Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Studenti stiču važna poslovna znanja kroz korišćenje Microsoft Office 2010 aplikacija

Poslato: 14. jun 2011.
Fakultet za pravne i poslovne studije već pet godina uspešno obrazuje kadrove u oblasti prava, psihologije, menadžmenta i stranih jezika. Sa namerom da studentima pruži maksimalni kvalitet nastave, Fakultet je tragao za poslovnim aplikacijama koje će studentima po završetku školovanja omogućiti da stečena znanja odmah primene u praksi. Nakon pokušaja sa besplatnim aplikacijama, odlučili su se za Microsoft Office 2010, koji je prepoznat od strane studenata i nastavnog osoblja kao poslovni alat koji je praktično standard u kompanijama u zemlji i inostranstvu. Pored konkretnih prednosti u kvalitetu nastave i usklađenošću sa stvarnim potrebama studenata koje je donela upotreba Microsoft Office aplikacija, Fakultet je u cilju poboljšanja komunikacije nastavnog osoblja i studenata, ali i smanjenja troškova, odabrao besplatno Microsoft Live@edu rešenje za elektronsku komunikaciju.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteFakultet.docx
2,09 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

„Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić“ počeo je sa radom 2006. godine u Novom Sadu, i prva je privatna visokoškolska ustanova u Srbiji koja je uspešno akreditovana. Fakultet ima skoro dve hiljade studenata, a osoblje Fakulteta broji oko 130 zaposlenih, angažovanih na nastavnim programima iz oblasti prava, poslovne psihologije, menadžmenta u poslovno-civilnoj bezbednosti, poslovnog menadžmenta i engleskog jezika. IT sektor Fakulteta uključuje tri stalno zaposlena administratora, i oni opslužuju informacioni sistem koji se sastoji iz 14 servera i skoro 140 radnih stanica, od kojih je veći deo smešten po računarskim kabinetima.

Softver i usluge

Microsoft Office 2010

Windows XP Professional

Windows SteadyState

Microsoft Live@edu

**

Pregled preduzeća

„Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić“ počeo je sa radom 2006. godine u Novom Sadu, i prva je privatna visokoškolska ustanova u Srbiji koja je uspešno akreditovana. Fakultet ima skoro dve hiljade studenata, a osoblje Fakulteta broji oko 130 zaposlenih, angažovanih na nastavnim programima iz oblasti prava, poslovne psihologije, menadžmenta u poslovno-civilnoj bezbednosti, poslovnog menadžmenta i engleskog jezika. IT sektor Fakulteta uključuje tri stalno zaposlena administratora, i oni opslužuju informacioni sistem koji se sastoji iz 14 servera i skoro 140 radnih stanica, od kojih je veći deo smešten po računarskim kabinetima.

Poslovni izazov

Osnovna misija Fakulteta za pravne i poslovne studije je obrazovanje kvalitetnih i kreativnih stručnjaka koji će biti osposobljeni za aktivno uključivanje u društvene i privredne tokove. Struktura, koncepcija i način realizacije studija su usmereni na usvajanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja i veština primenljivih u praksi. Fakultet ima skoro dve hiljade studenata, a na njihovoj edukaciji angažovano je oko 130 stručnjaka iz različitih oblasti. „U fokusu aktivnosti našeg osoblja su studenti, kojima je neophodno preneti znanje, i kojima mi pružamo logističku podršku u daljoj profesionalnoj orijentaciji“, kaže prof. dr Mirjana Franceško, dekanica Fakulteta za pravne i poslovne studije, i dodaje: „Usvajanje najnovijih standarda u visokom obrazovanju usmerilo nas je ka uvođenju informatičkih sredstava u nastavu na našem Fakultetu. Tako svaki naš student u toku svog školovanja intenzivno koristi računare i Internet.“

IT sektor Fakulteta uključuje tri stalno zaposlena administratora, i oni opslužuju informacioni sistem koji se sastoji iz 14 servera različitih funkcija (domen kontroler, DNS, baza podataka…) i skoro 140 radnih stanica, čiji je veći deo smešten po računarskim kabinetima i koriste se u nastavnom procesu. „Radne stanice u kabinetima za informatičku nastavu su bile izložene čestim padovima sistema, prouzrokovanih neodgovarajućim ili zlonamernim korišćenjem, a česte smo se suočavali i sa gubitkom podataka, što je predstavljalo dodatni problem za naše IT administratore“, objašnjava doc. dr Tanja Milošević, profesor IT grupe predmeta na Fakultetu za pravne i poslovne studije. „Pored toga, korišćenje OpenOffice.org paketa u nastavnom procesu se nije pokazalo kao efikasno rešenje, između ostalog i zato što su naši studenti prethodno iskustvo u upotrebi kancelarijskih aplikacija sticali u većini slučajeva na Microsoft Office rešenjima i očekivali su da im mi ponudimo viši nivo znanja upravo u tim aplikacijama“, dodaje profesorka Milošević.

