Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Regionalna kompanija na putu da smanji troškove uz implementaciju Office 365 platforme

Poslato: 10. jul 2012.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteDELTA SPORT_case_study.docx
23,5 KB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Kompanija Delta Sport je osnovana 1993. godine i bavi se maloprodajom i veleprodajom u oblasti sporta, modne industrije, i ugostiteljstva i hotelijerstva (HoReCa). Centrala kompanije se nalazi u Beogradu, a prisutna je na tržištima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Članica je Delta Holdinga i najveći distributer sportske opreme u regionu jugoistočne Evrope. Ekskluzivni je distributer proizvoda kompanije Nike, partner brojnih značajnih modnih brendova (Aldo, Mango, New Look), a u okviru kompanije je i Delta Fashion – uvoznik poznatih modnih brendova Monsoon, Accessorize i Sergent Major. Ova kompanija je i franšizni partner kompanije Costa Coffee, jednog od vodećih svetskih lanaca kafeterija, za region Balkana.

Softver i usluge

Microsoft Office 365

Microsoft Exchange Online

Partneri

Delta Sport

**

Pregled preduzeća

Regionalni lider u distribuciji i prodaji sportske opreme i modnih brendova, kao i vlasnik lanca kafeterija Costa Coffee, kompanija Delta Sport, koristi Microsoftove tehnologije kao podršku svim segmentima poslovanja. Kao podsistem važan za poslovnu komunikaciju, elektronska pošta zauzima visoko mesto na spisku prioriteta daljeg razvoja informatičke infrastrukture ove kompanije. Kada je došlo vreme za zamenu farme servera na kojima je pokrenut Exchange Server, moguće rešenje je pronađeno u Office 365 platformi. Izmeštanjem e-mail podsistema "u oblak" Delta Sport dobija na pouzdanosti, skalabilnosti i dostupnosti elektronske pošte, stvara se prostor za redukciju raznih troškova unutar kompanije, a kapitalni (CAPEX) troškovi se prevode u povoljnije, operativne troškove (OPEX). Pored toga, zaposleni koriste najnovije verzije softvera, ostvaruje se bolja integracija sa drugim rešenjima, a IT sektor smanjuje svoje angažovanje i usmerava snage na unapređenje drugih segmenata informatičke infrastrukture ove kompanije.

Poslovni izazov


*
*Upotrebom Office 365 platforme moguće je kapitalne troškove za IT infrastrukturu prebaciti u niže, operativne troškove poslovanja*
Bojan Jovičić
IT menadžer, Delta Sport
*

Informacioni sistem kompanije Delta Sport zasnovan je u najvećem delu na Microsoftovim tehnologijama. Informatička infrastruktura se sastoji od preko 30 servera, dok je na centralnoj lokaciji i preko 70 maloprodajnih lokacija širom regiona postavljeno preko 200 radnih stanica sa Windows operativnim sistemima koje opslužuju zaposlene ove kompanije. Za održavanje ovako kompleksnog informaciono-komunikacionog sistema zaduženo je IT odeljenje koje trenutno broji 11 zaposlenih.

Pored osnovnih poslovnih procesa koji su podržani Microsoft Dynamics AX poslovnim rešenjem i drugim Line-of-Business aplikacijama, za komunikaciju između zaposlenih i sa eksternim klijentima koristi se prvenstveno e-mail. Podsistem za komunikaciju elektronskom poštom u Delta Sportu pokreće Microsoft Exchange Server 2007, dok se kao klijent na radnim stanicama koristi Microsoft Outlook 2010, kao deo Microsoft Office paketa. Exchange Server 2007 je pokrenut na ukupno šest servera, kojima uskoro ističu garancija i projektovani eksploatacioni period.

"Imajući u vidu da serverima koji pokreću Exchange uskoro sledi zamena, razmatrali smo sve moguće varijante. Ja sam od lansiranja Microsoft cloud computing platforme pre tri godine pomno pratio njen razvoj, i sada je došao trenutak da i nju uzmemo u obzir kod odluke o obnovi našeg IT okruženja", objašnjava Bojan Jovičić, IT menadžer u kompaniji Delta Sport. Jedno od ključnih ograničenja prethodnog e-mail sistema bila je veličina mailboxa koji je bio dostupan zaposlenima od relativno skromnih 512MB ili 1GB. Svako proširenje kapaciteta koje bi zadovoljilo potrebe za većim mailboxovima bi bilo prilično skupo i komplikovano, pa su u Delta Sportu tragali za alternativnim rešenjima.

Rešenje

"Pregledali smo ponude više cloud provajdera, ali smo imali problem sa skaliranjem rešenja koje bi odgovaralo našim potrebama. Čim je Office 365 kao proizvod postao dostupan na našem tržištu, pokrenuli smo proceduru za postavljanje probne platforme", kaže Jovičić. Pored zamene servera koji pokreću Exchange Server, ideja je bila da se upotrebom Office 365 platforme zamene i serveri koji pokreću SharePoint Server, kao i da se uvede jača podrška za objedinjene komunikacije kroz upotrebu Microsoft Lynca.

Za implementaciju probne platforme i njenu integraciju u postojeći sistem Delta Sporta odabrana je kompanija CPU iz Beograda, Microsoft Gold Certified Partner sa brojnim uspešnim referencama u uvođenju Exchange Servera i platforme za objedinjene komunikacije Microsoft Lync. Pokrenut je probni Office 365 nalog i definisani su određeni korisnici koji će upotrebljavati ovo rešenje u pilot fazi. Da bi se to postiglo urađena je federacija Active Directory podsistema sa aktuelnih servera, a odabrani korisnici su počeli da kao rezervno, probno rešenje koriste e-mail koji pokreće Exchange Online.

Prednosti poslovanja

"Pre svega, uštedećemo na prostoru u našoj serverskoj sobi, a potom i na troškovima električne energije za pokretanje i hlađenje servera koji bi inače bili zaduženi za Exchange Server", kaže Bojan Jovičić, IT menadžer Delta Sporta, i dodaje: "Ali ono što se nameće kao glavna poslovna prednost je sledeće: upotrebom Office 365 platforme kapitalni troškovi investicije u IT infrastrukturu se prebacuju u niže, operativne troškove. I što je takođe važno, obezbeđen je visok nivo dostupnosti ovog rešenja."

Izmeštanjem e-mail infrastrukture "u oblak" smanjeno je angažovanje IT odeljenja Delta Sportu na održavanju i podršci, a korisnici su dobili mogućnost da uvek upotrebljavaju funkcionalnosti najnovije verzije softvera, što je naročito značajno za one koji koriste Outlook Web Access za pristup svojim e-mailovima. IT sektor Delta Sporta neće morati da vodi računa o najnovijim definicijama anti-virusnih i anti-spam rešenja koja pokrivaju e-mail podsistem, kao i o zakrpama serverskog softvera koji ga pokreće. Time je ovo odeljenje dodatno rasterećeno i može da se fokusira na druge, možda značajnije segmente informatičkog okruženja u Delta Sportu koje bi trebalo unaprediti.

"Upotrebom Office 365 platforme rešava se i problem backupa i disaster recovery procedura koje ne postoje u aktuelnom sistemu. Naravno, za korisnike će najznačajnija novost biti mailbox od 25GB, a u slučaju unapređenja plana pretplate može biti i neograničenog kapaciteta", kaže Jovičić. On navodi da je jedan od argumenata za razmatranje Office 365 platforme bio i fleksibilan sistem plaćanja i pretplate (subscription plan), koji omogućava relativno laku nadogradnju broja licenci u slučaju rasta firme. Prema preliminarnim proračunima u specijalizovanim Microsoftovim alatima, procenjeno smanjenje troškova (tj. TCO-a) pri upotrebi cloud platforme ide i do 50% u odnosu na klasično rešenje hostovano na serverima u vlasništvu i na lokaciji kompanije.

"Ovaj projekat je još uvek u pilot fazi, ali prvi rezultati su ohrabrujući, tako da verujem da će Office 365 uskoro postati integralni deo našeg IT sistema", objašnjava Bojan Jovičić iz Delta Sporta. Pored unapređenja e-mail podsistema, u planu je i migracija postojećeg SharePoint sistema na online verziju, kao i uvođenje Lync rešenja i njegova integracija sa postojećim sistemima za glasovnu komunikaciju i video konferencije koja se koriste u Delta Sportu.


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti