Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Računarske učionice uvedene u sve škole u Srbiji uz pomoć MultiPoint Servera

Poslato: 28. avgust 2012.
*
**

Pregled rešenja

Profil korisnika

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo osnovano je 5. jula 2008. kao organ državne uprave zadužen za oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja i utvrđivanje politike i strategije izgradnje informacionog društva. Nakon rekonstrukcije Vlade Republike Srbije u martu 2011. osnovana je Uprava za Digitalnu agendu kao organ uprave u sastavu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, usmeren na uređenje, unapređenje i podsticanje razvoja oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji, kao i približavanje evropskim i svetskim standardima u ovoj oblasti. Između ostalog, ovo Ministarstvo je zaduženo i za sprovođenje regionalne inicijative eSEE Agenda+ u Srbiji, gde je jedan od postavljenih kriterijuma uspeha broj učenika po računaru u osnovnim i srednjim školama.

Softver i usluge

Microsoft MultiPoint Server 2010

Studija slučaja primenjenog rešenja

Partneri

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono

**

Pregled preduzeća

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokrenulo je projekat uvođenja digitalnih kabineta u svim školama u Republici Srbiji pod nazivom „Digitalna škola“. Ideja je bila da se u svakom od skoro 3.000 školskih objekata instalira moderna informatička oprema, koja će omogućiti dalji upliv informacionih tehnologija u obrazovni sistem Srbije. Jedinstveno tehničko rešenje, bazirano na tzv. „zero“ klijentima i serverima koje pokreće Microsoft MultiPoint Server 2010, omogućilo je brzo i efikasno uvođenje digitalnih kabineta u škole širom Srbije, i to u okviru definisanog budžeta. Ova platforma je obezbedila i lakše i efikasnije održavanje, pa je tako broj reklamacija sveden na oko 2%, a profesori u osnovnim i srednjim školama su dobili mogućnost da u svoju nastavu uvedu elemente interaktivnosti i da gradivo predstave na način koji je učenicima prihvatljiviji i omogućava im brže i lakše usvajanje potrebnih znanja.

Poslovni izazov


*
*Kada se sve sabere, tehničko rešenje koje smo izabrali se pokazalo kao potpuno funkcionalno.*
Nebojša Vasiljević
pomoćnik ministra za informaciono društvo
*

Jedan od izazova koji je prepoznat od strane Ministarstva i drugih nadležnih institucija koje su zadužene za obrazovni sistem u Srbiji je stanje infrastrukture informatičkih kabineta u osnovnim i srednjim školama širom zemlje. „U većini školskih objekata računari i prateća oprema su bili zastareli i nisu bili u stanju da isprate zahteve savremene nastave, naročito u manjim gradovima i nerazvijenim sredinama“, kaže Katarina Anđelković, koordinator projekta „Digitalna škola“ kojeg je u julu 2010. godine pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, a uspešno privela kraju Uprava za Digitalnu agendu. Sredstva za finansiranje ovog projekta, jedinstvenog u regionu centralne i istočne Evrope, u iznosu od oko 12 miliona evra, Ministarstvo je obezbedilo iz sopstvenih prihoda, od naknada za licence operatora i za radijske i televizijske frekvencije koje ubira na godišnjem nivou.

Glavni izazov je predstavljalo kako u relativno kratkom roku, do kraja tekuće školske godine, isporučiti dovoljnu količinu računara u skoro 3.000 školskih objekata koji su konkurisali za digitalne kabinete, a pritom ostati u okvirima definisanog budžeta. „Cilj je bio pokriti sve škole, i pronaći rešenje koje je dovoljno ekonomično, i koje se ne može koristiti u bilo koje druge svrhe osim u nastavnom procesu“, objašnjava Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informaciono društvo.

Tragajući za adekvatnim tehnološkim rešenjem, Ministarstvo je imalo izbor između dva koncepta. Prva varijanta je podrazumevala upotrebu tzv. „tankih klijenata“, gde se kod korisnika nalazi računar redukovanih mogućnosti, koje se dopunjuju mogućnostima centralnog servera. Druga varijanta uključuje tzv. „zero“ klijente, kod kojih se kompletno procesiranje izvršava na centralnom serveru, dok se na strani klijenta nalaze samo periferni uređaji – monitor, tastatura i miš, koji su preko posebnog uređaja povezani na server koji obezbeđuje svu potrebnu računarsku snagu.

Rešenje

Izabrana je druga, značajno povoljnija varijanta, a kao softverska platforma koja će pokretati digitalne učionice odabran je Microsoft MultiPoint Server 2010, kao namensko rešenje namenjeno upotrebi upravo sa „zero“ klijentima. Ovo rešenje praktično pretvara standardni PC u server na kojem se izvršavaju višestruke instance, pružajući svim korisnicima isto iskustvo korišćenja računara sa Windows 7 operativnim sistemom, uz značajne uštede i mogućnost kompletne kontrole svake pojedinačne instance. Svaka od digitalnih učionica iz ovog projekta je opremljena računarima nešto jače konfiguracije na koje je uz pomoć posebnog USB uređaja povezano od četiri do deset kompleta periferija (tastatura, miš i TFT monitor).

Na centralnom mestu u učionici se nalazi računar namenjen profesoru, sa kojeg on može da nadzire rad svih učenika, i po potrebi blokira neželjene aktivnosti tokom nastave. Prema veličini učionice namenjene digitalnom kabinetu i broju učenika koji pohađaju nastavu u tom školskom objektu, škole su opremane savremenim digitalnim kabinetima sa od pet do 30 radnih mesta, ili prenosnim računarom i projektorom u školama u kojima nastavu pohađa do 40 učenika. „Kroz projekat ’Digitalna škola’ opremljeno je 2910 školskih objekata, što je preko 95 odsto svih osnovnih škola u Srbiji, i posebno smo ponosni što smo uspeli da projekat privedemo kraju u obećanim rokovima“, naglašava Katarina Anđelković.

Prednosti poslovanja

Instalirani računari su odmah ušli u upotrebu, pre svega u nastavi tehničkog i informatičkog obrazovanja. „Učenici su sada mnogo više zainteresovani za nastavu, kada im se gradivo prikaže uz pomoć računara“, ističe Jelena Besedić, profesorka tehničkog i informatičkog obrazovanja u osnovnoj školi „France Prešern“ iz Beograda, i dodaje: „Meni je sada posao mnogo jednostavniji, zato što mogu u svakom trenutku da ispratim na svom računaru rad svakog od učenika.“ I učenici su pozdravili uvođenje računara u svakodnevnu nastavu. „Možemo lakše da naučimo i saznamo razne stvari, putem Interneta, da pronađemo više detalja nego što dobijamo iz knjiga“, kaže Petar Savić, učenik OŠ „France Prešern“.

Izborom ove platforme značajno su smanjeni inicijalni troškovi nabavke hardvera za digitalne kabinete, a sam koncept „zero“ klijenata omogućio je mnogo jednostavnije i efikasnije održavanje kompletnih računarskih učionica. Procenat kvarova, reklamacija i krađa je sveden na oko 2%, a uspostavljanje call centra kojem su profesori sa terena mogli da se obrate u svakom trenutku je svakako doprinelo uspehu projekta. „Kada se sve sabere, tehničko rešenje koje smo izabrali se pokazalo kao potpuno funkcionalno, naročito nakon nadogradnje na najnoviju verziju Microsoft MultiPoint Servera“, naglašava Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informaciono društvo.

„Instaliranjem ovih digitalnih kabineta, mi smo uspeli da u svim školama u Srbiji obezbedimo osnovu za dalji razvoj nastavnih sadržaja uz pomoć informacionih tehnologija, i mi se nadamo da će to doneti jedan veliki pomak u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji, kao i da će učenici steći veštine koje će im omogućiti da ravnopravno konkurišu na tržištu celog sveta“, kaže Jasna Matić, državna sekretarka za Digitalnu agendu, pod čijim mandatom je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo započelo i privelo kraju projekat „Digitalna škola“.


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti