Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Beograd, 28. februar 2012.
KAKO SE BEZBEDNO PONAŠATI NA INTERNETU

Beograd, 28. februar 2012. godine – Povodom Dana bezbednosti dece na internetu, predstavnici kompanije Microsoft, u saradnji sa Treehouse Storytelling Centrom, izveli su edukativnu predstavu na temu “Kako se bezbedno ponašati na internetu”. Pred više od 500 učenika beogradskih osnovnih škola koji su prisustvovali događaju u dvorani Dečjeg kulturnog centra, najmlađim korisnicima interneta predstavljeni su svi rizici i opasnosti koje vrebaju dok su “na netu”.

“Svrha ove edukativne predstave jeste da ukaže učenicima na pogrešno korišćenje interneta, kao i opasnosti od zloupotrebe i kriminala na internetu”, izjavila je danas Jelena Gašić, direktorka Treehouse Storytelling Centra.

Cilj ovog Microsoftovog projekta je da podigne svest dece o opasnostima koje vrebaju na Internetu, preduslovima bezbednog ponašanja i načinima zaštite, sa posebnim osvrtom na zaštitu korisnika internet socijalnih mreža, kao što su Fejsbuk, Jutjub i u poslednje vreme sve popularniji Tviter.

Prema podacima poslednjeg Microsoftovog istraživanja u kojem je učešće uzelo više od 11.000 ispitanika iz 27 zemalja, korisnici interneta širom sveta pokazuju želju da se zaštite od neželjenih sadržaja I pokazuju osnovno razumevanje važnosti bezbednog korišćenja interneta. U sklopu kampanje za povećanje zaštite korisnika, Microsoft je na svom sajtu postavio link koji sadrži korisne savete za bezbednije korišćenje interneta. www.microsoft.com/security/default.aspx

“Ključan faktor za bezbednost dece na internetu jeste puno uključivanje roditelja i nastavnika u ovaj proces, što je naročito važno u eri digitalizacije koja sa sobom nosi i nove izazove vaspitanja dece. Zato je istovremena edukacija dece, roditelja i nastavnika najvažnija da bi se obezbedilo pravilno i bezbedno korišćenje interneta i rizici sveli na minimum“, izjavila je Marija Vujanić, menadžer za odnose sa javnošću kompanije Microsoft.

Rezultati poslednjeg istraživanja su pokazali da 56% anketiranih korisnika interneta ne zna na koji način da prepozna potencijalne online prevare, a čak 73% ispitanika nije upoznato sa novim načinima zaštite privatnosti na internetu. Veoma dobar rezultat predstavlja podatak da 78% anketiranih vlada osnovnim veštinama zaštite tokom boravka na internetu. Ipak, taj se broj drastično smanjuje kada su u pitanju veštine za prevenciju cyber kriminala i identifikaciju potencijalnih lopova. Takođe, sposobnost prepoznavanja opasnih linkova koji mogu dovesti do velikih internet prevara je kod većine i dalje na prilično niskom nivou i zahteva dalju edukaciju.

Bezbednost na internetu 1Bezbednost na internetu 2

Kompletni rezultati ovog istraživanja su dostupni na linku www.microsoft.com/security/resources/mcsi.aspx

Zanimljivosti:

U Office 365, Microsoft je uneo više od 30 poboljšanja koja se odnose na komunikaciju i saradnju, kao što su:

Microsoft indeksni skor (maksimum je 100 poena)

Microsoft indeksni skor, starosna struktura
14-2425-2930-4445-5960+
47.0847.2745.0440.9739.70

Zanimljiv je I podatak da su ispitanici koji nemaju decu zabeležili nešto bolji rezultat od roditelja.

Microsoft indeksni skor, porodični status
RoditeljiIspitanici koji nemaju decu
41.6546.17

Microsoft indeksni skor – legenda :

0-19 Početnici : Ovaj rezultat pokazuje da korisnici ne barataju ni osnovnim, besplatnim sistemima zaštite

20-79 Ima mesta za napredak: Ovaj rezultat pokazuje da ispitanici koriste osnovne sisteme zaštite ali da je za potpunu bezbednost potrebno da unaprede svoja znanja I veštine

80-100 Potpuno bezbedni: Ovaj rezultat pokazuje da su ispitanici svesni svih opasnosti koje vrebaju na internet kao I načina na koje mogu da se od njih zaštite. – Odlično!


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti