Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Saopštenje za javnost
Beograd, 18. oktobar, 2013.
Start dugme se vratilo kući!

Stvari koje nas okružuju u svakodnevnom životu većina nas uzima zdravo za gotovo. Dok nešto ne prestane da postoji, ni ne možemo da znamo koliko nam zaista znači i koliko može da nam nedostaje. Ništa u tehnološkom svetu nije izazvalo toliko bure i reakcija kao što je to bio slučaj kada je pre više od godinu dana Microsoft izbacio na tržište Windows 8. Naime, iako ga je javnost složno okarakterisala kao operativni sistem ispred svog vremena, gotovo nijedna reakcija nije stizala bez zabrinutog pitanja: gde je Start dugme i šta mu se desilo? Iako je funkcija koju je ono vršilo suštinski opstala i u Windowsu 8, njega, onakvim kako ga generacije pamte, jednostavno više nije bilo.

Otkud toliko emocija na jedno novo rešenje u svetu u kom su stalne inovacije i promene imperativ? U slučaju kompanije Microsoft odgovor je jednostavan: na svetu verovatno ne postoji osoba koja nije upravo uz Windows napravila svoje prve kompjuterske korake, dok je generacija koja je naučila da koristi Windows pre nego televizor, već stasala. Zato Windows i predstavlja više od operativnog sistema, on je deo svakodnevice većine svetske populacije koja koristi kompjutere već više od 16 godina.

Da li još neko može da se uporedi sa tim? Pa... niko. Zato Microsoft programeri, između ostalog, imaju dužnost da vode računa i o, nije ni preterano niti pogrešno reći, osećanjima svojih korisnika. Imajući u vidu pre svega korisničko iskustvo, pojam koji bi mogao da se opiše kao doživljaj koji imamo o nekom proizvodu ili usluzi – bez obzira da li je zasnovan na korisnosti koju dobijamo od njega ili je rezultat čistog uživanja – Microsoft je dao odgovor u vidu unapređene verzije poslednjeg operativnog sistema– Windows 8.1. Tako ovaj operativni sistem demonstrira apsolutno sve što je kompaniji Microsoft važno pri kreiranju novih proizvoda: kako potrebu za inovacijama i unapređenjem, tako i želju da se uvaže iskustva sa kojima njihovi korisnici svakodnevno žive već dugi niz Windows generacija. Upravo zato se čuveno Start dugme i vratilo u levi donji ugao naših PC računara. Windows logo je opet na starom mestu da bi korisnike vraćalo na startni ekran.

No, Start dugme za navigaciju predstavlja tek topli zagrljaj starog prijatelja u odnosu na ostalo što nam donosi Windows 8.1. Radi se o prvom operativnom sistemu koji ima ambiciju da bude univerzalan za sve vrste uređaja koje svakodnevno koristimo. Drugim rečima, bilo da koristimo desktop kompjuter na poslu, svoj tablet u kafiću ili surfujemo netom na smartfonu u gradskom prevozu, zahvaljujući Windows 8 ćemo koristiti jedinstven operativni sistem, bez potrebe da se prilagođavamo svakom uređaju ponaosob. Osim toga, a upravo uvažavajući iskustva i utiske korisnika, nova rešenja će se u budućnosti realizovati mnogo brže nego do sada. U tom smislu, trenutna unapređenja koja donosi Windows 8.1 predstavljaju samo početak. Windows 8.1 donosi unapređenja i poboljšanja u veoma važnim segmentima kao što su personalizacija, pretraživanje, unapred instalirane aplikacije, Windows Store i veza sa oblakom (Cloud). Takođe, Windows 8.1 donosi i poboljšanja za biznis korisnike u segmentima bezbednosti i upravljanja.

Razlog je za ovakvo revolucionarno opredeljenje Microsofta je jasan. Još 2011. godine prodaja tableta je premašila prodaju netbook računara, dok tržište tableta svakim danom preti da preraste tržište koje drže desktop i laptop računari. Kao i do sada, Microsoft se opredelio ne samo da bude na čelu novih trendova, već i da ih kreira. Novi modeli Windows telefona su jednostavno sve popularniji, a Windows Phone platforma je doživela svoj treći update pre samo nekoliko dana.

Windows 8.1 donosi i bolje upravljanje pomoću miša i tastature, unapređeni Internet Explorer i pristup podešavanjima direktno, bez prethodnog pristupa Control Panel sekciji. Zahvaljujući unapređenjima Bing pretraživača, sada se lako dolazi do željenih rezultata ili dokumenata bez obzira na to da li se ona nalaze na Internetu, SkyDrive, ili u nekoj od aplikacija. Unapređenja Windows Store servisa donose bolji pregled sadržaja, dok sve brojnije aplikacije donose brže i lakše iskustvo prilikom korišćenja.

Pored toga, Windows 8.1 takođe nudi različite pogodnosti prilagođavanja, kao i funkcionalna poboljšanja poput:

Za više informacija o Windows 8.1 posetite http://blogs.windows.com i http://www.microsoft.com/en-us/news.


©2018 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti