Senior Software

Studiu de caz: Migrarea ERP-ului pe Windows Azure

SeniorSoftware muta ERP-ul în cloud și reduce costurile de administare cu 75%
Prin migrarea soluție SeniorERP Online în regim SaaS pe Windows Azure, Senior Software și-a redus costurile de administrare cu 75%, iar resursele folosite înainte în zona de administrare le-am putut realoca spre alte proiecte a declarat Daniel Toma, Director General Senior Software

Despre organizație

Daniel Toma

Înființat în 2003, Senior Software este unul dintre cei mai inovatori jucători pe piața sistemelor software de management al afacerilor. Companie având capital integral românesc, Senior Software dezvoltă și implementează sisteme informatice de ultimă generație, specializate pe verticale de piață. Senior Software transpune inovația tehnologică și know-how-ul echipei în sisteme informatice specializate: SeniorERP, SeniorCRM și SeniorVisualBI.

Senior Software este Microsoft Gold Certified Partner (certificare Microsoft pentru SeniorERP în conformitate cu cerințele Microsoft Windows 2003 Server, XML Web Services și .NET Framework) și certificat conform standardelor ISO 9001:2000 pentru sistemul de management al calității. Suntem early adopters pentru noile tehnologii Microsoft. Avem un parteneriat prin care avem acces la cele mai noi tehnologii, înainte de a fi făcute publice în piață, Senior Software fiind prima companie locală care a startat migrarea sistemului pe Windows 7 și a introdus tehnologii de tip Click Once, Windows Workflow Foundation, Hyper-V și SQL Server 2008 R2, în unele cazuri înainte de lansarea oficială a acestora ne-a precizat Daniel Toma, Director General Senior Software.

Situația inițială

Avantajul pentru clienții noștri a fost unul enorm, pentru că nu mai au costuri inițiale cu partea de licențiere și nici nu mai au costuri cu infrastructura, servere și mentenanța acestora.
Daniel Toma
Director General
Senior Software

În martie 2008, Senior Software și-a mai trecut în portofoliu o premieră pe piața IT locală, fiind printre primele companii care au lansat o soluție ERP în regim Software as a Service. SeniorERP poate fi achiziționat în regim On-Premises, găzduit pe serverele proprii, la un provider specializat, sau în regim SaaS.

Există companii mici și mijlocii care au nevoie să lucreze în sisteme integrate, dar, din păcate, nu-și pot permite astfel de sisteme. Astfel a apărut nevoia de a livra un astfel sistem ca și serviciu, respectiv soluția SeniorERP Online în regim Software as a Service. Avantajul pentru clienții noștri a fost unul enorm, pentru că nu mai au costuri inițiale cu partea de licențiere și nici nu mai au costuri cu infrastructura, servere și mentenanța acestora. Practic, bazele clienților sunt găzduite în Data Center, noi facem o implementare standard, iar clientul lucrează fără a avea acces la niciun fel de infrastructură. Totul este livrat ca serviciu și clienții au acces la un sistem perfect integrat, de ultimă generație. Investiția inițială este zero, există doar costurile de implementare, explică Daniel Toma, Director General Senior Software.

Soluția

Trei ani mai târziu, Senior Software și-a confirmat încă o dată statutul pionier în adoptarea noilor tehnologii IT, migrând soluția SeniorERP Online în regim SaaS pe platforma Windows Azure, platforma de cloud computing Microsoft.

Migrarea SeniorERP pe platforma Windows Azure este un pas natural pentru Senior Software, explică Daniel Toma, motivația internă a migrării pe Windows Azure fiind una foarte simplă: Am transferat o parte din administrarea sistemelor Software as a Service din Data Center-ul nostru către platforma Microsoft, ceea ce a simplificat foarte mult modul de administrare a bazelor de date și a platformelor noastre implementate la clienți.

Cătălin Adler

Windows Azure operează pe infrastructura Microsoft Global Foundation Services. Aceasta este certificată ISO27001, recunoscut la nivel internațional ca principal standard de management al securității datelor. Informația este replicată în cel puțin trei copii în trei locații diferite fizic, fapt care elimină riscul pierderii datelor și asigură o disponibilitate maximă a sistemului și a datelor. Platforma Windows Azure este formată dintr-o suită de servicii care pot fi utilizate împreună sau individual: Windows Azure, care oferă un mediu scalabil cu capabilități de calcul, stocare, găzduire și management de aplicatii; SQL Azure, o bază de date relațională pentru cloud computing care oferă acces la date oriunde și oricând și Windows Azure AppFabric, o magistrală ce simplifică interconectivitatea dintre aplicațiile din centrele de date tradiționale (on-premises) și Cloud.

Procesul de migrare

Pentru noi, migrarea în Windows Azure a fost o experiență plină de provocări și recompense. De la început, nu am privit această acțiune ca pe un experiment din care puteam să ne retragem în orice moment, ci ne-am dorit un produs 100% funcțional, într-o fereastră de timp foarte scurtă, determinată de numărul mare de proiecte deja contractate. Am mobilizat echipe de dezvoltare, analiză, testare și implementare pentru a accelera procesul și a putea avea rezultate verificate în piață. Am executat în paralel activități de cercetare, redesign sistem, coding, livrare și testare în mediu intern, precum și la client, precizează Cătălin Adler, Software Development Manager, Senior Software.

Procesul de a migrare a fost segmentat în câteva etape majore:

  1. Migrarea bazei de date;
  2. Migrarea serverului de aplicație;
  3. Testare și încorporare feedback;
  4. Optimizări generate de arhitectura Windows Azure;
  5. Optimizarea scenariilor de business în concordanța cu noua arhitectură.

Migrarea bazei a durat cel mai puțin, dar a fost activitatea care a consumat resurse la modul intensiv. Aici departamentul de testare ne-a ajutat extrem de mult, nu am fi putut să ne respectăm deadline-ul fără efortul lor susținut. În urma feedback-ului primit, am analizat, corectat, livrat și retestat succesiv. Am avut zile în care au existat chiar și trei astfel de rotații. Migrarea serverului de aplicație a presupus anumite schimbări de structură a kitului de livrare a serviciilor web (pentru a utiliza mai bine platforma Windows Azure), schimbări în sistemul de verificare a licențierii, schimbări în mecanismele de caching etc. După ce am considerat că sistemul a atins un grad ridicat de fiabilitate, am setat mediul de test și am repetat procesele, de data aceasta având și feedback-ul comparativ al clientului și experiența departamentului de implementare, ne-a explicat Cătălin Adler.

Primul client pe Windows Azure

Deși a impus un efort susținut, procesul de migrare a fost realizat foarte rapid, Senior Software beneficiind de suportul Microsoft România. Astfel, la finalul lunii martie 2011 Senior Software avea deja un client 100% funcțional pe noua platformă tehnologică de la Microsoft. Tot acest proces a durat mai puțin de o lună, cu o implicare majoră a echipei noastre de dezvoltare și cu un suport foarte puternic din partea Microsoft. Iar acum avem deja primul client migrat funcțional, declară Daniel Toma, Director General Senior Software.

Am startat un parteneriat cu primul dintre clienții noștri de ERP în regim SaaS, un partener foarte deschis la nou, care ne-a sprijinit activ în activitatea de tranziție. Am setat un mediu de testare, în care, alături de client, am verificat fiecare scenariu de business, atât din punct de vedere funcțional, cât și al performanțelor. Obiectivul a fost ca niciun scenariu să nu fie perceput mai lent în versiunea Windows Azure versus versiunea SaaS deja implementată, în ciuda faptului că serverele Azure alese de noi sunt găzduite în Olanda, spre deosebire de serverele locale utilizate în versiunea clasică. La capătul a 4 săptămâni de efort susținut, clientul a fost foarte satisfăcut de rezultatele obținute în mediul de testare și a migrat complet pe noul sistem, ne-a precizat Cătălin Adler, Software Development Manager, Senior Software.

Beneficiile

Până la migrarea pe platforma Windows Azure, Senior Software utiliza pentru administrarea aplicației SeniorERP în regim SaaS tool-urile standard Microsoft pentru managementul OS, IIS și SQL Server. În acest moment, administrarea SeniorERP în Azure se realizează prin portalul web specializat (windows.azure.com), prin SQL Server Management Studio, print-un soft specializat (Cerebrata) și printr-o aplicație internă dezvoltată în Silverlight 4 (care are rolul de provisioning și monitorizare excepții).

Clientul a fost foarte satisfăcut de rezultatele obținute în mediul de testare și a migrat complet pe noul sistem
Cătălin Adler
Software Development Manager
Senior Software

În sistemul livrat în regim SaaS, echipa Senior Software făcea toată partea de administrare a sistemului. În urma migrării pe noua platformă Windows Azure nu mai facem această parte de administrare atât de activ, platforma având integrate în ea componente prin care își administrează toate informațiile necesare procesării datelor, explică Daniel Toma, Director General Senior Software. Totodată, replicările se fac foarte simplu, Microsoft asigurând 3 replicări în 3 locații diferite fizic, iar update-urile se pot face rapid și facil în platformă.

Prin migrarea pe noua platformă Windows Azure, beneficiile noastre sunt multiple în sensul că acum putem să livrăm mult mai repede serviciile noastre către piață și avem o disponibilitate și o scalabilitate mult mai mare a soluțiilor noastre. De exemplu, dacă mâine vine un client și cere o putere de procesare de 10 ori mai mare, clientul respectiv nu trebuie să-și mai cumpere procesoarele, memorie nouă, hard disk-uri mai rapide și să caute produse compatibile cu vechile versiuni de servere sau pur și simplu să schimbe mașina cu totul. Acum doar notifică furnizorul, iar inginerii noștri configurează în platformă noua putere de procesare, în câteva minute. Setarea unui client nou se realizează în câteva minute, iar efortul nostru de administrare și mentenabilitate a sistemului este nesemnificativ în raport cu infrastructura SaaS găzduită. Înainte pe platforma Software as a Service erau implicate 4 persoane în zona de administrare. În momentul de față este necesară o singură persoană pentru administrarea sistemului, transferând task-urile de administrare de la noi către platforma Windows Azure. Practic, prin migrarea pe Windows Azure, Senior Software și-a redus costurile de administrare cu 75%, iar resursele folosite înainte în zona de administrare le-am putut realoca spre alte proiecte. conchide Daniel Toma, Director General Senior Software.

Din perspectiva clienților, migrarea SeniorERP pe platforma Windows Azure oferă accesul rapid și facil la:

  • versiunea completă a sistemului;
  • actualizări de versiuni;
  • hardware performant;
  • tehnologii superioare de backup și failover;
  • disponibilitate, securitate, siguranță, flexibilitate și scalabilitate garantate prin platforma de cloud computing Microsoft.

Proiectul SeniorERP Online powered by Windows Azure nu se va opri în această fază, fiind deja planificate dezvoltări care vor optimiza și mai mult consumul de resurse, acest lucru urmând a se regăsi în reducerea costului total de operare a sistemului, deci în costuri mai mici pentru clientul final.