Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Beograd - 25. april 2012.
Održano najveće studentsko takmičenja u tehnologijama – Microsoft Imagine cup

Beograd, 25. april 2012 – U velikoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, danas je održano deseto po redu studentsko takmičenje Imagine Cup, koje organizuje kompanija Microsoft uz podršku Ministarstva omladine i sporta i kompanije Telekom Srbija. Pobednici kategorije "Dizajn softvera" predstavljaće Srbiju na svetskom finalu u julu u Sidneju.

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Microsoft organizuje od 2003. godine i koje okuplja više od milion studenata širom sveta. Odgovarajući na temu takmičenja "Zamisli svet u kojem tehnologija rešava najteže probleme", studenti su nastojali da pomoću tehnologije reše neke od realnih životnih teškoća, kao što su borba protiv opakih bolesti, podizanje kvaliteta obrazovanja, održivost čovekove okoline, smanjenje smrtnosti dece i drugi veliki društveni problemi.

"Veoma je važno ohrabriti mlade ljude da svoja kreativna razmišljanja primenjuju u stvarnom svetu i na taj način doprinesu rešavanju problema od vitalnog značaja za čovečanstvo. Naša misija je da podržimo njihovu kreativnost i pomognemo u stvaranju boljeg sveta i doprineti razvoju društva." - izjavio je Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Micosoft u Srbiji.

Takmičenje je ove godine podržano od strane Ministarstva za omladinu i sport Vlade Republike Srbije, kompanije Telekom Srbija i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

"Ministarstvo omladine i sporta posvećeno je davanju podrške mladim, obrazovanim I ambicioznim ljudima, studentima koji prevazilaze standardne okvire obrazovanja i rade na unapređenju svojih znanja i veština. To je deo sistemske i stalne podrške koje Ministarstvo omladine i sporta pruža mladima u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade, Zakonom o mladima i Strategijom karijernog vođenja i savetovanja" - izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu omladine i sporta, Ivana Kovačević i dodala: "Ponosni smo na činjenicu što naši studenti imaju priliku da učestvuju u najvećem svetskom studentskom takmičenju u tehnologijama, na kojem učestvuje više od million studenata širom sveta. Ovo je idealna šansa da se promovišu i pokažu spremnost da se znanjem uhvate u koštac sa kolegama iz celog sveta."

Na otvaranju finala Imagine Cup takmičenja, Jelena Stojanović, direktorke Funkcije marketinga i prodaje Telekoma Srbija, izjavila je:

"Naša kompanija svakodnevno stremi da uz pomoć najsavremenijih tehnoloških rešenja unapredi i ulepša život svojih korisnika, pri čemu nastojimo da podstičemo različite aktivnosti koje imaju isti cilj. Posebnu pažnju posvećujemo promociji praktične primene znanja iz oblasti informacionih tehnologija kojima mladi raspolažu i upravo zato i podržavamo ovo takmičenje. Imagine Cup podstiče studente da razvijaju rešenja zasnovana na savremenim tehnologijama za neke od najvećih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava. Izuzetna posvećenost i kreativnost učesnika motivišu nas da ovom partnerstvu već četiri godine pridajemo poseban značaj."

Ispred Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Janko Hodolič, na istakao je da naši studenti svojim rezultatima svakodnevno pokazuju da pripadaju svetskom i evropskom vrhu.

"Fakultet tehnickih nauka ima veoma plodnu saradnju sa kompanijom Microsoft koja je bila dalekovida i poklonila veliki broj licenci svojih najsavremenijih softverskih proizvoda, tako da danas, svi studenti i zaposleni imaju licencirane operativne sisteme, a kao i informacioni sistem fakulteta." izjavio je gospodin Hodolić.

Finale najprestižnije kategorije Dizajn softvera održaće se u više od 70 zemalja sveta, da bi se na finalu koje se održava u julu, u Sidneju u Australiji, odabrali svetski prvaci; učesnici svetskog finala za ostale kategorije biće odabrani online.

Naši studenti su u prethodnih 8 godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima. Prošlogodišnji pobednici domaćeg finala, "4K-join" sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, reprezentovali su Srbiju u najboljem svetlu - predstavivši svoj projekat HAUS (Home Automation Utility Service ) koji je na prisutne ostavio zapažen utisak. Najbolji rezultat do sada, ostvaren je 2010 godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina osvajanjem titule vicešampiona sveta u kategoriji "dizajn softvera".


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti