Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Beograd, 1. novembar, 2013
Završena Microsoft Sinergija 13

Tradicionalno najveća IT konferencija u Jugoistočnoj Evropi održana po 13. put u Beogradu

Beograd, 1. novembar 2013. godine – Već tradicionalno, oktobar u Srbiji posvećen je Sinergiji. Nakon gotovo nedelju dana od završetka ove najveće IT konferencije u regionu Jugoistočne Evrope, dobro je napraviti retrospektivu najznačajnijih zaključaka kako kada su u pitanju nove tehnologije, tako i kada su u pitanju novi servisi i rešenja.

Ovogodišnju Sinergiju 2013 obeležila su brojna predavanja o upotrebi IT tehnologija u javnom sektoru, kao i najnovijim rešenjima namenjenim poslovnim korisnicima i računarstvu u oblaku. U skladu sa sloganom ovogodišnje konferencije „NEW EXPERIENCE“ veliku pažnju takođe privuklo je i predstavljanje Windows 8.1 operativnog sistema.

I ove godine, Sinergija je okupila veliki broj predavača iz zemlje i inostranstva, uključujući i brojne kompanije, IT entuzijaste, kao i predstavnike privrede i Vlade. Sinergiju 2013 otvorio je Andreas Hartl, v.d. generalnog direktora kompanije Microsoft u Srbiji, koji je u svom uvodnom govoru naglasio da lokalna IT idustrija ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, ali da je ujedno i dobra osnova za dalje investicije u razvoj srpske privrede.

„Cloud tehnologija kompanije Microsoft je u konstantnom rastu u poslednjih nekoliko godina. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, uz pomoć jednostavne internet veze, kompanije bez obzira na veličinu i broj zaposlenih danas mogu poslovati efikasnije i konkurentnije nezavisno od lokacije. Ova vrsta skalabilnosti je od ključnog značaja za Srbiju, gde je većina ekonomije sastavljena od malih i srednjih preduzeća,“ rekao je na otvaranju Sinergije Andreas Hartl.

Prva dva dana konferencije su kao i do sad bila namenjena IT publici, dok su preostala dva bila posvećena uspešnijem poslovanju i razvoju IT sektora u Srbiji sa ciljem stvaranja sinergije tehnologije i biznisa. Na taj način, predstavljene su perspektive savremene tehnologije donose kada je u pitanju ekonomski rast i unapređenje konkurentske pozicije domaćeg tržišta na globalnoj mapi, što su na otvaranju Public Sector dana istakli i gosti iz državnih institucija.

U okviru Business dana, odžan je panel: „Kako sačuvati privatnost podataka u modernim poslovnim okruženjima“, u okviru kojeg su predstavnici kompanije Microsoft, kao i predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji (KPMG, DDOR Novi Sad, Delta Generali, JP PTT Saobraćaja “Srbija”, SBB, Triglav Osiguranje, E-Smart Systems) razmenili svoja iskustva kada je u pitanju laka i bezbedna razmena informacija i podataka u poslovnom okruženju. Zajednički zaključak svih učesnika u panelu, bio je da je modernim kompanijama neophodan stabilna i pouzdana platforma koja omogućuje konstantan pristup podacima i izveštajima. Takođe, u cilju neometanog rada kompanije, neophodno je da implementacija novog sistema bude brza, prelazak jednostavan, a da sama platforma omogućava stabilne performanse uprkos prilivu novih klijenata usled ekspanzije poslovanja.

Na danu posvećenom javnom sektoru koji je otvorio premijer Srbije Ivica Dačić, zaključeno je da informacione tehnologije ne samo da drastično unapređuju funkcionisanje i efikasnost javnog sektora, već da bi IT sektor mogao da bude prečica za ekonomski i privredni oporavak zemlje. IT sektor je, pored infrastrukture, energetike i poljoprivrede, označen kao prioritet Vlade Srbije.

Učesnici su u svojim izlaganjima takođe naglasili dobru saradnju Vlade sa kompanijom Microsoft koja ulazi u već drugu deceniju, posebno istakavši značaj koji za Srbiju ima Microsoft razvojni centar u Beogradu kada je u pitanju usavršavanje i obrazovanje mladih IT stručnjaka iz naše zemlje.
Andreas Hartl je na tokom Public Sector dana istakao da je Srbija odličan predstavnik regiona i svojevrstan čvor za sve što se dešava u IT sektoru. Prema njegovim rečima, IT sektor raste u proseku 60 odsto u većini zemalja, dok u Srbiji iznosi 200 odsto i da je to indikator u kom položaju se nalazi naša zemlja. On je dodao i da je Microsoft zainteresovan da pomogne Srbiji na putu razvoja i da se to se vidi iz činjenice da ova kompanija svake godine povećava broj zaposlenih, dodavši da je IT sektor mora biti jedan od ključnih prioriteta za Srbiju.

