Întreținerea programului SAM

Păstrați-vă elanul și explorați beneficiile implementării programului SAM

Prin adoptarea de politici și proceduri stricte în ceea ce privește achiziția, stocarea, inventarierea și utilizarea produselor software sunteți aproape de implementarea unui program SAM perpetuu. Înainte de a continua trebuie să vă asigurați că aveți un plan pentru:

 • Centralizarea achizițiilor software pentru a menține controlul asupra lor și pentru a le păstra organizate.
 • Standardizarea produselor software pentru a vă asigura că toți angajații dvs. utilizează aecleași produse și aceleași versiuni software.
 • Crearea unei baze de date cu inventarul produselor software pentru a le monitoriza și pentru a ține evidența licențelor.
 • Retragerea echipamentelor perimate și a software-ului vechi.

Instruire profesională pas cu pas: Crearea și întreținerea unui plan SAM

Atribuirea licențelor fiecărui produs software în parte

Pasul 4: Descoperiți modalități de a pune în mișcare programul SAM și aflați ce trebuie să faceți în continuare astfel încât să obțineți maximum de benficii în urma eforturilor dvs.

Începeți demonstrația→

Menținerea programului SAM

 • Analiza software-ului. Fiți întotdeauna la curent cu resursele software de care dispuneți pentru a știi cum să beneficiați de potențialul lor și cum să le întrețineți mai eficient. Este recomandat să planificați în avans investițiile software pentru a vă asigura controlul asupra costurilor și totodată un proces decizional temeinic informat ce va ajuta la dezvoltarea companiei.
 • Păstrați-vă software-ul în siguranță și organizat. Bazându-vă pe inventarul deja realizat prin efecturea de inventare regulate pentru a menține datele și informațiile actualizate, asigurându-vă totodată conformitatea cu cerințele specifice de licențiere.
 • Reduceți costurile de suport. Standardizați aplicațiile și sistemele pentru a optimiza resursele și pentru a reduce costurile de suport.
 • Instruire profesională. Aveți grijă ca angajații dvs. să fie în permanență instruiți și astfel să ajute la implementarea și funcționarea programului SAM în organizația dvs..

După ce ați implementat toți acești pași veți avea o mai bună cunoaștere asupra resurselor pe care le dețineți, asupra nevoilor pe care le aveți și veți fii capabil să realizați mai mult cu resursele deja disponibile. Compania dvs. va avea un control sporit asupra instrumentelor și materialelor de care are nevoie pentru a se optimiza și pentru a evolua.

Analiza software-ului

Aflați de ce resurse dispuneți

Încercați să creați o “hartă” a resurselor hardware și software disponibile în organizația dvs. Cunoașterea exactă datelor despre ce software este instalat pe ce computer, din întreaga organizația, poate fii extrem de utilă, mai ales pentru echipa dvs. de suport tehnic. Puteți include această informație și în inventarul făcut la pasul anterior, fie într-o rubrică separată fie sub forma unei diagrame care conține locația fiecărui computer, utilizatorii acelui computer și produsele software instalate.

Aflați de ce resurse aveți nevoie

Este important să aflați de ce produse software are nevoie compania dvs. pentru a funcționa și cum se vor schimba aceste nevoie pe măsura ce afacerea se va dezvolta. Lucrați cu oamenii cheie din fiecare departament pentru a clarifica ce software este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor angajaților dvs. Întrebați personalul de ce produse software au nevoie și ce consideră că nu utilizează din ceea ce au deja. Realizați acest lucru anual, sau bianual sau de câte ori este nevoie; totodată evaluați competențele angajațiilor dvs. pentru a afla dacă acestea reflectă anumite nevoi software.

După ce ați efectuat această analiză puteți retrage toate produsele software care nu sunt folosite în scopul afacerii dvs. și astfel puteți furniza angajaților dvs. aplicațiile de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile

Descărcați chestionarul pentru angajați →

Păstrați datele într-o manieră organizată

Efectuați inventare la un interval de timp regulat

Prin efectuarea inventarelor produselor software și licențelor aferente ați pus bazele programlui SAM. Odată dezvoltată această fundație puteți construi pe ea efectuând inventare la intervale regulate de timp pentru a menține informațiile actualizate. Acest interval de timp va fi mai mult ca sigur determinat de mărimea organizației dvs., de rata de achiziții și de dezvoltarea afacerii.

O modalitate bună de a controla inventarul este introducerea fiecărui produs software în parte la momentul achiziției. Este recomandată standardizarea acestei proceduri ca parte a procesului de achiziție; acest lucru vă va ajuta să mențineți și evidența documentelor ce atestă dreptul de proprietate precum și evidența CD-urilor de instalare.

Pentru a beneficia de asistență în implementarea acestui aspect consultați instrumentele de administrare a resurselor software care vă pot ajuta prin monitorizarea continuă a aplicațiilor instalate pe computere și pot genera rapoarte în timp real.

Verificați acuratețea informațiilor

Chiar dacă utilizați instrumente SAM avansate nu este întotdeauna de ajuns să vă bazați pe datele furnizate de aceste instrumente pentru menține informațiile și inventarul la zi. Este recomandat să efectuați verificări periodice ale acurateții acestor date pentru a menține funcționalitatea programului SAM. Puteți face verificări fie aleatoriu, fie pe anumite computere, fie având în vedere anumite produse software. Comparați rezultatele verificărilor dvs. cu datele furnizate de instrumentele SAM pentru a determina o anumită marjă de eroare. Dacă această marjă de eroare este prea mare, poate ar fi cazul să refaceți un inventar software. Este recomandat să faceți aceste verificări de 4 ori pe an și anual să efectuați un inventar software complet.

Puteți opta de asmenea pentru asistența unei agenții externe care să realizeze un audit periodic și să compare aceste rezultate cu datele dvs. Puteți colabora cu parteneri care și-au demonstrat expertiza prin certificarea competențelor SAM, puteți alege un reseller de produse software sau puteți contacta chiar firmele care au produs respectivele aplicații software.

Obțineți asistență de la parteneri certificați SAM →

Păstrați-vă software-ul în siguranță

Este important să vă asigurați că toată documentația aferentă licențierii și o copie de siguranță a acesteia sunt protejate sub cheie; totodată este recomandat ca un număr minim de angajați să aibă acces la aceste documente pentru a preveni utilizarea lor frauduloasă sau furtul acestora. Aici vor interveni politicile și procedurile dezvoltate anterior, privitoare la stocarea resurselor software și la protecția în cazurile de forță majoră.

Aflați mai mult despre cum vă puteți păstra software-ul și documentația în siguranță →

Reduceți costurile de suport

Standardizați software-ul și procesele pentru a reduce costurile

Prin standardizarea aplicațiilor și sistemelor utilizate în compania dvs. puteți limita numărul de programe și dispozitive pentru care personalul dvs. trebuie să ofere suport tehnic și prin asta puteți reduce costurile de suport.

Evitați pe cât posibil soluțiile software personalizate dezvoltate în regim propriu deoarece, în ceea ce privește suportul pentru aceste soluții, cererea este mult mai mare comparativ cu pachetele software standard. În cazul acestor pachete standard se poate apela la suport chiar la vendorii de la care au fost achiziționate sau chiar la producător, în schimb la soluțiile proprii nu aveți această opțiune.

Încurajați-vă angajații să găsească modalități de automatizare a sarcinilor repetitive. Acest aspect îi va ajuta să perceapă mai bine activitatea pe care o prestează și să economisească timp. Esențial este să creați documentația și o procedură separată pentru fiecare sarcină automatizată pentru o mai bună funcționare.

Aflați mai mult despre cum puteți reduce costurile de suport →

Instruirea angajaților în ceea ce privește SAM

Organizați sesiuni de instruire profesională și implicați-vă personalul într-o manieră activă

La acest moment tot personalul companiei dvs., de la membrii din conducere până la angajați, ar trebui să aibă o cunoaștere generală asupra conceptului de SAM și asupra cerințelor sale implicite. Odată ce ați finalizat implementarea programlui SAM, va trebui să vegheați la respectarea acestuia prin instruirea regulată a angajaților, incluzând politicile și procedurile actualizate. Nu permiteți angajaților dvs. să piardă din vedere acest program și organizați în mod regulat cursuri pe această temă, atât pentru angajații existenți cât și pentru membrii noi ai echipei.

