Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Najtrofejniji klub u regionu unapredio poslovanje kroz obnovu infrastrukture

Poslato: 11. januar 2011.
Fudbalski klub Crvena zvezda je najpopularniji klub u Srbiji i jedan od najpopularnijih u regionu. Do uvođenja novog informacionog sistema, informatička infrastruktura u ovom klubu bila je neodržavana i nedovoljno pouzdana, i negativno je uticala na svakodnevno funkcionisanje kluba. Instalacijom Windows Servera 2008 R2 i pratećih serverskih proizvoda, kao što je Exchange Server 2010, informatička funkcija je najzad postala prava podrška poslovanju FK Crvena zvezda, a korisnici su dobili pouzdano i jedinstveno okruženje sa naprednim alatima koje donose aplikacije iz Microsoft Office Systema. Postavljeni temelji nove IT infrastrukture su omogućili i planove za dalja unapređenja, pa će poslovni procesi teći brže, a menadžment će ključne poslovne informacije dobijati u pravom trenutku.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteFK Crvena zvezda.docx
314 KB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Sportsko društvo Crvena zvezda iz Beograda osnovano je 3. marta 1945. godine kao omladinski fiskulturni klub. Od prvobitnog fiskulturnog kluba sa brojnim sekcijama, Crvena zvezda je prerasla u sportsko društvo koje uključuje preko 30 klubova u skoro svim sportskim granama.

Poslovna situacija

Informatička infrastruktura FK Crvena zvezda se sastoji od 35 radnih stanica povezanih u lokalnu mrežu, na kojima korisnici iz centralnih službi (menadžment, marketing…) i računovodstva koriste uobičajene poslovne aplikacije iz Microsoft Office Systema (Word, Excel, PowerPoint, Outlook). Zatečeno stanje informacionog sistema nije bilo zadovoljavajuće – u upotrebi je bio Windows Small Business Server 2003, pokrenut na neadekvatnom hardveru i sa manjim brojem CAL-ova (Client Access License) u odnosu na potreban broj.

Rešenje

Kao osnova novog sistema postavljen je Windows Server 2008 R2, koji je instaliran na novi server koji može da isprati sve zahteve ovog okruženja i pokrene sve potrebne aplikacije, među kojima je i Exchange Server 2010, koji je zamenio mail server usluge provajdera koje su ranije korišćene.

Softver i usluge

Windows Server 2008 R2

Exchange Server 2010

Microsoft Office System 2010

Microsoft Office System 2007

Windows 7 Enterprise

Windows XP Professional

Partneri

Extreme

**

Pregled preduzeća

Sportsko društvo Crvena zvezda iz Beograda osnovano je 3. marta 1945. godine kao omladinski fiskulturni klub. Od prvobitnog fiskulturnog kluba sa brojnim sekcijama, Crvena zvezda je prerasla u sportsko društvo koje uključuje preko 30 klubova u skoro svim sportskim granama. Danas Crvena zvezda predstavlja svojevrstan mit, kao najbrojniji, najpopularniji i najtrofejniji sportski kolektiv na ovim prostorima. FK Crvena zvezda je najuspešniji fudbalski klub u Srbiji, gledano prema broju osvojenih šampionata i kupova, a najveći uspeh postigao je 1991. godine kada osvaja Kup evropskih šampiona u Bariju, Italija i Interkontinentalni kup u Tokiju, Japan.

Poslovni izazov

Informatička infrastruktura FK Crvena zvezda se sastoji od 35 radnih stanica povezanih u lokalnu mrežu, na kojima korisnici iz centralnih službi (menadžment, marketing…) i računovodstva koriste uobičajene poslovne aplikacije iz Microsoft Office Systema (Word, Excel, PowerPoint, Outlook). Zatečeno stanje informacionog sistema nije bilo zadovoljavajuće – u upotrebi je bio Windows Small Business Server 2003, pokrenut na neadekvatnom hardveru i sa manjim brojem CAL-ova (Client Access License) u odnosu na potreban broj. Povrh svega, operativni sistem je bio zapušten i sklon čestim padovima, i predstavljao je sigurnosnu pretnju za ostatak mreže. „Kada sam došao i snimio stanje sistema, bilo je jasno da se stvari moraju menjati iz korena kako bi se dobio funkcionalan sistem“, kaže Predrag Jovićević, IT konsultant kojeg je Crvena zvezda angažovala na projektu unapređenja informacionog sistema. „Ovakav sistem je otežavao funkcionisanje celog kluba, i zahtevao je konstantnu IT podršku“, objašnjava Stefan Pantović, menadžer u FK Crvena zvezda koji je bio zadužen za projekat inoviranja informatičke infrastrukture u ovom popularnom fudbalskom klubu.

Rešenje

Kao osnova novog sistema postavljen je Windows Server 2008 R2, koji je instaliran na novi server koji može da isprati sve zahteve ovog okruženja i pokrene sve potrebne aplikacije, među kojima je i Exchange Server 2010, koji je zamenio mail server usluge provajdera koje su ranije korišćene. Konsultacije oko izbora pravilnog modela licenciranja za FK Crvena zvezda su prema preporuci konsultanta obavljene sa kompanijom Extreme iz Beograda, Microsoft Gold Certified partnerom, a predloženi model OVS količinskog licenciranja softvera se pokazao kao adekvatno rešenje za ovaj fudbalski klub. Pored upotrebe najnovije verzije Windows Servera, preporučena je i instalacija najnovijih verzija Office aplikacija i Windows operativnih sistema, naravno, na računarima na kojima je hardver to dozvoljavao. Za zaštitu od virusa i drugih zlonamernih aplikacija izabrano je rešenje Eset NOD32 Antivirus, koje je instalirano na Windows Server i na sve radne stanice.

Prednosti poslovanja

Novi server pored veće pouzdanosti je ponudio i do tada nedostupnu funkcionalnost, a to je centralizacija svih važnih poslovnih podataka koji se obrađuju u Microsoft Office aplikacijama. Korisnici sada nemaju dilemu oko toga da li koriste najnovije poslovne podatke, ili pravu verziju dokumenta na čijoj izradi rade. Moderna serverska infrastruktura je olakšala i ubrzala implementaciju najnovijih verzija Office aplikacija, pa tako sada svi zaposleni u FK Crvena zvezda koriste iste, najnovije verzije aplikacija iz paketa Microsoft Office System, sa instaliranim najnovijim sigurnosnim i ostalim zakrpama koje garantuju stabilan, pouzdan i bezbedan rad. „Sada se sistem može održavati mnogo lakše i efikasnije, bez potrebe za stalnim intervencijama, što je ranije bio slučaj“, objašnjava Predrag Jovićević.


*
*Ključne prednosti novog sistema su povećana sigurnost, pouzdanost u radu i uniformnost okruženja.*
Stefan Pantović
menadžer projekta
FK Crvena zvezda
*

Za e-mail klijent je određen Microsoft Office Outlook, a zahvaljujući implementaciji Exchange Servera 2010 korisnici i u Web verziji imaju isto korisničko iskustvo kada koriste e-mail sa udaljenih lokacija koristeći samo Internet Explorer ili neki drugi Web čitač. Unapređeni Outlook Web Access i Active Sync omogućili su i lakšu sinhronizaciju sa Windows Mobile mobilnim telefonima, ali i Blackberry uređajima preko Blackberry Enterprise Server Express servisa. „Ključne prednosti novog sistema su povećana sigurnost, pouzdanost u radu i uniformnost okruženja, što je posebno važno za naše zaposlene i direktno utiče na njihovu produktivnost“, ističe Stefan Pantović iz FK Crvena zvezda, i dodaje: „Broj intervencija podrške kod korisnika je značajno smanjen, što je jasan znak poboljšanja koje nam je doneo novi sistem. Takođe, broj pritužbi je sveden na minimum.“

Uspeh novopostavljene infrastrukture je doneo i nove planove za dalji razvoj informatičke podrške u FK Crvena zvezda, pa je počelo uvođenje SharePoint Servera za kolaboraciju, ali se očekuje i uvođenje fax servera za lakšu automatizaciju dnevnih zadataka. Za sve to će biti potreban i adekvatan prostor za smeštanje podataka, pa se planira uvođenje storage sistema za skladištenje, čime će biti olakšano upravljanje, kao i backup ključnih poslovnih podataka.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/scg

Za više informacija o FK Crvena zvezda posetite Web lokaciju: www.crvenazvezdafk.com

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije Extreme pozovite +381 11 3836 941 ili posetite Web lokaciju: www.extreme.rs


©2018 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti