Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Redmond/Beograd 5. decembar 2013.
Zaštita podataka klijenta od „njuškanja“ vlade

Originalni post na engleskom jeziku, koji je napisao Brad Smith, generalni savetnik i Izvršni potpredsednik, Odeljenje pravnih i korporativnih poslova u Microsoftu, možete videti na:
blogs.technet.com/b/microsoft_blog/archive/2013/12/04/protecting-customer-data-from-government-snooping.aspx

Mnogi od naših klijenata su ozbiljno zabrinuti zbog nadzora vlade nad Internetom.

Mi delimo njihovu zabrinutost. Zato mi preduzimamo korake da bismo obezbedili da vlade koriste zakonske postupke a ne tehnološki brutalnu silu da bi pristupile podacima klijenta.

Kao i mnogi drugi, mi smo posebno uznemireni nedavnim tvrdnjama u štampi o širim i orkestriranim naporima nekih vlada da zaobiđu online mere bezbednosti – i one sa naše tačke gledišta, zakonske postupke i zaštite – da bi tajno prikupili privatne podatke klijenata. Naročito, nedavne priče iz štampe iznosile su tvrdnje o navodnom vladinom presretanju i prikupljanju – bez dozvole za pretres ili sudskog poziva – podataka klijenata, dok isti putuju između klijenata i servera ili između centara podataka društva u našoj branši.

Ako je to istina, ovi napori prete da ozbiljno podriju poverenje u bezbednost i privatnost online komunikacija. Zaista, „njuškanje“ od strane vlade sada potencijalno predstavlja jednu „naprednu stalnu pretnju“, zajedno sa sofisticiranim malicioznim softverom i sajber napadima.

U svetlosti ovih tvrdnji, mi smo odlučili da preduzmemo momentalne i koordinirane aktivnosti u tri oblasti:

Evo bližeg uvida u ono što mi radimo:

PROŠIRIVANJE ŠIFROVANJA

Godinama smo koristili šifrovanje u našim proizvodima i uslugama da bismo zaštitili kupce od online kriminalaca i hakera. Iako nemamo direktnih dokaza da su podaci klijenata povređeni neovlašćenim pristupom od strane vlade, mi ne želimo da na bilo koji način rizikujmo i unapred pristupamo ovom problemu. S toga ćemo uložiti sveobuhvatne inženjerske napore kako bismo ojačali šifrovanje podataka o klijentima u čitavoj našoj mreži i uslugama.

Ovi napori će obuhvatiti naše glavne usluge u oblasti komunikacija, produktivnosti i usluge inženjera za razvoj, kao što su Outlook.com, Office 365, SkyDrive, i Azure, i obezbediti zaštitu tokom celokupnog trajanja sadržaja koji je kreirao klijent. Konkretnije:

Iako je ovo značajan tehnički napor, imajući u vidu veliki broj usluga koje mi nudimo i stotine miliona klijenata koje opslužujemo, mi smo prinuđeni da radimo brzo. U stvari, mnoge naše usluge već imaju koristi od jakog šifrovanja tokom dela ili tokom celokupnog svog perioda trajanja. Na primer, klijentov sadržaj u Office 365 i Outlook.com je već šifrovan kada putuje između klijenata i Microsofta, a najveći deo obima posla Office 365 kao i podataka pohranjenih u Windows Azure se sada šifruje u tranzitu između naših centara podataka. U drugim oblastima mi ubrzavamo planove da obezbedimo šifrovanje.

OJAČAVANJE PRAVNE ZAŠTITE

Mi ćemo takođe preduzeti nove korake radi pojačavanja pravne zaštite podataka naših klijenata. Na primer, mi smo obavezni da obavestimo poslovne i vladine klijente ako dobijemo pravne naloge koji se odnose na njihove podatke. Kada se nalogom da nam se „začepe usta“ pokuša da nam se zabrani da to učinimo, mi ćemo ga osporiti na sudu. Uspešno smo ovo radili u prošlosti, i nastavićemo da to radimo u budućnosti kako bismo sačuvali našu sposobnost da upozorimo kupce kada vlade traže da dobiju njihove podatke. I mi ćemo isticati raspoložive primedbe u pogledu sudske nadležnosti u pogledu pravnih zahteva, kada vlade budu tražile ovaj tip klijentovog sadržaja koji je pohranjen u nekoj drugoj zemlji.

Osim u slučaju najograničenijih okolnosti, mi verujemo da vladine agencije mogu ići direktno do firmi ili klijenata vlade da dobiju informacije ili podatke o nekom od njihovih zaposlenih – upravo onako kako su to činili pre nego što su se ti klijenti preselili u Cloud – bez podrivanja njihovog istraživanja ili nacionalne bezbednosti. I kada dođe do tih ograničenih okolnosti, sudovi treba da imaju priliku da provere takvo pitanje i da izdaju odluku.

POVEĆANJE TRANSPARENTNOSTI

Isto onako kako smo pozvali vlade da postanu transparentnije u pogledu ovih pitanja, mi verujemo da i mi treba da i sami budemo transparentniji. S toga preduzimamo dodatne korake da bismo povećali transparentnost nadgradnjom našeg dugogodišnjeg programa koji klijente - vladine ustanove obezbeđuje odgovarajuću mogućnost da ima uvid u naš izvorni kod, da se uvere u njegov integritet, kao i da utvrde da tamo nema „zadnjih vrata“. Mi ćemo otvoriti mrežu centara za transparentnost koji će tim klijentima pružati još veću mogućnost da se uvere u integritet Microsoftovih proizvoda. Mi ćemo otvorite te centre u Evropi, u obe Amerike i u Aziji, i dalje ćemo proširivati asortiman proizvoda uključenih u te programe.

* * *

Konačno, mi smo osetljivi na ravnotežu koja mora biti uspostavljena kada se radi o tehnologiji, bezbednosti i zakonu. Svi mi želimo da živimo u svetu koji je siguran i bezbedan, ali takođe želimo da živimo u zemlji regulisanoj Ustavom. Mi želimo da obezbedimo da se važnim pitanjima u pogledu vladinog pristupa podacima odlučuje u sudovima a ne da ista budu diktirana tehnološkom moći. I mi smo fokusirani na primenu novih standarda širom sveta, dok priznajemo globalnu prirodu ovih problema i izazova. Mi verujemo da ovi novi koraci uspostavljaju pravu ravnotežu, povećavajući za nas kako bezbednost koja nam je potrebna, tako i privatnost koju zaslužujemo.


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti