SAM și licențierea

Aflați cum puteți optimiza resursele dvs. software și pregătiți terenul pentru a evoluția companiei dvs. Realizați aceste lucruri într-o manieră rentabilă și eficientă.

Descoperiți opțiunile dvs. de licențiere

Licențele software reprezintă o mare parte din bugetul IT al companiei dvs. Dacă produsele software pe care le utilizați nu sunt licențiate corespunzător sau aveți prea puține licențe puteți fi pus în fața unor probleme de conformitate la cadrul legal în vigoare. Prin definirea și implementarea unui program SAM, puteți spori transparența în organizația dvs. și astfel vă puteți asigura conformitatea atât la cadrul legal prezent cât și la cerințele licențierii.

Inventarul licențelor software din cadrul programului SAM este o parte importantă a acestui program; odată realizat, acest inventar vă relevă exact de ce resurse software dispuneți și unde sunt ele utilizate. Utilizând această informație puteți determina dacă utilizați software-ul în cea mai eficientă manieră din punct de vedere al costurilor.

Aflați mai mult despre cum puteți realiza un inventar al licențelor →

Pentru a optimiza și administra corect resursele software de care dispuneți este important să cunoașteți tipurile de licențiere disponibile pentru organizația dvs. În plus, puteți afla ce documentație trebuie păstrată, cum vă puteți organiza această documentație și cum vă poate sprijini furnizorul dvs. în tot acest proces.

Ce este licențierea?

Dacă computerele din compania dvs. sunt interconectate prin intermediului unei rețele, cel mai probabil utilizați un server de rețea, iar computerele din rețea accesează aplicații din acel server pentru a realiza anumite funcții precum partajarea fișierelor și imprimarea. Pentru a realiza acest lucru legal s-ar putea să aveți nevoie de un Client Access License (CAL). Client Access License nu este un produs software, ci este o licență care conferă utilizatorului dreptul de a accesa anumite servicii de pe un server.

Datorită naturii complexe a produselor server, Client Access License poate fi uneori complicat.

Aflați mai mult despre Client Access Licenses →

O licență pentru un produs software vă garantează dreptul legal de a utiliza sau de a accesa acea aplicație software. Cu alte cuvinte, nu sunteți proprietarul software-ului, ci doar dețineți licența utilizării lui.

Un contract de licențiere, precum Microsoft Software License Terms (cunoscut și sub numele de EULA – End User License Agreement), definește felul în care este utilizat software-ul licențiat. Deobicei aceste contracte de licențiere stipulează utilizarea software-ului pe un număr limitat de computere și permit copierea acestora doar în scopuri de back-up.

Documentația aferentă licențierii

Produsele software sunt achiziționate împreună cu o documentație specifică ce atestă licențierea și cu CD-uri de instalare. Este important să păstrați această documentație pentru produsele software utilizate în organizația dvs. Dacă achiziționați licențe prin Microsoft Store, secțiunea Account, vă permite să vizualizați comenzile efectuate pentru anumite chei de produs pentru software-ul pe care l-ați descărcat. De asemenea, puteți imprima fiecare chitanță în parte pentru a o înregistra și pentru a o păstra alături de restul documentației.

Aflați mai mult despre secțiunea Account din Site-ul Microsoft →

Dacă achiziționați prin Microsoft Volume Licensing, puteți vizualiza un sumar al licențelor care vă arată produsele licențiate precum și alte informații referitoare la contractele de licențiere, ID-uri și comenzi plasate.

Aflați mai mult despre documentația aferentă licențierii →

Dacă achiziționați un produs retail (denumit și Full Packaged Product sau FPP) sau dacă achiziționați un computer nou cu software preinstalat (OEM), este recomandat să păstrați următoarele documente ce atestă dreptul dvs. de proprietate asupra licenței:

  • Termenii de licențiere (sau End User License Agreement - EULA)
  • Certificat de autenticitate (COA)
  • CD-urile de instalare și manualele (dacă există)
  • Factura și chitanță

Notă: Aceste documente trebuiesc păstrate pentru fiecare produs software în parte

Care sunt opțiunile dvs. de licențiere

Microsoft pune la dispoziția dvs. câteva tipuri de programe de licențiere menite să vă susțină afacerea dvs. Pentru organizații mai mici care au nevoie de mai puțin de 5 licențe modalitatea Retail (FPP) este probabil cea mai rapidă și cea mai bună metodă de achiziționare. Dacă doriți să cumpărați computere noi, opțiunea Original Equipment Manufacturer (OEM) vă permite să achiziționați software preinstalat pe acele computere. Pentru companiile mari, care au nevoie de mai mult de 5 licențe, se recomandă utilizarea unui program de licențiere în volum.

Descărcați tabelul complet cu licențele Microsoft→ (PDF file, 462 KB)

Aflați mai mult

Ce este licențierea în volum?

Licențierea de volum facilitează și reduce costurile presupuse de utilizarea de software pe un număr mare computere. Programele de licențiere în volum vă permit să achiziționați doar licența software și astfel nu trebuie să plătiți și alte resurse aferente (manual, cd-uri de instalare, cutia etc.) În plus, achizițiile în volum permit o personalizare a opțiunilor de cumpărare și facilitează administrarea software în compania dvs.

Aflați mai mult despre licențierea de volum→


Microsoft SAM - Software Asset Management
România Global | Hartă site
Microsoft Profilul dumneavoastră | Contactați-ne | Sediul filialei | Abonare la buletine

© 2017 Microsoft Corporation. Toate drepturile rezervate.     Condiții de utilizare | Mărci comerciale | Declarație de confidențialitate