Organizați-vă

Obțineți și mențineți conformitatea la cadrul legal în vigoare prin organizarea licențelor software și a documentației aferente

După ce ați finalizat invetarierea produselor software instalate pe computere, puteți trece la următorul pas și anume, găsirea, înregistrarea și organizarea licențelor precum și a altor documente aferente fiecărui produs și versiuni software. Înainte de a începe trebuie să aveți în vedere care sunt tipurile de documente care atestă dreptul la proprietate în cazul companiei dvs.

Un plan SAM bine definit vă poate ajuta să vă organizați mai bine și să vă administrați corect afacerea, conform reglementărilor în vigoare, reglementări precum cele stipulate de declarația Sarbanex-Oxley.

Aflați cum vă poate ajuta SAM în acest sens →

Instruire profesională pas cu pas: Atribuirea licențelor fiecărui produs software în parte

Atribuirea licențelor fiecărui produs software în parte

Pasul 2: Acum pentru că știți ce produse software sunt instalate pe computerele dvs. ghidați-vă după acest tutorial pentru a afla cea mai bună modalitate de a analiza datele obținute și de a vă organiza.

Începeți demonstrația→

Găsirea documentației de licențiere

Odată ce știți care sunt documentele necesare pentru atestarea proprietății software, va trebuie să le găsiți, fizic, în organizația dvs. Unul din cele mai bune locuri în care puteți să începeți să le căutați este chiar departamentul care este responsabil de achiziții (software) în compania dvs. Dacă aveți un departament de achiziții centralizat, începeți căutările chiar de acolo. Dacă fiecare departament este responsabil pentru achiziționarea de software specific acelui departament, discutați cu administratorii departamentelor. De asemenea este posibil ca departamentul dvs. IT să aibă copii ale acestei documentații sau alte resurse precum manuale de utilizare și CD-uri de instalare.

Dacă utilizați un program de licențiere Microsoft în volum, precum Open License, Select License sau Enterprise Agreement, puteți accesa informații despre licențiere online și le puteți îngloba astfel în documentația dvs.

Pentru a accesa informațiile online despre licențele dvs. mergeți la Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC). De acolo puteți de asemenea descărcara produse software licențiate, chei de licențiere și vă puteți administra contractele de licențiere. Pentru a accesa VLSC aveți nevoie de Windows Live ID, License authorization și License Numbers.

Explorați Microsoft Volume Licensing Service Center →

Dacă experimentați în continuare dificultăți în localizarea informațiilor și documentelor cereți asistență resellerilor de la care ați achiziționat software-ul.

Analizați rezultatele

După ce ați centralizat toată documentația referitoare la licențiere, înregistrați-o într-un raport detaliat. Comparați acest raport cu inventarul produselor software instalate pe care l-ați efectuat la pasul 1. Această simpla comparație va releva zonele în care compania dvs. are prea multe, sau dimpotrivă, prea puține licențe.

Următorul tabel prezintă ambele cazuri, atât prea multe cât și prea puține licențe

Nume produs Versiune Ediți Tip licență Nr. Instalări Cantitate licențiată Raport
Office XP XP FPP 14 12 -2
Office 2007 Professional Plus VL 25 25 0
Windows Vista Enterprise VL 20 25 5
Windows XP Professional OEM 19 19 0
  • FPP = Full packaged product
  • OEM = Original equipment manufacturer
  • VL = Volume Licensing

Drepturile de licențiere variază în funcție de tipul licențierii

*Acest tabel prezintă informațiile de bază de la care majoritatea companiilor pot pleca. Anumite organizații, spre exemplu cele care beneficiază de licențiere ne-perpetuă, vor fi nevoite să adauge rubrici la acest tabel pentru a-l completa.

Prea multe licențe

Dacă în organizația dvs. se regăsesc mai multe licențe decât software, înseamnă fie că ați achiziționat în exces, fie că nu ați implementat toate produsele software pe care le-ați achiziționat; iată deci o oportunitate pentru a crește productivitatea. Partea pozitivă a acestei situații este că vă puteți folosi de licențele în plus pentru a instala aplicații și în alte departamente sau pe mai multe computere. Puteți instala aceste aplicații pe mai multe computere până când numărul de instalări va fi egal cu numărul de licențe*

*Vă rugăm să aveți în vedere că anumite contracte de licențiere pot limita re-instalarea software-ului. Pentru a fii sigur este bine să recitiți contractul de licențiere.

Prea puține licențe

Dacă aveți mai puține licențe decât numărul de aplicații instalate puteți remedia această situație prin achiziționarea de licențe adiționale printr-un distribuitor autorizat Microsoft.

Găsiți un distribuitor autorizat Microsoft →

Descoperiți opțiunile de licențiere

Este recomandat să aveți în vedere toate tipurile de licențiere disponibile pentru organizația dvs. Pentru companii mai mici, programe de licențiere precum Microsoft Open Value sau Microsoft Open Value Subscription sunt cele mai potrivite. Pentru organizații mai mari se recomandă utilizarea Microsoft Select Plus și Microsoft Enterprise Agreement ca și programe de licențiere. Instituțiile academice și non-profit sunt încurajate să beneficieze de programe de licențiere personalizate, disponibile prin intermediul licențierii de volum. Utilizați instrumentul online Microsoft License Advisor pentru a găsi rapid și ușor program de licențiere în volum care se potrivește cel mai bine nevoilor organizației dvs și care vă ajută să vă optimizați infrastructura precum și să obțineți cea mai bună rată de profită de pe urma investiției dvs.

Mergeți la Microsoft License Advisor acum →

Ce urmează

Următorul pas: creați politici și proceduri →

Microsoft SAM - Software Asset Management
România Global | Hartă site
Microsoft Profilul dumneavoastră | Contactați-ne | Sediul filialei | Abonare la buletine

© 2016 Microsoft Corporation. Toate drepturile rezervate.     Condiții de utilizare | Mărci comerciale | Declarație de confidențialitate