Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Studiu de caz: Tur virtual cu Silverlight și Windows Azure

Muzeul Satului se deschide virtual prin Cloud Computing
Colaborarea cu Microsoft România a însemnat pentru noi, de fapt, capătul unui drum pe care l-am încercat și cu alte societăți și cu specialiștii din Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti», dar, din păcate, rezultatele nu au fost în majoritatea cazurilor satisfăcătoare. A fost, dacă vreți, o întâlnire norocoasă între noi, o instituție ca Muzeul Satului, care are mult de oferit și Microsoft, care știe cum să pună aceste lucruri de oferit în pagină. Paula Popoiu, Director general Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Despre organizație

În cele șapte decenii și jumătate de existență, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" a devenit un reper real al vieții culturale românești, fiind una dintre cele mai cunoscute instituții muzeale din România. Înființat în 1936, Muzeul Satului, unul dintre primele muzee în aer liber din România și din lume, se bucură la momentul actual de o notorietate mondială, devenind în ultimii 13 ani o prezență activă în viața știintifică și muzeală internațională și un partener de prestigiu în relația cu diferite instituții cu vocație similară cu a sa, din întreaga lume.

Situația inițială

Beneficiile colaborării cu Microsoft înseamnă, în primul rând, o deschidere mult mai largă, o vizibilitate mult mai bună pentru public.
Paula Popoiu
Director general
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Cu o expoziție permanentă ce cuprinde 121 de complexe distincte, totalizând peste 300 de monumente și un patrimoniu mobil care însumează peste 53.000 de obiecte, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" este o instituție culturală vie, ce evoluează continuu prin campaniile de cercetare și achiziții din ultimii ani, dar și prin programele de pedagogie muzeală și activitățile cu publicul. Pe lângă patrimoniul din expoziția în aer liber și din colecții, muzeul deține și un bogat fond documentar, de o deosebită valoare istorico-etnografică, alcătuit din colecții de manuscrise, studii, schițe, desene, relevee, planșe, clișee pe sticlă, filme, negative alb-negru și color, fotografii, ce provin atât din cercetările pe teren ale echipelor de monografiști care au contribuit la fondarea Muzeului Satului, cât și din investigațiile ulterioare.

Paula Popoiu

Muzeul Satului împlinește anul acesta 75 de ani, ceea ce înseamnă o perioadă de continuitate și durabilitate foarte importantă, pentru că este vorba de un muzeu care prezintă civilizația tradițională, în majoritate rurală, în mijlocul celui mai mare oraș al Romaniei. În mod normal, te gândești că vizitatorii ar putea să fie puțini, pentru că o civilizație urbană este mai puțin interesată, în secolul acesta, de ceea ce se cheamă tradițional. Dar muzeul este primul pe țară ca număr de vizitatori – anul trecut am avut 303.000 de vizitatori, dintre care 180.000 au fost vizitatori străini. (...), explică Paula Popoiu, Director general Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Dacă ne referim la patrimoniul pe care îl deține muzeul, și care este unul foarte important, atunci vorbim de 347 de monumente, care sunt dispuse pe 10 hectare de teren, vorbim de asemenea de colecții de patrimoniu de peste 50.000 de obiecte, vorbim de peste 200.000 de documente. (...) Dacă expoziția în aer liber poate fi oricând vizitată, de către oricine, depozitele de patrimoniu – unde avem peste 50.000 de obiecte, toate unicat – sunt locuri pe care publicul normal, în general, nu le vede; sau vede câteva dintre aceste obiecte în expoziții de scurtă durată, pentru că nici a zecea parte din obiectele pe care le avem nu le putem expune. De aceea, posibilitatea de a putea fi văzute, studiate chiar de către specialiști, prin intermediul computerului, o consider a fi una extrem de binevenită. Astfel, dincolo de ceea ce se poate vedea oricând în muzeu, putem oferi posibilitatea de a fi vizitate depozitele de patrimoniu; și aș preciza aici depozitele de icoane, depozitul de port popular – este unul dintre cele mai mari din țară – și depozitul de ceramică – avem exponate deosebite, pe care, în mod normal, nu le expunem a mai spus Paula Popoiu.