Tokom poslednjeg dana Sinergije, naročitu pažnju privukla su predavanja i radionice koje su se ticale Elektronske lokalne i regionalne samouprave. Predavači su istakli da je cilj kompanije Microsoft, kao lidera u inovacijama u oblasti IT-a da zajedničkim snagama, sa državnim institucijama, ulaganje u razvoj lokalne IT industrije, povećanje kompjuterske pismenosti i zaštita prava intelektualne svojine. Globalno praktično iskustvo kompanije Microsoft koje poseduje kroz saradnju sa najvišim državnim institucijama širom sveta, pokazuju da tehnološka rešenja u velikoj meri mogu podržati poslovne procese državne administracije i omogućiti bržu i efikasniju komunikaciju i interakciju kako interno, institucionalno, tako i sa građanima i privrednim subjektima. Na ovaj način obezbeđuje se dalji razvoj lokalne ekonomije, i gradi se moderan koncept elektronske državne uprave.

Edukacija

Kompanija Microsoft kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji, veliku pažnju posvećuje unapređenju edukacionog sistema. U okviru Public Sector dana, još jednom, učesnici su mogli da se upoznaju sa osnovnom idejom o stvaranju okruženja za učenje u kojem će svi učenici, profesori i roditelji imati pristup tehnologijama, alatima i veštinama za interaktivno učenje u svakom trenutku i na svakom mestu. Radeći sa nastavnim kadrom, Microsoft pomaže razvoj infrastrukture koja integriše tehnologiju i edukaciju.

Zahvaljujući programu Partners in Learning (Partneri u učenju) kompanija Microsoft već deset godina aktivno radi na stvaranju boljih uslova za modernizaciju nastave u preko 100 različitih zemalja širom sveta. Program Partners in Learning trenutno obuhvata više od 12 miliona nastavnika i direktora škola, kao i preko 190 miliona učenika na globalnom nivou, na taj način aktivno utičući na unapređenje programa i metoda obrazovnih sistema širom sveta.

U Srbiji, program Partners in Learning otpočeo je je juna 2004. godine potpisivanjem „Memoranduma o razumevanju“ između Ministarstva prosvete Republike Srbije i kompanije Microsoft. Na taj način, ovaj program ima za cilj da poboljša kvalitet rada u školama i osavremeni nastavni proces, kao i da omogući digitalno opismenjavanje đaka kroz implementaciju informacionih tehnologija u svakodnevnoj nastavi.

Hibridna infrastruktura i savemene aplikacije

Kako bi pomogli klijentima da oforme IT infrastrukturu koja donosi kontinuirane usluge i aplikacije preko cloud-a, Microsoft je na Sinergiji predstavio Windows Server 2012 R2 i System Center 2012 R2. Zajedno, ovi novi proizvodi treba da omoguće kompanijama da kreiraju baze podataka bez ograničenja uz pomoć Hyper-V za virtualizaciju visokog stepena, skladištenje podataka visokih performansi po drastično nižoj ceni. Novi Windows Azure Pack se zasniva na Windows Serveru i System centru, čime je kompanijama i pružaocima usluga omogućeno da postave samouslužnu infrastrukturu i platforme, koristeći sopstvene centre za obradu podataka. Kao što razvoj softvera postaje sveprisutan u svakoj kompaniji, i novi Studio 2013 Modern Lifecycle Management rešenje pomaže razvojnim timovima, poslovnim ljudima i IT menadžerima da izgrađuju i isporučuju bolje i brže aplikacije.

Predstavljanje Windows 8.1

Zahvaljujući novom operativnom sistemu Windows 8.1, Microsoft je predstavio potpuno novo korisničko iskustvokojim objedinjuje sve ono što korisnici obično rade kod kuće, na poslu i u pokretu. Time je započeta nova era prenosivih uređaja osetljivih na dodir koji su uvek povezani na mrežu. Windows 8.1 pruža potpuno personalizovano korisničko iskustvo, koji uređaj čine produžetkom samih korisnika tako što daje mogućnost da iskustvo postane još intimnije, izražajnije i povezanije sa korisnikom u svakom trenutku.


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti