Administrare corectă în conformitate cu cadrul legal

SAM vă ajută să beneficiați de o administrare corectă prin alinierea la reglementările legale și politicile în vigoare.

Negocierea problemelor alinierii la reglementările legale

Conformitatea la reglementările legale nu trebuie să fie o sarcină greoaie. În orice caz, este recomandat să verficați metodic conformitatea companiei dvs. la cadrul legal, prin analize și planificări atente. Conformitatea necesită o evaluare internă a costurilor și un control sporit pentru a demonstra eficiența în cazul raportărilor fiscale.

SAM vă poate ajuta să obțineți această conformitate cu legile și reglementările în vigoare, ce prespupun standarde IT stricte. Cu un plan SAM bine conceput și implementat, compania dvs. va beneficia de o evidență actualizată și completă a tuturor resurselor software și a licențelor aferente precum și de procese interne automatizate și atent controlate.

SAM vă poate facilita conformitatea companiei dvs. la cadrul legal și poate asigura alinierea la legi ca:

Declarația Sarbanes-Oxley (Statele Unite)

Acceptată ca lege în Statele Unite în iulie 2002, Declarația Sarbanes-Oxely reprezintă cel mai important demers legal din 1930 încoace, în ceea ce privește administrarea companiilor, divulgarea informațiilor financiare și răspunderea publică a acestora. Declarația a venit ca răspuns la niște scandaluri financiare corporatiste petrecute în anii 90. Scopul declarației a fost acela de a preveni asemenea incidente pe viitor și de reda încrederea investitorilor.

Denumită după cei care au creat-o, Senatorul Paul Sarbanes și Deputatul Michael Oxley, Declarația a introdus reforme drastice pentru auditori, membrii consiliului de conducere și emițătorii de titluri de stat. Declarația este valabilă pentru toate companiile care sunt obligate să înmâneze raporte către U.S. Securities and Exchange Commission și are rolul de a pune în aplicare termene obligatorii pentru conformitate.

Sarbanes-Oxley obligă directorii de companii și auditorii externi să certifice și să semneze controale interne care să asigure o raportare fiscală corectă. Controalele interne sunt definite ca acele procese, implementate de consiliul director al companiei, care ajută la îndeplinirea de obiective specifice. Printre aceste obiective se numără:

 • Operațiuni efective și eficiente
 • Raportare financiară corectă
 • Conformitate cu cadrul legal în vigoare

Legea Serbanes-Oxley obligă Directorii Generali și Directorii Financiari să ofere declarații semnate prin care să certifice acuratețea raportărilor fiscale și extinde răspunderea în fața legii a oricărui director din orice companie care nu a furnizat aceste declarații.

Unii susțin că Sarbanes-Oxley a fost definită având ca scop principal domeniul financiar și deci nu are de-a face cu departamentul IT. Nu este chiar așa. Respectarea normelor impuse de Sarbanes-Oxley presupune acuratețea informațiilor financiare și verificabilitatea acestora. În final, este responsabilitatea departamentului IT să se asigure că oferă suportul necesar pentru generarea și menținerea acestor informații. Mai mult, tot sistemele IT vor asigura validitatea și disponibilitatea acestor date. Aici intervine SAM, care conclucrează cu strategiile existente:

 • Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO): recunoscut ca și cadrul de bază pentru declarația Sarbanes-Oxley, COSO este utilizat în principal în managementul riscurilor; stabilește controale interne care ajută la un proces de raportare financiară corect. Aceste controale sprijină companiile să se conformeze cadrului legal în vigoare, în același timp beneficind de atingerea obiectivelor propuse.
 • Control Objectives for Information and Related Technology (COBIT): COBIT examinează controlul asupra proceselor interne, îl compară cu noile standarde și dezvoltă o strategie pentru implementarea lor. COBIT crează o modalitate inedită de a integra resursele IT cu strategiile companiei și obiectivele acesteia. În final toate acestea conduc la un set de bune practici pentru compania dvs.

Acesta este un exemplu de conformitate legală și de administrare corectă cerut în mod specific în Statele Unite și totodată un exemplu despre cum SAM vă poate sprijini în a deveni conformi cu legile din diferite țări.

Legea 198 (Canada)

Canada a adoptat propria sa soluție pentru a face față cerințelor de administrare și raportare. Legea 198 reprezintă un document legislativ emis de provincia Ontario ce a devenit efectiv din 7 aprilie 2003. Cunoscută și sub numele de Sarbanes și Oxley al Canadei sau C-SOX, legea stipulează reglementările pentru titlurile de securitate emise de provincia Ontario.

Legea 198 afectează multe aspecte ale operațiunile administrative – măsuri pentru divulgarea informațiilor, auto-asigurare și taxe. Astfel, doar o mică parte din Legea 198 a fost relevantă pentru declarația Sarbanes-Oxley. Oricum, legislația este cel mai bine cunoscută pentru clauzele care oferă legislație echivalentă cu Sarbanes-Oxley pentru a proteja investitorii prin îmbunătățirea acurtateții informațiilor divulgate de companii.

Legea instrumentelor financiare și a schimburilor (Japonia)

Legea instrumentelor financiare și a schimburilor este considerată a fi versiunea japoneză a declarației Sarbanes-Oxley și se face referire adesea la cu numele de J-SOX.

Adoptată în Japonia în iunie 2006, ea reprezintă statutul principal ce reglementeză legea titlurilor de securitate a companiilor din Japonia. Legea a introdus reguli stricte pentru controalele interne și raportare financiară pentru a proteja investitorii, impunând acuratețea datelor furnizate de companii.

În plus față de reglementarea controalelor interne în companii publice, legea prevede:

 • Înregistrarea și reglementarea tranzacțiilor brokerilor și a reprezentanților acesotra.
 • Obligațiuni de divulgare a informațiilor aplicabile companiilor publice, trusturile de investiții și a altor entități similare
 • Reguli ce reglementează vânzarea stocurilor de acțiuni.
Știați că?

Cum vă poate ajuta SAM

Folosit împreună cu modelele de guvernare IT, SAM poate asigura conformitatea companiei prin:

 • Automatizarea departamentului de achiziții și IT.
 • Crearea și menținerea unei librării complete și securizate de resurse software și licențe.
 • Furnizarea unui control strict asupra relațiilor contractuale cu vendorii și asupra contractelor de mentenanță

Microsoft SAM - Software Asset Management
România Global | Hartă site
Microsoft Profilul dumneavoastră | Contactați-ne | Sediul filialei | Abonare la buletine

© 2016 Microsoft Corporation. Toate drepturile rezervate.     Condiții de utilizare | Mărci comerciale | Declarație de confidențialitate