Este important ca să comunicați angajaților dvs. orice modificări ale programlui SAM astfel încât ei să fie la curent cu cele mai noi politici și proceduri. Întregul personal trebuie să conștientizeze aportul SAM la facilitarea activităților lor zilnice. Pentru membrii mai noi ai echipei este extrem de important să fie informați despre programul SAM și despre beneficiile acestuia; puteți chiar să aveți în vedere crearea unui pachet de informații pentru noii recruți, în care să includeți toate aceste informații.

Pentru a facilita comunicarea și conștientizarea în jurul programului SAM trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

 • Creați un rezumat descriptiv al programului precum și al responsabilităților angajaților și înmânați-l tuturor angajaților din organizația dvs.
 • Asigurați-vă că noile politici și proceduri sunt comunicate la timp angajaților.
 • Aminitiți în mod continuu angajaților importanța programului SAM în organizația dvs. și dezvoltați o cultură SAM în companie.
 • Avertizați angajații cu privire la potențialele riscuri asociate utilizării incorecte a procedurilor SAM.
 • Asigurați-vă că toți angajații cunosc și pot utiliza instrumentele SAM și că au fost instruiți corect în acest sens.
 • Creați rapoarte periodice în care să evidențiați progresul programului și discutați-le cu membrii echipei de conducere.
 • În mod regulat revizuiți instrumentele SAM și decideți dacă sunt adecvate scopului și organizației dvs.

Aflați mai mult despre beneficiile programului Software Assurance →

Perpetuarea programlui

Pentru a vă asigura că rezultatele obținute nu sunt ignorate, uitate sau luate de bune de angajați, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

 • Faceți din SAM o parte integrantă a responsabilităților fiecărui angajaț și integrați procesele SAM în rutina zilnică a fiecărui membru al echipei.
 • Asigurați-vă că noii colegi sunt la curent cu existența programlui SAM și totodată că membrii mai vechi respectă politicile și procedurile planului.
 • Asigurați-vă că angajații dvs. cunosc importanța și beneficiile programului SAM și îl utilizează pentru a-și îmbunătății activitatea.
 • Lăsați programul să se dezvolte și completați-l din când în când cu datele care considerați că lipsesc. Implementarea de politici și practici noi va fi necesară pe măsură ce compania evoluează.
 • Luați măsuri pentru a rezolva eventualele probleme înainte ca acestea să apară.
 • Consultați furnizorii dvs. periodic și asigurați-vă că aceștia funcționează în concordanță cu ghidurile de bună practică ale domeniului lor.
 • Obțineți certificări externe și asigurați-vă că funcționați în conformitate cu ghidurile și seturile de bune practici din domeniul dvs.

Acești pași vă vor ajuta să mențineți activ și funcțional programul SAM în organizația dvs., vă vor asigura că veți menține același nivel de profesionalism și în timp, vor spori maturitatea planului SAM crescând astfel indicele ROI.

Aflați mai mult

Modelul de optimizare SAM

Cum vă puteți evalua în mod obiectiv programul SAM? Utilizând modelul de optimizare SAM (SOM), model ce reprezintă un platformă lansată de Microsoft în conformitate cu principiile de optimizare a infrastructurii. Această platformă vă oferă niște criterii clare după care vă puteți evalua obiectiv programul SAM și prin intermediul ei puteți înțelege și îmbunătăți stadiul de administrare a resurselor software. Nivelurile de maturiate SAM (Basic, Standardized, Rational și Dynamics) sunt similare cu cele din platforma de optimizare a infrastructurii (IO). Prin utilizarea acestui model de optimizare, puteți beneficia de asistență din partea partenerilor certificați SAM, care pot crea pentru dvs. o “hartă” a implementării pentru a vizualiza și întețege mai bine beneficiile SAM în fiecare stadiu al său.

Aflați mai mult despre modelul de optimizare SAM→


Microsoft SAM - Software Asset Management
România Global | Hartă site
Microsoft Profilul dumneavoastră | Contactați-ne | Sediul filialei | Abonare la buletine

© 2017 Microsoft Corporation. Toate drepturile rezervate.     Condiții de utilizare | Mărci comerciale | Declarație de confidențialitate