Rešenje


*
*Mislim da smo prelaskom na Microsoft Office zaista mnogo dobili, jer pre svega studente učimo ono što je aktuelno, ne samo ovde već i svuda u svetu.*
doc. dr Tanja Milošević
profesorka
Fakultet za pravne i poslovne studije
*

„Deo strategije fakulteta je da kontinuirano usavršava nastavni proces i uvodi nove tehnologije u nastavni proces, i to one koje su najprepoznatljivije i koje će naši studenti koristiti u svojoj profesionalnoj karijeri“, kaže dekanica Franceško. Prateći zahteve studenata za modernom nastavom prilagođenom uslovima poslovanja u našoj zemlji i regionu, a nakon selidbe u nove prostorije koje bolje odgovaraju potrebama jedne moderne obrazovne institucije, odlučeno je da se uradi unifikacija softverskih rešenja na svim računarima na fakultetu, a kao rešenje za poslovne aplikacije odabran je Microsoft Office 2010. Zaposleni u tehničkoj službi Fakulteta, uz stručnu podršku nastavnog osoblja, izvršili su migraciju na Microsoft Office 2010, a proces uvođenja novog softvera je tekao bez većih problema. „Implementaciju novog softvera praktično nismo ni osetili, bila je brza i jednostavna, i u potpunosti su je realizovali stručnjaci koji su već angažovani na Fakultetu“, objašnjava profesorka Milošević.

Kako bi obezbedili stabilan rad radnih stanica koje koriste Windows XP Professional kao operativni sistem, IT administratori Fakulteta su upotrebili rešenje Windows SteadyState, koji pri svakom restartu računara vraća operativni sistem u prethodno stanje, i tako dobili sistem koji se mnogo lakše održava. Pored prelaska na Microsoft Office 2010, Fakultet za pravne i poslovne studije je iskoristio i prednosti programa koji Microsoft nudi akademskim ustanovama širom sveta i obezbedio Live@edu servis za elektronsku komunikaciju svim studentima i kompletnom nastavnom osoblju. Pored mogućnosti razmene elektronske pošte, studenti i profesori su dobili mogućnost instant komunikacije i live chat-a, kao i prostor za smeštanje do 25 GB podataka na SkyDrive servisu. Najnovija verzija podrazumeva i Office Web Apps, tako da se dokumenti smešteni na SkyDrive servisu mogu i menjati sa bilo kog računara ili drugog uređaja koji ima pristup Internetu.

Prednosti poslovanja

„Odlučili smo se da iskoristimo prednosti Live@edu programa, koji je olakšao administraciju naloga elektronske pošte za sve naše studente, i smanjio troškove održavanja e-mail infrastrukture“, kaže doc. dr Tanja Milošević, koja je i sama bila angažovana na projektu implementacije novih softverskih rešenja na Fakultetu za pravne i poslovne studije. „Studenti su uvođenjem Microsoft Office aplikacija u nastavni proces dobili priliku da rukuju alatima na koje su navikli, i koje će koristiti u svojoj daljoj profesionalnoj karijeri“, ističe dekanica Franceško. „Uvođenje novog softvera nam je omogućilo da kombinovanjem Microsoft Office aplikacija, Live@edu rešenja i Moodle platforme unapredimo sistem ’blended learning’ koncepta, koji kombinuje klasične modele edukacije direktnog kontakta nastavnika sa studentima i modele učenja na daljinu“, objašnjava profesorka Milošević.

Prihvatljiv model licenciranja je Fakultetu omogućio da studentima obezbedi najnovije verzije Microsoft Office aplikacija, a glavna prednost uvođenja Live@edu programa je unapređenje elektronske komunikacije između studenata i nastavnog osoblja, koja je sada postala brža i sigurnija. „Mislim da smo prelaskom na Microsoft Office zaista mnogo dobili, jer pre svega studente učimo ono što je aktuelno, ne samo ovde već i svuda u svetu. Naši studenti dobijaju znanje koje mogu da upotrebe u bilo kojoj firmi, domaćoj ili stranoj, i dobijaju upravo ono što su tražili od našeg Fakulteta – konkretno znanje koje mogu primeniti u profesionalnoj karijeri“, ističe doc. dr Tanja Milošević, profesorka na Fakultetu za pravne i poslovne studije.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o Fakultetu za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić posetite Web lokaciju: www.fpps.edu.rs

Preuzmite video zapis studije slučaja:  36,7 MB


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti