns excelent cerințelor noastre, a precizat Paul Platona.

Comparativ cu soluția bazată pe Linux, ISA Server s-a dovedit simplu de instalat și configurat în cadrul infrastructurii IT a Felix SA, oferind totodată un sistem de raportate implicit și detaliat pentru toate incidentele de securitate.

Forefront este mult mai simplu de administrat decât Symantec Enterprise. Instalarea actualizărilor se realizează în mod automat pe stații, nefiind necesară alocarea de resurse IT în cadrul companiei. Windows Server Update Services - sau WSUS - a eliminat practic orice probleme în transmiterea actualizărilor către toate stațiile de lucru din cadrul organizației, a concluzionat Paul Platona.

Microsoft Operations Manager 2005 - sau MOM - a adus avantaje importante în ceea ce privește monitorizarea tuturor stațiilor de lucru, aceste facilități fiind completate de un sistem avansat de raportare și notificare.

Am apreciat foarte mult și facilitățile Forefront for Exchange Server. Cele 8 motoare de scanare independente care pot fi activate prin intermediul soluției oferă un nivel ridicat de protecție pentru una dintre cele mai frecvente căi de răspândire a virușilor. În plus, funcțiile anti-SPAM sunt foarte puternice, asigurând creșterea eficienței în utilizarea soluției de colaborare din cadrul organizației - Paul Platona, Șeful Serviciului IT, Turism Felix SA

Potrivit declarațiilor reprezentanților Turism Felix SA, impactul virușilor de mail s-a redus substanțial în cadrul organizației prin implementarea Microsoft Forefront Security. În plus, sunt disponibile o multitudine de setări care pot fi realizate în interfața de administrare.

Consider că timpul necesar pentru administrarea soluției de securitate s-a redus cu peste 20% în cazul Forefront, în comparație cu soluția Symantec Enterprise. În plus, costurile totale de licențiere s-au redus cu aproximativ 20% în cazul Forefront în comparație cu soluția similară de la Symantec. Un alt avantaj al soluției de la Microsoft este modalitatea de licențiere OVS, care permite plata eșalonată a licențelor, a declarat Paul Platona.

Licențierea Open Value Subscription

Turism Felix SA a folosit modelul de licențiere OVS, model care permite plata licențelor în trei rate egale eșalonate pe trei ani. De asemenea, această modalitate de licențiere a oferit acces la servicii de suport avansate și la versiuni actualizate ale tuturor produselor Microsoft.

Am apreciat foarte mult modelul de licențiere OVS, model care asigură un nivel ridicat de flexibilitate atât în ceea ce privește utilizarea licențelor, cât și în ceea privește eșalonarea plăților. În plus, licențele sunt mai simplu de gestionat în comparație cu situația în care am fi achiziționat licențe separate pe fiecare stație, a concluzionat Paul Platona.