Deținem totodată o foarte mare și foarte bună colecție de documente. Sunt documentele care au rămas din 1936, de la cercetările Școlii sociologice de la București, sunt manuscrisele Gusti, sunt de asemenea clișee pe sticlă, fotografii document de la începutul secolului XX; și mergem cu aceste documente până în zilele noastre, pentru că această colecție de fotografii și de documente s-a îmbogățit tot timpul. Acesta este iarăși un loc despre care publicul poate că nici nu știe că există și nici nu-l poate vizita, explică Paula Popoiu.

Soluția

Accesul limitat la toate aceste resurse valoroase, vizibilitatea redusă a exponatelor și activităților muzeului în mediul online au impus identificarea unor soluții de comunicare adecvate cerințelor erei multimedia, care să mărească gradul de expunere a Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" și notorietatea sa internațională și care să permită o mai bună comunicare cu cercetătorii și specialiștii din întreaga lume.

Deschiderea online a muzeului – dincolo de ceea până acum, mai timid, am publicat și am lăsat să se vadă pe site-ul nostru – cred că este un lucru foarte important. Nu numai pentru cei din București, pentru cei din România, ci pentru Mapamond, pentru că este extrem de important ca această instituție, care este una dintre cele mai importante ale României, să fie cunoscută dincolo de Europa chiar. Ori această posibilitate de a comunica online mi se pare cea mai adecvată. (...) Considerând că nu oricine poate să plece de la capătul lumii și să vină să vadă Muzeul Satului, turul virtual – pe care preconizăm a-l face mai întâi pe trei monumente, dar apoi pentru toată expoziția în aer liber – o să ofere această posibilitate de intra în casele din România, de a vedea ce înseamnă, de fapt, arhitectură tradițională în România. De a vedea ce înseamnă un mod de viață care s-a desfășurat cândva și poate, completând cu imagini de contemporaneitate, de arhitectură, de mod de viață, o să se vadă o evoluție, din secolul al XVIII-lea până în secolul XXI.

Turul virtual înseamnă nu numai o plimbare plăcută, de la distanță, în Muzeul Satului, înseamnă și posibilitatea de a studia detalii. De a vedea măiestria unui pictor anonim, a unui pictor de sat, atunci când vorbim de pictura din biserici, de exemplu. (...) Putem vedea de unde a pornit Brâncuși și care este simbolistica anumitor elemente brâncușiene. Oferim deci prin acest tur virtual și posibilitatea de studiu, pentru că este important ca mulți specialiști, de la care primesc foarte multe scrisori și întrebări, cărora trebuie să le trimit fotografii și cărți, să se poată lămuri, înainte de a vorbi cu specialiștii noștri, despre diverse subiecte, explică Paula Popoiu, Director general Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Startarea proiectului

Proiectul demarat în 2010 de muzeu cu Microsoft România și partenerii săi locali a avut ca scop creșterea vizibilității și notorietății Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" în mediul online (prin crearea unui portal care să permită realizarea unui tur virtual și care să includă și o platformă de comerț online), simultan cu declanșarea unui proiect de rebranding.

Colaborarea cu Microsoft România a însemnat pentru noi, de fapt, capătul unui drum pe care l-am încercat și cu alte societăți și cu specialiștii din Muzeul Satului dar, din păcate, rezultatele nu au fost în majoritatea cazurilor satisfăcătoare. A fost, dacă vreți, o întâlnire norocoasă între noi, o instituție ca Muzeul Satului, care are mult de oferit, și Microsoft, care știe cum să pună aceste lucruri de oferit în pagină. Primele discuții le-am avut cu dl. Mihai Bodea, care ne-a vorbit despre acest proiect și despre proiectele anterioare pe care Microsoft le dusese la bun sfârșit. Am considerat că este tocmai bun momentul să vorbim și de un rebranding al Muzeului Satului, pentru că site-ul nostru a rămas un pic în urmă. (...) În aceste luni, în care specialiștii noștri au discutat cu specialiștii Microsoft, am pus la cale o platformă de comunicare către publicul larg, extrem de importantă, care va însemna o mai bună vizibilitate a muzeului, o ieșire foarte importantă în spațiul virtual. Pentru noi este un foarte bun moment de a pune în practică ideea de aducere în prim-plan a acelor obiecte și documente pe care publicul încă nu le cunoaște, explică Paula Popoiu.

