Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Nakon uvođenja Dynamics CRM rešenja godišnji profit kompanije je uvećan za 20%

Poslato: 25. avgust 2011.
Kompanija EnelPS iz Beograda bavi se projektovanjem, ugradnjom i servisiranjem sistema i uređaja za besprekidno napajanje, kao i projektovanjem i izgradnjom infrastrukture za data centre. Do uvođenja CRM sistema svi ključni poslovni podaci, kao što su lista kupaca i evidencija poslovnih prilika i servisnih intervencija, nalazili su se u odvojenim Excel tabelama, što je ometalo saradnju između sektora i onemogućavalo ozbiljniju poslovnu analitiku. Uvođenjem Microsoft Dynamics CRM rešenja kompletna evidencija je centralizovana, formirana je i baza znanja, a do svih podataka se može doći i sa udaljenih lokacija. Vreme za realizaciju servisnih intervencija je značajno smanjeno, što je ključno uticalo na zadovoljstvo klijenata, a zahvaljujući boljem praćenju poslovnih prilika povećana je prodaja proizvoda i usluga, što je doprinelo povećanju prihoda i profita kompanije za čak 20 procenata na godišnjem nivou.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteEnelPS.docx
1,09 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika


Država: Srbija
Korisnik: EnelPS
Delatnost: Proizvodnja i servis informatičke opreme
Broj zaposlenih: 80

Kompanija EnelPS je osnovana 1994. godine i bavi se projektovanjem, ugradnjom i servisiranjem sistema i uređaja za besprekidno napajanje, kao i projektovanjem i izgradnjom infrastrukture za data centre. Ima preko 80 zaposlenih, od čega njih 25 radi u servisnom odeljenju, koje radi na servisiranju svih tipova besprekidnog napajanja. Od 2001. godine je zlatni partner kompanije APC, globalnog lidera u oblasti UPS uređaja, a tokom 2009. godine kompanija je ostvarila prihod od skoro šest miliona evra. Među klijentima EnelPS-a su telekomunikacione i energetske kompanije, finansijske institucije, javne ustanove i druge kompanije iz zemalja regiona među kojima su US Steel Srbija, Telenor, SBB, T Com, Alpha Bank, ProCredit Bank, Hemofarm, Delta Holding, Železnice Srbije, i mnogi drugi.

Softver i usluge

Microsoft Dynamics CRM 4.0

Microsoft Office Outlook 2007

Partneri

Extreme

**

Pregled preduzeća

Kompanija EnelPS je osnovana 1994. godine i bavi se projektovanjem, ugradnjom i servisiranjem sistema i uređaja za besprekidno napajanje, kao i projektovanjem i izgradnjom infrastrukture za data centre. Ima preko 80 zaposlenih, od čega njih 25 radi u servisnom odeljenju, koje radi na servisiranju svih tipova besprekidnog napajanja. Od 2001. godine je zlatni partner kompanije APC, globalnog lidera u oblasti UPS uređaja, a tokom 2009. godine kompanija je ostvarila prihod od skoro šest miliona evra. Među klijentima EnelPS-a su telekomunikacione i energetske kompanije, finansijske institucije, javne ustanove i druge kompanije iz zemalja regiona među kojima su US Steel Srbija, Telenor, SBB, T Com, Alpha Bank, ProCredit Bank, Hemofarm, Delta Holding, Železnice Srbije, i mnogi drugi.

Poslovni izazov


*
*Uvođenje Dynamics CRM-a nam je pomoglo da lakše i kvalitetnije pratimo prodajne prilike i njihovu realizaciju, unapredimo zadovoljstvo postojećih klijenata i ostvarimo veći profit kompanije, koji je povećan za oko 20 procenata u prošloj godini.*
Saša Mihailović
izvršni direktor
EnelPS
*

Sa preko 700 instaliranih velikih UPS sistema, 1100 ispravljačkih sistema i 70 ugovora o održavanju i servisnoj podršci, ažurno praćenje poslovanja EnelPS-a i odnosa sa klijentima u predstavljalo je nezahvalan i težak zadatak, kako za menadžment, tako i za zaposlene koji su uključeni u najvažnije poslovne procese. Evidencija kvarova, servisnih intervencija, tendera, lista kontakata i drugi važni poslovni podaci su se vodili na vrlo elementaran način, u razdvojenim Excel tabelama, što je onemogućavalo zajednički rad, kao i pretragu i analizu podataka koji su se nalazili u tim dokumentima.

„U sistemu koji smo imali bilo je teško ili čak nemoguće pratiti pojedinačne poslovne procese i njihovo trenutno stanje. Saradnja između sektora je bila otežana, a naročito upravljanje poslovnim procesima i potencijalnim poslovnim prilikama. Pored toga, rast broja zaposlenih je nametao i uvođenje baze znanja“, kaže Javorka Stojanović, šef DC sektora u kompaniji EnelPS. Ukratko, postojeći sistem praćenja klijenata i poslovnih procesa nije mogao podrži rast poslovanja kompanije.

„Menadžment kompanije je tragao za rešenjem koje će uz minimalno ometanje postojećih procesa uspeti da integriše sve te izvore podataka i konsoliduje ih u jedan funkcionalni sistem za upravljanje odnosima sa klijentima i partnerima“, kaže Saša Mihailović, izvršni direktor EnelPS-a.

Rešenje

Nakon analize ponude na tržištu, odabran je Microsoft Dynamics CRM, za implementaciju ovog rešenja u kompaniji EnelPS odabran je Extreme, Microsoft Gold Certified Partner i kompanija sa najviše iskustva u implementaciji CRM sistema na domaćem tržištu, a projekat je rađen u sklopu USAID-ovog projekta za unapređenje konkurentnosti.

„Cilj uvođenja CRM sistema bio je povećanje efikasnosti poslovnih procesa, kao i poboljšanje kvaliteta i dostupnosti informacija. Upravo te informacije omogućuju zaposlenima da brže i samostalno donose ispravne poslovne odluke, koje vode ka povećanju zadovoljstva klijenata“, objašnjava Vladimir Ljubibratić, izvršni direktor kompanije Extreme, i dodaje: „Za početak smo morali da konsolidujemo podatke iz osam razdvojenih evidencija, kako bismo ih uveli u centralizovan CRM sistem.“

Proces uvođenja CRM rešenja u kompaniju EnelPS, rađen prema Microsoft Dynamics SureStep metodologiji, trajao je samo tri meseca od momenta instaliranja Dynamics CRM-a 4.0 do zvaničnog puštanja sistema u rad. Novi sistem je omogućio i rad sa udaljenih lokacija, zahvaljujući pristupu sa mobilnih uređaja uz pomoć VPN konekcije i integraciji CRM-a sa Microsoft Outlook-om, koji svi zaposleni u EnelPS-u koriste kao glavni alat za komunikaciju. „Za uspeh projekta presudne su bile pripremne faze, u kojima smo analizirali poslovne procese i postojeće podatke i pripremali potrebnu tehničku i tehnološku infrastrukturu, ali je važno bilo i aktivno učešće svih zaposlenih u kompaniji EnelPS“, zaključuje Ljubibratić.

Prednosti poslovanja


*
*U prvih mesec dana primene broj prilika u prodaji servisnih usluga je povećan za oko 10 procenata.*
Saša Mihailović
izvršni direktor
EnelPS
*

„Sada se prodajne prilike evidentiraju na jednom mestu i lako se generišu izveštaji za menadžere prodaje o svakom pojedinačnom klijentu i prilici. Komercijalisti vode evidenciju sastanaka direktno u CRM-u uz pomoć Microsoft Outlook-a, a posebni modul vodi računa o prijavljenim kvarovima i servisnim intervencijama“, pojašnjava Miljana Šavija, menadžer nabavke u EnelPS-u. „Sektor prodaje je dobio unapređeno praćenje prodajnih prilika, zahvaljujući čemu je u prvih mesec dana primene broj prilika u prodaji servisnih usluga povećan za oko 10 procenata, ili izraženo u prihodima oko 20.000 EUR u odnosu na isti period godinu dana ranije“, ističe ključne rezultate projekta implementacije Dynamics CRM-a Saša Mihailović, izvršni direktor kompanije EnelPS.

Korisnički servis je dobio mogućnost unapređenog praćenja klijentskih zahteva, i to po svim kanalima (e-mail, telefon), pa sada u svakom trenutku zna status svakog kvara i svake intervencije. Centralizacija podataka je obezbedila kreiranje baze znanja, a standardizacija procesa je doprinela kvalitetu rada celog servisnog sektora. „Sve ovo omogućava mnogo bržu i kvalitetniju poslovnu analitiku i utvrđivanje najvažnijih parametara poslovanja, kao što su rast i troškovi prodaje, ukupni prihodi po pojedinačnom klijentu i slično“, kaže Miljana Šavija iz EnelPS-a.

Povećan je i kapacitet servisnog sektora, a vreme potrebno za opsluživanje ovog celog integrisanog sistema je značajno smanjeno. „U sektoru servisa postoji značajno povećanje zadovoljstva klijenata – postali smo brži, efikasniji, i svaku servisnu intervenciju završavamo u značajno kraćem roku. Imajući sve navedeno u vidu, uvođenje Dynamics CRM-a nam je pomoglo da lakše i kvalitetnije pratimo prodajne prilike i njihovu realizaciju, unapredimo zadovoljstvo postojećih klijenata, i ostvarimo veći profit kompanije, koji je povećan za oko 20 procenata u prošloj godini“, ponosno naglašava Mihailović.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o kompaniji EnelPS posetite Web lokaciju: www.enelps.com

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije Extreme posetite Web lokaciju: www.extreme.rs

Preuzmite video zapis studije slučaja:  39,8 MB


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti