Proprietatea intelectuală

SAM vă ajută să vă aliniați la normele și reglementările specifice licențierii prin protejarea proprietății intelectuale și prin garantarea accesului dvs. la beneficiile ei.

De ce contează protejarea proprietății intelectuale

Implementarea corectă a unui plan SAM bine definit asigură existența licențelor software de care dvs. aveți nevoie pentru a avea o afacere eficientă. După cum deja știți, software-ul reprezintă o formă de proprietate intelectuală (PI) iar licențele software sunt la rândul lor o modalitate prin care se stabilește utilizarea și redistribuirea acestei proprietăți. Înțelegerea corectă a principiului de proprietate intelectuală va releva motivele pentru care SAM este atât de important pentru afacerea dvs. Proprietatea intelectuală poate fi definită ca un produs ce are o valoare comercială dar care este, din punct de vedere fizic, intangibil; exemple de proprietate intelectuală sunt cântecele, cărțile, filmele și aplicațiile software.

Proprietatea intelectuală este diferită de proprietatea clasică deoarece reprezintă un produs al minții umane, ce nu poate fi atins, din punct de vedere fizic. Sigur, puteți citi un roman sau puteți asculta o melodie, dar munca din spatele creeării acelui roman sau acelei melodii aparține autorului. Automobilele, computerele și clădirile reprezintă o proprietate tangibilă, spre deosebire de un cântec sau de o aplicație software. Putem scrie cod și putem crea o aplicație pe care să o inscripționăm pe un CD și o putem distribui la milioane de oameni, dar nu CD-ul reprezintă efortul de creație, ci aplicație în sine.

Acestea sunt cele 3 forme de bază de proprietate intelectuală precum și legile aferente care le protejează:

  • Patentele
  • Copyright-urile
  • Mărcile înregistrate

Software-ul și Copyright-ul

Software-ul este protejat de legea copyright-ului. Copyright-ul reprezintă protecția legală pe care guvernul o oferă creatorilor de proprietate intelectuală, protecție ce le conferă acestora anumite drepturi asupra muncii lor. Printre aceste drepturi se numără și:

  • Dreptul de publicare
  • Dreptul de utililzare
  • Dreptul de comercializare
  • Dreptul de distribuire
  • Dreptul de a colecta taxe

Proprietatea intelectuală este mult mai ușor de copiat decât este de creat. Poate dura luni sau chiar ani de zile pentru a scrie un roman, pentru a compune un cântec sau pentru a realiza o aplicație. Cu toate acestea, gradul de evoluție al tehnologiei actuale permite copierea și distribuirea acestor realizări, în toată lumea, în doar câteva momente. Copyright-ul are rolul de a proteja munca autorului și de a preveni copierea sau distribuirea acestei realizări împotriva dorinței autorului.

Copyright-ul încearcă să realizeze un echilibru între două concepte aparent opozante. Pe de-o parte, protejarea muncii intelectuale trebuie să fie eficientă și să încurajeze astfel autorii să creeze și să investească suficient timp și efort pentru acest lucru, pe de altă parte, legea, trebuie să garanteze oamenilor libertatea de a utiliza proprietatea intelectuală a altora.

Datorită acestor provocări, în încercarea de a opri volumul imens de proprietate intelectuală copiată și redistribuită, fără permisiunea autorului, multe țări au adoptat tratatul Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS) în 1994, tratat administrat de World Trade Organization (WTO).

Proprietate intelectuală și SAM

Ca și proprietate intelectuală, software-ul este protejat de legea copyright-ului adoptată de majoritatea țărilor din lume. Așadar producătorii de software au autoritatea necesară, conferită de guvern, pentru a se asigura că sunt răsplătiți corespunzător pentru munca lor.

Companiile producătoare de software oferă suport pentru produsele realizate prin furnizarea de update-uri și alte îmbunătățiri pentru software-ul original, astfel încât acesta să funcționeze la parametrii normali. În cazul în care software-ul nu este original, nu este eligibil pentru a beneficia, din partea producătorului, de suport tehnic, protecție anti-virus, garanție sau orice altă formă de update-uri. Prin deținerea de software licențiat realizați mai mult decât protejarea software-ului și a autorului acestuia, reușind chiar să vă protejați mai bine interesele afacerii. Prin neconformarea cu cerințele specifice licențierii și/sau prin utilizarea de software piratat sunteți vulnerabil în fața malware-ului, virușilor și altor aplicații pe care cel care a piratat software-ul le-a adăugat pentru a-și facilita accesul în rețeaua dvs. Toate aceste lucruri duc la breșe de securitate precum și la downtime după implementarea software-ului piratat.

Aflați mai mult despre software-ul original Microsoft →
Cum puteți afla dacă software-ul dvs. este original →

Odată cu implementarea unui plan SAM bine pus la punct veți cunoaște și înțelege mai bine starea afacerii dvs. și nevoile de licențiere. Puteți economisi bani prin evitarea cumpărării de licențe de care nu aveți nevoie. Veți optimiza resursele existente și veți asigura calitatea afacerii dvs. Protejând munca altora, vă protejați defapt munca dvs.


Microsoft SAM - Software Asset Management
România Global | Hartă site
Microsoft Profilul dumneavoastră | Contactați-ne | Sediul filialei | Abonare la buletine

© 2017 Microsoft Corporation. Toate drepturile rezervate.     Condiții de utilizare | Mărci comerciale | Declarație de confidențialitate