Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Beograd, 06. jul 2012.
Subotičani na finalnoj smotri najvećeg svetskog studentskog takmičenja u tehnologijama

Svetsko finale takmičenja Microsoft Imagine Cup 2012 počinje 6. jula u Sidneju. Pobednici ovog takmičenja biće proglašeni u utorak, 10 jula.

Beograd, 06. jul – Više od 350 studenata iz preko 70 zemalja, odmeriće snage na desetom, jubilarnom finalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u tehnologijama, Microsoft Imagine Cup. Finale Imagine Cup takmičenja održaće se od 6. do 10 jula u Sidneju u Australiji. Studenti će tokom ove petodnevne manifestacije prisustvovati i brojnim prezentacijama novih tehnologija koje je razvila kompanija Microsoft.

Članovi ekipe CatchCake iz Subotice, predstavljaće našu zemlju u Sidneju sa projektom “DRAC” koji za cilj ima poboljšanje položaja slepih i slabovidih osoba. Henrik Labadi, Ištvan Balog, Ernestina Zuban i Kornel Kovač će zajedno sa svojim mentorom mr. Zlatkom Čovićem trijumfovali su sa ovim projektom u finalu državnog takmičenja koje je održano krajem aprila u Novom Sadu.

Projekat studenata Visoke škole strukovnih studije iz Subotice omogućuje osobama sa invaliditetom da se uz pomoć senzora razvijenim na Windows phone daleko bolje kreću u prostoru nego pomoću klasičnog štapa, oslanjajući se na zvuke različite frekvencije koje ovaj uređaj emituje. Uređaj koji liči na baterijsku lampu u sebi sadrži osetljiv sensor i kablom je povezan sa telefonom. Ovaj projekat ne zahteva nikakvu doradu i može se odmah primeniti u praksi.

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Microsoft organizuje od 2003. godine i koje u početnoj fazi okuplja više od milion studenata širom sveta. Odgovarajući na temu takmičenja „Zamisli svet u kojem tehnologija rešava najteže probleme“, studenti su ove godine nastojali da pomoću tehnologije reše neke od realnih životnih teškoća, kao što su borba protiv opakih bolesti, podizanje kvaliteta obrazovanja, održivost čovekove okoline, smanjenje smrtnosti dece i drugi veliki društveni problemi.

Naši studenti su u prethodnih devet godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima a najbolji rezultat do sada ostvaren je 2010. godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina osvojila titulu vicešampiona sveta u kategoriji “dizajn softvera”.

Sve informacije o toku takmičenja biće dostupne na Imagine Cup Virtual Press Kit odnosno blogu takmičenja Imagine Cup Blog. Fotografije sa svih pet dana takmičenja će biti postavljene na Flickr page

Informacije o dešavanjima tokom finalnih borbi studenata na desetom Microsoft Imagune Cup-u biće dostupne i na Imagine Cup YouTube Channel , odnosno Imagine Cup Virtual Pressroom i Imagine Cup Flickr page. Takođe, izveštaji sa ovog takmičenja će biti dostupni na Imagine Cup Website, Imagine Cup Blog i društvenim mrežama Imagine Cup Twitter i Imagine Cup Facebook .


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti