International Business Transport (IBT)

Studiu de caz: Windows Server Foundation

Gabriel Bosoc

International Business Transport alege o soluție server Microsoft pentru utilarea a două noi puncte de lucru

Am ales soluția Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation deoarece vine cu un hardware brand name, are un raport calitate-preț excelent, iar instalarea și configurarea sunt foarte simple afirmă Gabriel BOSOC, Expeditor Internațional, INTERNATIONAL BUSINESS TRANSPORT

În urma deschiderii a două noi depozite, casa de expediții IBT avea nevoie de două servere pentru a rula aplicațiile proprii de producție și a asigura serviciile de printing necesare. După consultarea companiei SystemPlus, partener Microsoft, IBT a optat pentru soluția Windows Server Foundation pe un echipament HP, soluție livrată în doar 3 zile. Implementată de echipa proprie, soluția Windows Server Foundation oferă independența IT necesară în cele doua puncte de lucru, asigură back-up-ul necesar și susține buna derulare a activității IBT.

Despre organizație

Internațional Business Transport S.A. (IBT) a fost înființată în 1994 și este orientată spre servicii de logistică și distribuție în plan național și internațional, în regim business to bussiness pentru clienți precum: Procter&Gamble, Michelin, Knauf, Lafarge, Bergenbier, InterSnack etc. Compania are 110 angajați distribuiți în puncte de lucru precum: București, Timișoara, Brașov, Oradea, Ploiești, Zalău etc. Compania dispune de spații de depozitare cu o suprafață totală de 21,000 mp, dispuse în București, Timișoara, Oradea. Cifra de afaceri pentru anul 2010 a fost de 9 mil. Euro.

Infrastructura IT a companiei IBT este alcătuită din 4 servere (2 în sediul central și două în alte locații principale) 80 de stații de lucru cu aplicații de business specifice domeniului de activitate:

  • WMS pentru depozitul Knauf,
  • WMS pentru depozitul Intersnack unde este inclusă și aplicația pick-by-voice,
  • TMS pentru sistemul de distribuție Michelin unde este inclus și track & tracing,
  • Un lanț de aplicații IT dezvoltate pe platforma Visual Fox pentru proiectele ce includ POSM (P&G).

Aplicațiile WMS sunt dezvoltate în interiorul companiei fiind foarte ușor de adaptat pentru diverse aplicații, incluzând și aplicații cu citire coduri de bare.

Situația inițială

Windows Server 2008 Foundation este ideal pentru firme mici sau puncte de lucru, deoarece costurile de achiziție și întreținere sunt mici
Gabriel Bosoc
Expeditor International
International Businss Transport

În 2011, în contextul extinderii activității și al deschiderii unor noi puncte de lucru (depozite) a apărut nevoia achiziției a două noi servere care să asigure productivitatea și independența IT în două dintre locațiile respective. Cerințele primare ale procesului de achiziție erau: echipamente entry-level cu un raport preț-calitate cât mai bun și care să ofere opțiuni de upgrade. Motivul principal pentru achiziția soluției server a fost deschiderea unor noi puncte de lucru în București, dorindu-se independență în activitatea IT și respectiv folosirea unor programe dezvoltate de departamentul nostru de IT având bazele de date pe aceste servere, afirmă Gabriel Bosoc, Expeditor Internațional, INTERNATIONAL BUSINESS TRANSPORT

Soluția

Pentru achiziția celor două servere a fost contactată compania SystemPlus (client pentru care IBT presta unele servicii de transport), un cunoscut distribuitor cu valoare adăugată și partener certificat Microsoft. Oferta primită de la SystemPlus a constat în soluția Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation pe un echipament HP ProLiant ML 110G6.

Logo System Plus

Conceput ca un server generalist, Microsoft Windows Server Foundation oferă suport pentru 15 utilizatori, precum și funcționalități ca: Active Directory, file și print server, web server, DNS server etc. „Am ales soluția Microsoft Windows 2008 R2 Server Foundation deoarece vine cu un echipament HP, are un raport calitate-preț excelent, iar instalarea și configurarea sunt foarte simple,” afirmă Gabriel BOSOC , Expeditor International, International Business Transport.

Dincolo de preț și brand-ul echipamentului, soluția Windows Server 2008 R2 Foundation acoperea toate cerințele inițiale ale IBT, iar timpul de livrare a fost de numai 3 zile de la confirmarea comenzii

Deploymentul soluției Windows Server 2008 R2 Foundation a constat în adăugarea serverului la un domeniu existent în cadrul companiei, setarea Active Directory și DNS server. Instalarea și configurarea celor două echipamente s-a făcut rapid și exclusiv de către echipa IT proprie a IBT. „Nu am simțit nevoia de suport extern, întreaga operațiune de instalare fiind foarte simplă, inclusiv configurarea de Active Directory, ceea ce arată ca Windows Server Foundation a fost gândit pentru astfel de situații,” mai afirmă Gabriel Bosoc. În cadrul IBT, cele două servere sunt folosite în mod curent pentru rularea aplicațiilor proprii, Dispecer și Gestiune, menținerea bazelor de date aferente acestora, printare în rețea (sunt conectate cu un multifuncțional) și partajare de fișiere. Funcția DNS Server este foarte importantă pentru programul FOX deoarece prin acesta se face configurarea bazelor de date dezvoltate în FOX. Complementar, cele două servere acoperă și operațiunile de Disaster Recovery prin back-up-ul constant al datelor, în sistem RAID.

Beneficiile

Compania IBT a înregistrat imediat beneficiile soluției Microsoft Windows Foundation, utilizând un server stabil și fiabil la un cost foarte avantajos, fără complicații din punct de vedere al administrării. De asemenea, livrarea rapidă și configurarea facilă au contribuit la o intrare imediată în producție a celor două puncte de lucru/depozite fără a induce pierderi de natură financiară.

Creșterea eficienței și disponibilității.

Apelând la soluția Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation, IBT a achiziționat un server eficient și fiabil care permite rularea în condiții optime a aplicațiilor de business alecompaniei și derularea facilă a operațiunilor de printare. Accesul utilizatorului la resurse este facilitat de existența Active Directory, iar printarea și trimiterea documentelor pe fax este centralizată.

Reducerea costurilor cu IT-ul.

Instalarea și configurarea facilă a Windows Server 2008 R2 Foundation a permis derularea acestor activități doar cu suportul echipei interne. Mai mult, întreținerea acestui server necesită un minim de intervenții ceea ce nu creează o presiune suplimentară pe cei 4 oameni care formează echipa IT.

Am ales soluția Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation deoarece vine cu un hardware brand name, are un raport calitate-preț excelent, iar instalarea și configurarea sunt foarte simple
Gabriel Bosoc
Expeditor International
International Businss Transport

Recuperare rapidă a investiției.

Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation are un cost mic de achiziție și licențiere doar la nivel de server (15 utilizatori) fără a fi necesară achiziția licențelor de acces la server (CAL: Client Acces License). „Consider că investiția în Microsoft Windows Server Foundation se va recupera foarte repede, datorită costurilor inițiale mici și a impactului major în organizație,” afirmă Gabriel Bosoc.

Asigurarea continuității operaționale la nivelul punctelor de lucru.

În punctele de lucru, datele operaționale sunt salvate la nivelul serverului printr-un sistem RAID, o soluție foarte ieftină și eficientă. Se elimină astfel riscul pierderii datelor, iar continuitatea activității este asigurată.

Simplificarea operațiunilor de administrare.

Funcția DNS Server prezentă în Windows Server 2008 R2 Foundation permite configurarea automată a programelor dezvoltate în FOX și utilizate în cadrul IBT. Astfel, echipa IT nu trebuie să se deplaseze în punctele de lucru pentru actualizare și upgrade, economia de timp fiind substanțială.

Windows Server 2008 Foundation este ideal pentru firme mici sau puncte de lucru, deoarece costurile de achiziție și întreținere sunt mici, iar Active Directory și DNS Server reprezintă funcționalități foarte utile. Prin urmare, avem în plan achiziția aceleași soluții pentru următorul depozit pe care IBT îl va deschide, în curând, la Brașov a mai spus Gabriel Bosoc , Expeditor International, International Businss Transport S.A.