Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Pouzdanost rada IT sistema poboljšana nakon uvođenja SBS 2011

Poslato: 3. avgust 2011.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteAuto Mirkos.docx
1,12 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika


Država:
Srbija

Korisnik:
Auto Mirkos

Delatnost:
Prodaja i servis putničkih i komercijalnih vozila

Auto Mirkos je kompanija koja se bavi prodajom i održavanjem putničkih i komercijalnih vozila i prodajom rezervnih delova iz programa korporacije General Motors, tj. brendova Opel i Chevrolet. Osnovan 1988. godine u Požarevcu, Auto Mirkos je prešao dug put od male mehaničarske radionice do današnjeg sistema sa preko 50 zaposlenih, u sklopu kojeg se nalaze prodajni salon, ovlašćeni servis, tri linije tehničkog pregleda i prodavnica rezervnih delova.

Softver i usluge

Microsoft Office 2010 Professional Plus

Windows Small Business Server 2011 Standard Edition

Windows 7 Enterprise

Windows XP Professional

Partneri

DeployIT.ms

**

Pregled preduzeća

Auto Mirkos je kompanija koja se bavi prodajom i servisiranjem vozila marke Opel i Chevrolet. Nepouzdana IT infrastruktura, koju su pratili česti padovi sistema i zaraze malicioznim softverom, je negativno uticala na poslovanje cele kompanije. Zato je odlučeno da se kroz instalaciju Small Business Server-a infrastruktura unapredi i optimizuje kako bi ispratila rastuće potrebe kompanije. Zahvaljujući centralizaciji i unifikaciji softvera na serveru i radnim stanicama, održavanje celog IT sistema je sada znatno lakše i jeftinije, a poslovni podaci su bezbedni od zlonamernih napada i lakše i brže im se pristupa sa bilo koje lokacije. Komunikacija između zaposlenih je ubrzana, kao i komunikacija sa klijentima, što je doprinelo povećanju produktivnosti zaposlenih i povećanju zadovoljstva klijenata.

Poslovni izazov


*
*Zadovoljstvo klijenata je povećano zahvaljujući ubrzanju poslovnih procesa u našoj kompaniji, ali i kvalitetnoj komunikaciji sa zaposlenima i brzom prosleđivanju važnih informacija.*
Dragan Mirković
direktor
Auto Mirkos
*

Postojeća informatička infrastruktura nije bila u stanju da isprati zahteve rasta poslovanja kompanije Auto Mirkos. Česti padovi sistema, nemogućnost lake i brze pretrage poslovnih podataka, onemogućavali su normalan rad zaposlenih. Smanjena produktivnost se odražavala na poslovanje cele kompanije. „Imali smo brojne probleme sa stabilnošću IT sistema, prekide veze sa Internetom, kao i probleme sa virusima i drugim malicioznim softverom, koji su nas ometali u dnevnim aktivnostima“, kaže Dragan Mirković, direktor kompanije Auto Mirkos.

Sistem se sastojao od 15 radnih stanica, povezanih u radnu grupu, i tri računara sa specijalizovanim softverom za dijagnostiku vozila. „U srcu sistema se nalazio server, na kojem je bio instaliran Windows XP i koji je pokretao poslovnu aplikaciju“, kaže Srđan Stošić, CEO kompanije DeployIT.ms, koja je pokrenula proces unapređenja IT sistema u Auto Mirkosu. Poslovnim podacima se pristupalo putem deljenih direktorijuma na serveru, a česti prekidi Internet veze su ometali rad sa portalom glavnog partnera, General Motors-a, koji koriste praktično svi zaposleni.

Rešenje

Nakon analize stanja, predlog stručnog tima kompanije DeployIT.ms je bio instalacija Small Business Server platforme, koja bi centralizovala i unapredila kompletnu IT infrastrukturu u Auto Mirkosu. „Razmatrali smo i besplatna Open Source rešenja, bazirana na Linux-u, ali smo se na predlog naših partnera ipak odlučili za Microsoft platformu“, objašnjava Đorđe Ilić, menadžer prodaje vozila u Auto Mirkosu. Odabran je Small Business Server 2011 Standard, a e-mail server je prebačen sa servera Internet provajdera na lokalni server, čime je ubrzan rad sa elektronskom poštom. Smanjeni su i troškovi održavanja, a sigurnost sistema je podignuta na potpuno novi nivo.

„Presudni argument za odabir Small Business Server-a bila je lakoća održavanja i pružanja podrške korisnicima. Uz njega možemo da pružamo prvi nivo podrške, i nemamo potrebu za stalno zaposlenim IT stručnjacima, što značajno smanjuje troškove IT sistema“, ističe Ilić. Sve radne stanice su standardizovane na Windows XP Professional i Windows 7 Enterprise platformi sa Microsoft Office 2010 Professional Plus paketom aplikacija za poslovnu produktivnost.

Postojeći serverski hardver je unapređen: povećana je radna memorija i ugrađen je procesor koji podržava virtuelizaciju. „Na tako unapređenom serveru instalirano je rešenje za virtuelizaciju Microsoft Hyper-V, koje pokreće dve virtualne mašine. Na prvoj se nalaze interni portal za smeštanje poslovnih dokumenata i e-mail server, dok su na drugi migrirane sve specijalizovane poslovne aplikacije koje Auto Mirkos koristi“, dodaje Stošić.

Prednosti poslovanja


*
*Uvođenje Microsoft platforme i Small Business Server-a nam je donelo pouzdan sistem, koji radi bez problema, povećanu produktivnost zaposlenih, kao i mogućnost praćenja poslovnih podataka sa mobilnog telefona.*
Dragan Mirković
direktor
Auto Mirkos
*

„Konkretne prednosti koje smo dobili su povećana pouzdanost IT sistema u celini, unapređena međusobna komunikacija zaposlenih i komunikacija sa klijentima, kao i poboljšanje bezbednosti poslovnih podataka“, objašnjava Dragan Mirković, direktor kompanije Auto Mirkos. Uvođenje strožijih bezbednosnih standarda je isprva naišlo na otpor zaposlenih, ali je nakon perioda adaptacije i uočavanja prednosti novog sistema i unapređenog okruženja taj otpor vrlo brzo nestao.

„Zadovoljstvo klijenata je povećano zahvaljujući ubrzanju poslovnih procesa u našoj kompaniji, ali i kvalitetnoj komunikaciji sa zaposlenima i brzom prosleđivanju važnih informacija“, ističe Mirković. Novi sistem je omogućio lako i brzo pristupanje poslovnim podacima koji se nalaze na serveru ili pojedinim radnim stanicama, a centralizovana infrastruktura je omogućila lakše rešavanje problema sa Internet vezama.

„Planiramo da dalje unapredimo sistem migriranjem baze podataka postojeće poslovne aplikacije na Microsoft SQL Server, kao i da iskoristimo sve mogućnosti upravljanja poslovnim procesima i dokumentacijom koje nudi SharePoint Portal Foundation“, kaže Đorđe Ilić, menadžer prodaje vozila u Auto Mirkosu. „Uvođenje Microsoft platforme i Small Business Server-a nam je donelo pouzdan sistem, koji radi bez problema, povećanu produktivnost zaposlenih, kao i mogućnost praćenja poslovnih podataka sa mobilnog telefona“, kaže Dragan Mirković, direktor kompanije Auto Mirkos.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o kompaniji Auto Mirkos posetite Web lokaciju: www.automirkos.com

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije DeployIT.ms posetite Web lokaciju: deployit.ms

Preuzmite video zapis studije slučaja:  47,6 MB


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti