ZAPP

Studiu de caz: Implementare Exchange Server 2003 și ISA Server 2004

Deși aparent înlocuirea unor produse open source cu produse Microsoft ar putea părea o afacere proastă, eu consider că a fost o mutare inteligentă. Pe de o parte, datorită performanțelor și facilităților suplimentare aduse de Exchange Server 2003 și de Internet Security and Acceleration Server 2004, iar pe de altă parte, prin faptul că am putut administra aceeași rețea cu un număr mai mic de oameni, mai bine pregătiți în centrele Microsoft - Iulian Pipoiu, IT Senior Manager, Zapp România

Despre organizație

Zapp este singurul operator de telefonie mobilă din România, care oferă servicii de comunicații complet integrate, dezvoltate pe o rețea de ultimă generație - CDMA2000 în banda de 450 MHz. CDMA este una dintre cele mai avansate tehnologii wireless, dezvoltată și exploatată comercial de către compania americană de telecomunicații Qualcomm. Zapp face parte dintr-un grup deținut de Qualcomm, lider pe piața produselor și serviciilor digitale mobile bazate pe tehnologia CDMA, și Omnia Holdings Ltd, fond de investiții din Orientul Mijlociu.

La sfârșitul anului 2001, în contextul unei dezvoltări tehnologice rapide, managementul și acționarii companiei Zapp au decis să combine experiența lor în domeniul operării rețelelor de comunicații mobile în banda de 450 MHz, cu tehnologia Code Division Multiple Access, lansând astfel prima rețea CDMA 450 din Europa.

Pentru Zapp, viitorul în comunicațiile mobile îl reprezintă serviciile integrate, care, pe lângă soluțiile tradiționale pe care un operator le-ar putea oferi, adaugă valoare pentru clienți prin conexiune la Internet, viteză mare la transmiterea de date, aplicații speciale care raspund unor nevoi specifice de comunicare.

Situația inițială

Zapp folosește tehnologie Microsoft încă de la înființare, din 1992. La acel moment, au fost cumpărate licențe în sistem OEM și OPEN, ceea ce a condus la un model de licențiere foarte heterogen. Rețeaua era greu de administrat, iar problemele de colaborare între utilizatorii diverselor versiuni de aplicații erau la ordinea zilei. Totodată, utilizatorii erau nevoiți să salveze documentele într-un format ce putea fi folosit de utilizatorii unor versiuni mai vechi. De asemenea, se făcea resimțită lipsa unor mecanisme automate de management al update-urilor și a unui sistem de raportare.

Soluția

De-a lungul timpului, s-a încercat de mai multe ori să fie aduse toate licențele la aceeași versiune, prin upgrade-ul versiunilor mai vechi. S-a ajuns la un oarecare nivel de satisfacție în 2001, când s-a trecut de la Windows NT la Windows 2000 și la Office 2000.

Implemetarea Active Directory ne-a ajutat să administrăm rețeaua mai ușor, și o perioadă am fost mulțumiți. Cu timpul însă, au aparut noi versiuni de software, iar licențele de Office cumparate au creat din nou probleme, deoarece existau cel putin 3 versiuni diferite de Office. De asemenea, unele licențe erau cumparate în sistem OEM, fapt care ne obliga să folosim calculatorul respectiv împreună cu licența cu care a fost cumparat. - Iulian Pipoiu, IT Senior Manager, Zapp România.

O mare parte din această situație se datora și creșterii rapide a companiei, numărul de angajați ajungând la peste 600. În aceste condiții, având în vedere recomandarea celor de la Microsoft, s-a semnat un contract de tip Enterprise între Zapp și Microsoft, prin care au fost achiziționate licențe noi pentru toate calculatoarele din companie. Cu acest prilej, s-au achiziționat și produse noi, cum ar fi Exchange Server 2003, Internet Security and Acceleration Server 2004, Systems Management Server și SharePoint Portal Server. Iar ulterior, Windows Rights Management.

Beneficiile

Prin Systems Management Server am putut avea un control mai bun al instalării de produse software, atât produse noi cât și patch-uri și update-uri ale produselor existente. Systems Management Server ne oferă și instrumente foarte bune de raportare și inventariere hardware și software. În momentul de față, implementăm SharePoint Portal Server și Windows Rights Management. Cu primul suntem în faza finală a implementării, iar cu cel de-al doilea în faza inițială. Sunt convins că aceste două produse vor avea un impact major în modul de lucru al angajaților, începând cu acest an. - Iulian Pipoiu, IT Senior Manager, Zapp România.