Pentru a putea susține un proiect de asemenea anvergură (volumul de conținut oferit este considerabil) și care evoluează continuu, decizia de găzduire online s-a oprit la Windows Azure, o platformă flexibilă și scalabilă, care permite alocarea dinamică a resurselor în mod automat, funcție de cerințe, reducând considerabil efortul de administrare.

Datorită complexității și dimensiunii pe care o are, proiectul se va desfășura în mai multe etapte, primele faze fiind deja parcurse. Proiectul l-am început practic, prin colaborarea cu Mihai Bodea, pentru a realiza o serie de panorame ale Muzeului Satului, pentru care dorim să avem o vizualizare de calitate.

Prima etapă a proiectului a constat în dezvoltarea, în 2-3 luni, a unui concept de proiect, în care am introdus noile elemente de rebranding pe care le-am propus Muzeului Național al Satului. În această etapă am lucrat alături de Adrian Mironescu și compania Idegrafo, companie ce a contribuit la reîmprospătarea imaginii muzeului.

Odată introduse aceste elemente, am colaborat ulterior cu Cătălin Crivețeanu și cu Victor Paraschiv din partea Equilobe Software, un startup software în parteneriat cu Microsoft prin programul BizSpark, alături de care am stabilit primele obiective ale muzeului pentru tur virtual: trei obiective pentru care am asigurat panorame de înaltă calitate, de 350 mega pixeli.

În această etapă, tehnologia Silverlight pe care am folosit-o a ajutat foarte mult din punctul de vedere al experienței utilizatorilor iar platforma Windows Azure va răspunde cerințelor de scalabilitate, odată cu prezența anticipată pe acest portal și lansarea modului de comerț electronic. Următoarele etape vor asigura prezența muzeului pe terminale smartphone și de tip touchscreen, explică Petru Jucovschi, Developer Evangelist Microsoft România.

Beneficiile

[...]tehnologia Silverlight pe care am folosit-o a ajutat foarte mult din punctul de vedere al experienței utilizatorilor iar platforma Windows Azure va răspunde cerințelor de scalabilitate[...]
Petru Jucovschi
Developer Evangelist
Microsoft România

Prin demararea proiectului într-un parteneriat cu Microsoft România, muzeul a reușit să treacă peste limitările financiare specifice unui proiect de asemenea amploare (Microsoft România a susținut financiar prima faza a proiectului, în scop demonstrativ), cât și cele tehnice, care depășeau resursele și competențele muzeului. Microsoft România a facilitat accesul muzeului la o vastă rețea de parteneri, punând la dispoziția instituției culturale tehnologii și resurse tehnice competitive.

Fiind o instituție publică, adică o instituție care se alimentează de la bugetul de stat, poate că nu am fi putut să susținem din bugetul nostru crearea acestui portal, până la urmă; și nu putem decât să fim extrem de mulțumiți și la rândul nostru, să mulțumim celor care au venit cu această idee, pentru că este greu să susții dintr-un buget de stat asemenea inițiative, explică Paula Popoiu, Director general Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Resursele și tehnologiile Microsoft reprezintă, totodată, o garanție a posibilității susținerii proiectului, dar mai ales a evoluției sale în timp. Pentru că, odată intrat în era multimedia, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" își propune atingerea unor obiective din ce în ce mai ambițioase, cum ar oferirea de fluxuri de imagini în timp real, posibilitatea accesării portalului de pe orice tip de dispozitiv mobil, dezvoltarea de aplicații dedicate etc. Aceste obiective pot fi atinse gradual având în vedere capabilităție oferite de platforma Windows Azure.

Beneficiile colaborării cu Microsoft înseamnă, în primul rând, o deschidere mult mai largă, o vizibilitate mult mai bună pentru public. Nu numai din România, pentru că este ușor să vii din România să vizitezi Muzeul Satului, dar este mai dificil să vii din America ca să vizitezi Muzeul Satului. Ori această colaborare cu Microsoft ne dă posibilitatea de a comunica dincolo de granițele geografice. Și poate că, de ce nu și dincolo de granițele pe care ni le pune și timpul, pentru că mă gândesc că în colaborarea aceasta vom putea, la un moment dat, să oferim imagini în timp real din Muzeul Satului, conchide Paula Popoiu, Director general Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".